28 February 2010

Pertunangan adik

Semalam dan semalamnya had been a busy days for us. Sebabnya, adik lelaki i bertunang semalam. I sebagai kakak sulong memanglah orang penting dari segi persiapan semua especially bout hantaran lah. Kehulu kehilir bersama encik kekaseh nak beli barang-barang untuk buat hantaran tuh. Hoh. Busy bebenor. Ni baru adik yang nak tunang, kalau diri sendiri tak tahu ler. Hehe. Mama pun dah jadi orang paling sibuk dalam dunia. Ceh. Padahal nak menghantar adik ke umah pompuan jeh, kalau kenduri kat rumah sendiri, i'm positive mama memang paling busy di dunia. Haha.

Tibanya hari pertunangan, sampainya di rumah perempuan kami semua dijemput masuk. Panas gila kalau suruh duduk kat luar jeh. Heh. Bermulalah sesi perbincangan diantara kedua-dua belah pihak. Actually ni first time i betul-betul duduk dan mendengar sekali sesi perbincangan. Before this i cuma sibuk di dapur :) Perkara pertama ialah pengesahan pengantin perempuan. Pakcik tu siap buat lawak ada banyak pompuan kat situ, yang mana satu nak pilih. Hek. Perkara lain yang dibincang seperti duit hantaran, tempoh pertunangan, syarat-syarat sekiranya ingkar dan macam-macam lagi lah.


Sesi perbincangan kedua-dua belah pihak

Sesi menyarung cincin pertunangan

Antara barang hantaran dari pihak lelaki, which most of it i yang buat dibantu oleh encik kekaseh dan adik i dan juga makteh yang super creative! Sebabnya makteh yang buat hantaran kain bentuk topi dan handbag tu serta sirih junjung. Serius lawa kan?

Antara barang hantaran dari pihak perempuan. Si jejaka yang macam perasan hensem tu lah adik i. Sebelah tu, tunang dia Nurul Ain :)


Hoho. Kek fondant bentuk topi ni di sponsor oleh i. I tempah kat Kedai Kek Rozi, Sungai Isap Kuantan. Cantek. Tapi sayangnya abg rozi tak dapat menghasilkan warna bunga yang macam i nak T_T. I nak warna seperti myvi di bawah. Wuwu. tapi takpe lah. Janji kek ni super cantek! Wink wink ;)




Gambar besar hantaran kain dan lace bentuk topi serta handbag. Credit to makteh! Wuhuu :)


Bakal tunang. Hiks :P

:)


27 February 2010

Kesendondonan Itu Cute

Kesedondonan mengikut kamus dewan bermaksud sama warna atau corak. Jadi disini I nak tunjuklah sikit contoh-contoh kesedondonan. Maaflah ye. Hanya model berdua ni je yang ada. Yang lain nak bayar mahal. Lagipun model berdua ni pun boleh tahan apa. Cute je bila mereka bersedondon. Selamat menonton!

Hijau
Biru
Biru lagi.
Pink
Brown checkers
-
-
-
(More to come from us)

Kesedondonan menunjukkan keserasian. Orang tengok pun boleh senyum. Dulu I rasa macam poyo je apabila melihat sepasang pasangan berpakaian secara sedondon. Tapi kini tidak lagi. I rasa kesedondonan itu cute.

Model:Mubin dan Masitah.
Lokasi:Macam-macam ada.
Jurusolek:Sendiri
Busana:Sendiri

22 February 2010

Pink purple hitam dan silver

Cerita ni adalah pada hari Sabtu yang lepas. Tengahari tu i ngan mama pegi kenduri kahwin Syifa, anak jiran kat kawasan rumah i. Warna tema dia pink purple. Walaupun majlis sederhana tapi cukup meriah. Siap ada demonstrasi silat dari Pertubuhan Silat Cekak (cawangan mana i tak tahu). Meriah betul.

Pelamin dia simple tapi cantek dan sweet jeh. Hiasan bilik tidur pun simple and just nice. Tapi i tak ambik gambar, segan sebab kawan-kawan Syifa ramai time tuh. Tak tahu kenapa tetibe i boleh jadi penyegan neh. Haha.

Part yang i amat suka ialah pomander flower ball tuh! Huu..i like! ;)

Gambar pengantinnye takde sebab pengantin lelaki tak sampai lagik time neh. Lambat bebenor pengantin tibe. Dah pukul 2 lebih dah time neh. Sigh.
..................................................

Petang. Ada projek besar punye. Hehe. Kuar pegi beli barang untuk hiasan hantaran pertunangan i. Eh eh bukan, adik i yang nak tunang this coming weekend. Warna temanya hitam silver.So, i sebagai kakak yang baik sporting pegi belikan barang-barang tuh. Bersama encik kekasih lah siapa lagi. Beliau memang peneman setia. InsyaAllah will be teman setia i sehingga akhir hayat :)

Shopping shopping. Hepi betul. Walaupun bukan beli untuk bahagian i, but the feeling is still great. Maybe sebab i ditemani oleh encik setia? :)

Baru sikit ni jeh?

Dapat idea apa yang boleh di buat dengan ini?

Hasilnya. Cumel kan? Boleh isi bunga rampai atau potpourri kat dalam :)

Hanya RM2.95 sen sebijik.


Balik rumah lepas siap-siap semua, i pun meneruskan misi menyiapkan hantaran. Tak menyempat nak siapkan jugak malam tuh. Padahal ada lagi seminggu masa kot? Tengah semangat memang tak leh nak stop dah. Huhu.

Salah satu hantaran yang i buat tapi tak siap sepenuhnya lagi. Tinggal nak balutkan gabus tu takde lah terbogel jeh dia. Heh :P

Pandangan atas.

Walaupun sedikit penat, tapi i puas hati. Sebab ni first time i gubah sendiri hantaran tunang. Special untuk adik i. Hapinyeh. Huhu :) :) :)

21 February 2010

Pomander flower ball

Arituh i pegi beli bunga. Dalam hati i nak cuba jugak buat pomander flower ball tuh. Tak kire. I tak penah langsung gubah-gubah bunga neh. Nak kata tak tahu, i tengok macam senang jeh orang gubah tuh. Nak try lah. Mana tahu i ni ada bakat terpendam. Hiks.

Mana-mana majlis perkahwinan yang i pegi or dalam gambar mesti ada pomander balls tuh. Macam perkara wajib pulak yang perlu ada di sesebuah majlis perkahwinan.

Pink pomander yang sweet :)



Oh cute sungguh kan si kecil comel neh. Tapi bukan itu yang i nak highlightkan actually, cuba tengok pada warna gaun si kecil, chocolate and pink :) Macam yang i nak for my engagement :) Plus, si kecil tu pegang pomander ball warna merah. Memang gabungan warna yang menarik lah.Huhu.
...........................................................

Berbalik kepada cerita pomander td tuh, i nak tunjukkan apa yang telah terjadi kepada bunga-bunga yang telah i beli tadi tuh. So, mari kita mula. Bahan-bahan utamanya tentulah BUNGA, what else kan?


Bunga-bungaan. Satu tangkai berharga 1.80 sen jeh.

Memang i hentam gila-gila. Main cocok-cocok jeh.

Taraa..last-last menjadik jugak.Yay! Tak sangka berbakat juge :D Tapi, tak berapa nak kemas al-maklumlah baru first time buat. After this, i akan memperkemaskan lagi pomander flower ball neh. Nak buat banyak2, boleh gantung-gantung kat umah nanti. Huhu :)

Kepada gadis-gadis yang sudah merancang melangsungkan pertunangan ke perkahwinan ke boleh lah try buat pomander flower ball neh. Seriously senang jeh nak buat jadi bulat. Huhu. Tak payah nak beli dah pomander neh. Jimat duit.

12 February 2010

Petak dan putih

Dah lama gila I terbekenan kat wooden white tray tu untuk dijadikan bekas hantaran. Di Kuantan ni boleh dikatakan semua kedai pengantin lah I dah pegi. Bukan satu dua kali I pegi. I dah macam pelanggan setia. Tapi tak beli pun. Huhu. Time tuh boleh kata semua kedai yang I singgah takde satu pun jual that wooden white tray (dulang kayu putih) sehinggalah ke suatu hari I jumpe kat Small Garden kat area Bintang lama tu, tapi harga mak aih. Satu tray RM 36.90. Almost 40 hingget! Kalau 10 trays, dah jadi 4 ratus. Wuwu. Nangis ah gini T_T. Mana lah nak dapat tray yang murah? Puas I dok ulang alik Cowboy, kot-kot dia ada jual tray tuh. Tapi hampa.

Pas dah lama sikit, I buat back-up plan, ada lagi satu tray putih jugak kat Cowboy tuh, tapi bukan wood, dia dikelilingi oleh besi dibalut dengan material macam getah gitu. Size paling besar cuma RM9.90. Murah! Seronok i. Tak sabar tunggu gaji bulan satu 2010. I nak gi beli sikit-sikit.

Tiba hari gaji. I dah semangat gila neh nak g beli mende alah tuh. Tup tup pegi sana tray kaler putih tuh tinggal size yang paling kecik plus tinggal 3 je lagi T_T sedeynya..I down. Betty kata amek lah yang kaler pink tuh, ok juga, nanti cari bunga soft pink or putih boleh masuk ngan kaler tray tuh. I tanak jugak. Then setelah usha-usha beberapa barang kat situ, tetibe mata I terpandang pada sesuatu yang warnanya putih, berbentuk segi empat tepat. Oh!!!!! My wooden white tray!! I terus tengok harga dia. RM26.90 SAHAJA! Mula-mula I macam fikir-fikir gak nak amek atau tak, tapi hati kata MAHU MAHU! Betty kata PEJAM MATA jeh. Amek dan bayar. Haha. I pun terus grab.

........................................................

Ni lah si dulang kayu putih I tuh.


Angan-angan I nak buat hiasan hantaran macam ni nanti. Oh suwitnye. Huhu.

Kalaulah I jumpe wooden tray yang lagi murah dari yang ni, I nanges T_T

Oh ye, nanti nak bagi hantaran tunang ke en kekasih pakai tray ni. Pastu time nikah, en kekasih kena guna balik tray ni untuk barang hantaran i. Hihi. Kan boleh berjimat gitu? Tayah beli bekas hantaran dah :P

Pesanan kepada en kekasih: Sila take note :)

Relakan semangat cintamu

Akhirnya berjaya mendapatkan ini. Yay! Suka.

09 February 2010

Nilai yang ternilai

Bulan 3 nanti ada rombongan nak pergi ke Nilai. Sedara sepupu sepapat i mostly akan pergi. Orang kat kawasan umah i ni jugak yang anjurkan rombongan tuh. Seronok jugak kalau dapat pegi neh. Macam excited. Rm 40 jeh tambang pegi balik. Boleh berjimat. Kalau nak drive sendiri duit minyak lagi, tol lagi, lenguh badan drive lagi. Banyak duit nak kene guna. Nak menyimpan lagi. Hm. I nak pegi lah. Nak usha-usha pape barang yang patut. Survey harga. So, matlamat i pegi Nilai nanti adalah untuk survey harga barang! Yay! Kalau barang yang lebih kurang sama tapi kat Kuantan lebih murah, i memang takkan beli dah barang kat sana. Beli kat Kuantan sudah. Tapi kalau barang kat sana macam best dan berpatutan boleh lah i angkut mama semua pegi sana sekali lagi nanti. Huhu.

Harapan i nak pergi bersama encik kekaseh. Tapi, i pulak pegi assume dia macam tak berminat nak pegi. I hampa. Pastu, tup tup dia nak pergi juga sebenarnya. I happy. Huhu.

Nanti i buat pembentangan kertas kerja setelah balik dari Nilai.

Lingerie Seksi

Seorang lelaki haruslah dan sepatutnya menjadi seperti pakaian dalam(lingerie) kepada seorang wanita. Kenapa? Sebabnya pakaian dalam adalah bertujuan untuk memberi 'support' kepada bahagian badan seseorang wanita. Dan pakaian dalam wanita juga haruslah 'comfy' kepada seseorang wanita. (correct me if i'm wrong)

Sekadar gambar hiasan(cik masmOna kalau pakai camni ok ke?hehehe*sadap u mubin!*)

Jadi, seseorang lelaki juga harulah very supportive dan juga comfy kepada seorang wanita. Hukum alam dah kot. Bukan I yang cipta. Dengan menjadi sedemikian, barulah perhubungan bahagia. Tapi kalau sesekali tersalah tu, kaum perempuan janganlah cepat marah. Tiada niat pun nak sakitkan hati yang tersayang. Kadang-kadang tak sengaja. Lelaki ni kalau dah sayang, dia takkan mampu nak tengok wanita yang dicintai terluka. Betul ni. (at least it's for me)

Okay. Sampai disini sahajalah. Bertemu dilain entri.

08 February 2010

The Hantarans..

..wish list.

Hantaran Pertunangan

Untuk my hensem :)

1) Sirih junjung
2) Kain baju melayu (untuk nikah)
3) Sunglass
4) Songkok dan samping/songket
5) Tuala
6) Kek
7) Coklat

Untuk si manis :)

1) Sirih junjung
2) Cincin (merisik & tunang)
3) Kain pasang (untuk baju nikah)
4) Kek
5) Buah atau coklat

Hantaran Kahwin

Untuk my hensem :)

1) Sirih junjung
2) Cincin
3) Gadget
4) Perfume set
5) Kasut
6) Kemeja & neck tie (but he requested for tshirt)
7) Sejadah & tafsir
8) Jam
9) Coklat
10) Buah
11) Kek

Untuk si manis :)

1) Sirih junjung
2) Gelang
3) Mas kahwin
4) Gadget
5) Kasut & handbag
6) Perfume set
7) Mengkana & tafsir
8) Coklat
9) Kek

Rasa-rasanya senarai di atas adalah standard atau menjadi kebiasaan bagi barang hantaran kan? Itu semua wish lists aje..tapi ada certain yang sudah siap di beli dah. Cuma tunggu masa dan tarikh jeh yang tak tetapkan lagi bila. Heheh. Apa salahnya kita beli barang-barang tu awal-awal kan, tak serabut kepala nanti nak membeli itu ini. Duit pun tak habis sedebuk.

Semenjak laptop i di rompak penjahat-penjahat sewaktu rompakan di rumah i yang berlaku pada penghujung 2008, semenjak itulah i tidak mempunyai laptop :( Dengan pc usang abah punye ni lah i guna untuk hupdate2 dan online semua. Jadi, di kesempatan ini, i mahu beritahu encik kekasih..boleh tak i mahu ini?



I mahu merah! Oh sooo gorgeous. Hepinya lah i if encik dapat menghadiahkan i ini. ('Ini' adalah refer kepada si merah) Huhu! :)
If encik menghadiahkan i ini, i akan lagi sayang pada encik. Walaupun sekarang sentiasa jeh i sayang encik, tapi i akan bertambah sayang lah pada encik nanti. Dan sayang itu akan lah sentiasa bertambah dan bertambah dan bertambah setiap hari. Hiks.

Oh stop it. Sudah. I tahu encik sudah paham sekarang dengan segala helah bodek i. Maka, kan lebih senang jika encik belikan i saje? Hihihi :D
Maka, i nak ucapkan terima kasih daun keladi awal-awal lah. "Terima kasih" I sudah ucap terima kasih. Tiada alasan lagi untuk encik tidak membeli ini. Hihihi :D

Love u muah!
:*

06 February 2010

Warna warni perkahwinan

Biasalah, kalau dah terbekenan kat satu satu colour or wedding theme tuh, for sure anything we browse will be based or at least related to that particular colour. Mata dah rasa cantek untuk colour tuh jeh, pandang colour lain pun sebelah mata. Sama lah macam i ni. Can’t resist the red, the white, the pink and the black lah! Haih, banyak sungguh colour combination yang I pilih. Selalunya, orang nasihatkan jangan ambil terlalu banyak colour combination. Too risky. But for me, as long as colours combined and blend well to each other, dan nampak cantek, why not mencuba. Tak gitu kan?

Tengok lah contoh ni, sangat sweet kan the combination? I rasa sweet. Tapi, if dapat dikurangkan penggunaan warna hitam tuh, efek warna pink dan merah akan lebih menonjol.

gambar ihsan google 1

gambar ihsan google 2

gambar ihsan google 3

Terdapat lagi lain-lain kombinasi warna yang i rasa menarik. Cantek. Semuanya bergantung kepada taste masing-masing.

1) Red and white
I'm sure ramai dah brides out there choose this colour combination for their wedding. Warna merah yang garang menampakkan keberanian. Putih pula memberi efek kesucian dan lembut. Jadi pada i gabungan warna i memang menarik lah.



2) Burgundy
Classic.


3) Pink and dark chocolate
One of my favorite colour combination. Gabungan pink dan dark chocolate memberikan efek keibuan dan girly. Sweet sungguh! I dah pilih warna ni untuk pertunangan i. Kita akan tengok nanti macam mana hasilnya. Huhu.

4) Yellow


5) Orange

6) Green
7) Aqua blue and green

8) Gold

9) Purple



P/s: Terima kasih kepada google atas ihsan gambar-gambar di atas.

:)



Sabar itu separuh daripada Iman

Kaum lelaki perlulah mempunyai tahap kesabaran yang tinggi apabila berada dalam sesebuah perhubungan. Sabar pertama sekali adalah dengan segala macam karenah si kekaseh. Bukanlah apa, perempuan ni(yang ni I cakap tentang cik masmOna), terutama kalau dalam membeli ataupun memilih sesuatu yang mereka rasakan amat penting, amatlah kadang-kadang particular dan kadang-kadang amat fussy. Huh! Kadang-kadang, I pun naik pening. Hehehe. Contohnya nak beli sesuatu barang, kejap nak yang macam ni, kejap nak yang macam tu. Tak ke pening kalau macam tu? Tapi apa-apahal, perlulah bersabar. Even, dalam pemilihan layout blog ni pun saya kena banyak bersabar. Hehehe(honesty is the best policy). Tapi I amat hargai apa yang dilakukan oleh cik masmOna kerana nak harapkan I buat pilihan? Memang tunggang langgang ah jadinya. Sebab I ni jenis yang pakai redah aje. Hehehe. Orang cakap, 'tak pikir panjang'. Tapi I rasa, mana-mana lelaki pun camtu kot. I mahu ucapkan terima kasih kepada cik masmOna kerana, tanpamu, siapalah diriku ini. Cewah! Sayang u!

Ok, kesabaran yang ke-2 adalah kesabaran dari segi nafsu. Hikhik! Samada nafsu kepada si kekaseh ataupun nafsu kepada entiti perempuan lain. Yang ni kalau tak kawal, terutamanya yang kedua tu, orang yang dah kahwin pun boleh bercerai. Ok, I tamau bincang panjang lebar tentang perkara ini, sebab lebih baik 'LU PIKIRLAH SENDIRI!'.

Ada lagi kot banyak benda yang perlu disabarkan. Tapi buat masa ni, yang dua diatas itu perlulah dijadikan sebagai suatu bentuk nasihat.(macam ustad pulak) Berjumpa dilain masa dengan entri yang lebih menarik. Insyallah.


05 February 2010

Under Construction

Untuk membina sesuatu bukanlah mudah. Tengok macam KLCC tuh, tersergam indah. Menjadi kebanggaan rakyat Malaysia. Tapi, nak design, nak bina benda alah macam tuh mengambil masa yang amat lama dan memerlukan perbincangan yang amat mendalam. Satu kepala nak buat benda alah macam tu, takkan jadi punya. KLCC sendiri, dua kompeni yang buat. Satu buat menara no 1,dan satu lagi buat menara no 2. Tapi, bila dah siap, pergh!!! Boleh menjadi kebanggan tuh!

Apa signifikannya yang cuba disampaikan oleh I kat sini adalah, pembinaan sesuatu yang boleh menjadi kebanggaan, menjadi buah mulut, orang boleh envy, dan yang sama waktu dengannya, bukanlah mudah. Sama juga untuk membina sebuah perhubungan antara lelaki dan wanita.(oklah,I dengan masmOna). Tak mudah oi! Sangat-sangat tak mudah. Bak kata tah sape sape tah, "sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri"(ok,kami bukan lagi suami isteri,tapi soon to be). Perhubungan ni memerlukan kesefahaman yang tinggi. Kejujuran. Ketolakansuran(ade ke ayat ni?Oklah, give n take). Bukanlah nak cakap I ni pandai sangat dalam konteks percintaan ni. Tapi sikit-sikit tu boleh lah. Belajar dari pengalaman beb!

Dan pengalaman juga memainkan peranan dalam membina sesuatu perhubungan. Dan boleh juga membina apa-apa juga perlukan pengalaman. Korang ingat, Kerajaan Malaysia nak bagi ke projek buat KLCC tu kat kontraktor yang hanya sebelum ni buat longkang je? Mestilah tak kan? Kalau ye pun Kerajaan bagi, macam susah je projek tu nak siap dan menjadi kebanggaan. Samalah juga dalam perhubungan dan percintaan. Sangat berbeza bercinta bemula dengan zero dan bercinta dengan pengalaman. Percayalah, ini I sedang lalui.

Di tengah pembinaan sesuatu, banyak perkara boleh berlaku. Contohnya, macam nak buat rumah lah, tiba-tiba kontraktor ada masalah. Pergh, rumah tak siap lah gitu. Kalau mereka dapat figure out macam mana nak keluar dari masalah, ok, thats fine. Tapi kalau tak?Huh? Merana beb pemilik rumah. Duit dah keluar nak beli rumah, tapi tak siap? Kalau runtuhkan terus takpelah, ni biarkan tersadai, biar usang, lalu memberi harapan kepada pemilik rumah. Tak ke naya gitu? Macam tulah jugak perhubungan percintaan. Kalau ada masalah, cepat-cepatlah selesaikan. Jangan pendam. Luahkan. Kalau tidak, simpan lama-lama, bernanah dalam hati, siapa yang susah? Komunikasi itu amat penting. Sekali lagi I tegaskan, PENTING!

I berharap, perhubungan I kali ini boleh lah menjadi kebanggaan I dan kekal selama-lamanya. Insyallah. Dan memang perhubungan kami tengah under constrution. Untuk menjadi yang terbaik antara yang terbaik. Buat pembaca kesahkaseh doakan kami hingga ke akhirnya. Okay, lain masa I rasa nak bagi tips-tips membina sebuah perhubungan yang indah. Lain kali ye. Sekarang macam tiada idea sangat. Ok, bye!

04 February 2010

Pabila hati mula bicara...

...dan membisikkan kata-kata cinta...
...sungguh indah tidak terkata...
...bak dunia ini kita berdua yang punya.

...tidak pernah menyangka sebegini indah cinta yang sungguh bermakna...
...tidak pernah ingin mengkhianati cinta kita...
...sehingga ke akhirnya...
...Insyallah,dengan redhaNYA!

...saya cinta sama dia...
pabila hati mula bicara.....

Hati berbunga-bunga

Disaat i tulis entry ni hati i berbunga-bunga indah. selalu orang akan cakap berbunga-bunga riang kan? I tak paham. Bunga kan indah dan cantek. mana ada bunga riang? hiks. Apa yang pasti, i happy sebab setelah agak lama i ngan encik kekasih berbincang untuk menubuhkan blog baru ni, baru lah petang tadi impian kami ni terlaksana. Yuhuu!

For my first entry, i berharap i akan sentiasa cuba untuk mengupdatekan kesahkaseh ni walau sesibuk mana pun i dengan tugas-tugas seharian. Ececeh. Semoga apa yang i dan encik kekasih coretkan di kesahkaseh dapat dikongsi bersama dengan semua. Dan, i juga berharap semua pembaca dapat menerima seadanya apa yang kami akan kesahkan di kesahkaseh.

Lagi satu, doakan kesejahteraan dan kebahagiaan kami di dunia dan akhirat. InsyaAllah. I dan en kekasih juga sentiasa akan mendoakan kalian semua.

:)

With love,
mas

Bermulanya sebuah perjalanan

Bermulanya sebuah perjalanan. Sebuah perjalanan ke suatu gerbang yang bergelar perkahwinan dan juga gerbang alam berumah tangga. Kami berharap anda semua yang membaca blog kami ini, mendoakan kesejahteraan kami sehingga ke akhir kehidupan kami. Dan kami akan coretkan hampir segalanya didalam blog kami. Kerana apa hampir semuanya? Kenapa tidak semuanya? Oh! Persoalan yang amat mudah untuk dijawab. Kerana, tak perlulah kami berkongsi segalanya disini. Cukup sahajalah kami sahaja yang merasakan segalanya. Idea untuk menerbitkan blog ini telah datang dari pelbagai sumber. Minta maaflah kerana kami cuba untuk mencedok sedikit idea daripada kalian yang telah lama memulakan blog tentang perjalan ke gerbang perkahwinan. Tapi kami merasakan bahawa ianya sangat sweet dan terasa amat bermakna jika ianya didokumentasikan kedalam blog ini. Mungkin juga boleh ditatap oleh anak cucu kami nanti. Insyallah. Doakan kami berjaya dan bahagia sehingga ke akhirnya dengan sebuah perjalanan ini.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

28 February 2010

Pertunangan adik

Semalam dan semalamnya had been a busy days for us. Sebabnya, adik lelaki i bertunang semalam. I sebagai kakak sulong memanglah orang penting dari segi persiapan semua especially bout hantaran lah. Kehulu kehilir bersama encik kekaseh nak beli barang-barang untuk buat hantaran tuh. Hoh. Busy bebenor. Ni baru adik yang nak tunang, kalau diri sendiri tak tahu ler. Hehe. Mama pun dah jadi orang paling sibuk dalam dunia. Ceh. Padahal nak menghantar adik ke umah pompuan jeh, kalau kenduri kat rumah sendiri, i'm positive mama memang paling busy di dunia. Haha.

Tibanya hari pertunangan, sampainya di rumah perempuan kami semua dijemput masuk. Panas gila kalau suruh duduk kat luar jeh. Heh. Bermulalah sesi perbincangan diantara kedua-dua belah pihak. Actually ni first time i betul-betul duduk dan mendengar sekali sesi perbincangan. Before this i cuma sibuk di dapur :) Perkara pertama ialah pengesahan pengantin perempuan. Pakcik tu siap buat lawak ada banyak pompuan kat situ, yang mana satu nak pilih. Hek. Perkara lain yang dibincang seperti duit hantaran, tempoh pertunangan, syarat-syarat sekiranya ingkar dan macam-macam lagi lah.


Sesi perbincangan kedua-dua belah pihak

Sesi menyarung cincin pertunangan

Antara barang hantaran dari pihak lelaki, which most of it i yang buat dibantu oleh encik kekaseh dan adik i dan juga makteh yang super creative! Sebabnya makteh yang buat hantaran kain bentuk topi dan handbag tu serta sirih junjung. Serius lawa kan?

Antara barang hantaran dari pihak perempuan. Si jejaka yang macam perasan hensem tu lah adik i. Sebelah tu, tunang dia Nurul Ain :)


Hoho. Kek fondant bentuk topi ni di sponsor oleh i. I tempah kat Kedai Kek Rozi, Sungai Isap Kuantan. Cantek. Tapi sayangnya abg rozi tak dapat menghasilkan warna bunga yang macam i nak T_T. I nak warna seperti myvi di bawah. Wuwu. tapi takpe lah. Janji kek ni super cantek! Wink wink ;)




Gambar besar hantaran kain dan lace bentuk topi serta handbag. Credit to makteh! Wuhuu :)


Bakal tunang. Hiks :P

:)


27 February 2010

Kesendondonan Itu Cute

Kesedondonan mengikut kamus dewan bermaksud sama warna atau corak. Jadi disini I nak tunjuklah sikit contoh-contoh kesedondonan. Maaflah ye. Hanya model berdua ni je yang ada. Yang lain nak bayar mahal. Lagipun model berdua ni pun boleh tahan apa. Cute je bila mereka bersedondon. Selamat menonton!

Hijau
Biru
Biru lagi.
Pink
Brown checkers
-
-
-
(More to come from us)

Kesedondonan menunjukkan keserasian. Orang tengok pun boleh senyum. Dulu I rasa macam poyo je apabila melihat sepasang pasangan berpakaian secara sedondon. Tapi kini tidak lagi. I rasa kesedondonan itu cute.

Model:Mubin dan Masitah.
Lokasi:Macam-macam ada.
Jurusolek:Sendiri
Busana:Sendiri

22 February 2010

Pink purple hitam dan silver

Cerita ni adalah pada hari Sabtu yang lepas. Tengahari tu i ngan mama pegi kenduri kahwin Syifa, anak jiran kat kawasan rumah i. Warna tema dia pink purple. Walaupun majlis sederhana tapi cukup meriah. Siap ada demonstrasi silat dari Pertubuhan Silat Cekak (cawangan mana i tak tahu). Meriah betul.

Pelamin dia simple tapi cantek dan sweet jeh. Hiasan bilik tidur pun simple and just nice. Tapi i tak ambik gambar, segan sebab kawan-kawan Syifa ramai time tuh. Tak tahu kenapa tetibe i boleh jadi penyegan neh. Haha.

Part yang i amat suka ialah pomander flower ball tuh! Huu..i like! ;)

Gambar pengantinnye takde sebab pengantin lelaki tak sampai lagik time neh. Lambat bebenor pengantin tibe. Dah pukul 2 lebih dah time neh. Sigh.
..................................................

Petang. Ada projek besar punye. Hehe. Kuar pegi beli barang untuk hiasan hantaran pertunangan i. Eh eh bukan, adik i yang nak tunang this coming weekend. Warna temanya hitam silver.So, i sebagai kakak yang baik sporting pegi belikan barang-barang tuh. Bersama encik kekasih lah siapa lagi. Beliau memang peneman setia. InsyaAllah will be teman setia i sehingga akhir hayat :)

Shopping shopping. Hepi betul. Walaupun bukan beli untuk bahagian i, but the feeling is still great. Maybe sebab i ditemani oleh encik setia? :)

Baru sikit ni jeh?

Dapat idea apa yang boleh di buat dengan ini?

Hasilnya. Cumel kan? Boleh isi bunga rampai atau potpourri kat dalam :)

Hanya RM2.95 sen sebijik.


Balik rumah lepas siap-siap semua, i pun meneruskan misi menyiapkan hantaran. Tak menyempat nak siapkan jugak malam tuh. Padahal ada lagi seminggu masa kot? Tengah semangat memang tak leh nak stop dah. Huhu.

Salah satu hantaran yang i buat tapi tak siap sepenuhnya lagi. Tinggal nak balutkan gabus tu takde lah terbogel jeh dia. Heh :P

Pandangan atas.

Walaupun sedikit penat, tapi i puas hati. Sebab ni first time i gubah sendiri hantaran tunang. Special untuk adik i. Hapinyeh. Huhu :) :) :)

21 February 2010

Pomander flower ball

Arituh i pegi beli bunga. Dalam hati i nak cuba jugak buat pomander flower ball tuh. Tak kire. I tak penah langsung gubah-gubah bunga neh. Nak kata tak tahu, i tengok macam senang jeh orang gubah tuh. Nak try lah. Mana tahu i ni ada bakat terpendam. Hiks.

Mana-mana majlis perkahwinan yang i pegi or dalam gambar mesti ada pomander balls tuh. Macam perkara wajib pulak yang perlu ada di sesebuah majlis perkahwinan.

Pink pomander yang sweet :)



Oh cute sungguh kan si kecil comel neh. Tapi bukan itu yang i nak highlightkan actually, cuba tengok pada warna gaun si kecil, chocolate and pink :) Macam yang i nak for my engagement :) Plus, si kecil tu pegang pomander ball warna merah. Memang gabungan warna yang menarik lah.Huhu.
...........................................................

Berbalik kepada cerita pomander td tuh, i nak tunjukkan apa yang telah terjadi kepada bunga-bunga yang telah i beli tadi tuh. So, mari kita mula. Bahan-bahan utamanya tentulah BUNGA, what else kan?


Bunga-bungaan. Satu tangkai berharga 1.80 sen jeh.

Memang i hentam gila-gila. Main cocok-cocok jeh.

Taraa..last-last menjadik jugak.Yay! Tak sangka berbakat juge :D Tapi, tak berapa nak kemas al-maklumlah baru first time buat. After this, i akan memperkemaskan lagi pomander flower ball neh. Nak buat banyak2, boleh gantung-gantung kat umah nanti. Huhu :)

Kepada gadis-gadis yang sudah merancang melangsungkan pertunangan ke perkahwinan ke boleh lah try buat pomander flower ball neh. Seriously senang jeh nak buat jadi bulat. Huhu. Tak payah nak beli dah pomander neh. Jimat duit.

12 February 2010

Petak dan putih

Dah lama gila I terbekenan kat wooden white tray tu untuk dijadikan bekas hantaran. Di Kuantan ni boleh dikatakan semua kedai pengantin lah I dah pegi. Bukan satu dua kali I pegi. I dah macam pelanggan setia. Tapi tak beli pun. Huhu. Time tuh boleh kata semua kedai yang I singgah takde satu pun jual that wooden white tray (dulang kayu putih) sehinggalah ke suatu hari I jumpe kat Small Garden kat area Bintang lama tu, tapi harga mak aih. Satu tray RM 36.90. Almost 40 hingget! Kalau 10 trays, dah jadi 4 ratus. Wuwu. Nangis ah gini T_T. Mana lah nak dapat tray yang murah? Puas I dok ulang alik Cowboy, kot-kot dia ada jual tray tuh. Tapi hampa.

Pas dah lama sikit, I buat back-up plan, ada lagi satu tray putih jugak kat Cowboy tuh, tapi bukan wood, dia dikelilingi oleh besi dibalut dengan material macam getah gitu. Size paling besar cuma RM9.90. Murah! Seronok i. Tak sabar tunggu gaji bulan satu 2010. I nak gi beli sikit-sikit.

Tiba hari gaji. I dah semangat gila neh nak g beli mende alah tuh. Tup tup pegi sana tray kaler putih tuh tinggal size yang paling kecik plus tinggal 3 je lagi T_T sedeynya..I down. Betty kata amek lah yang kaler pink tuh, ok juga, nanti cari bunga soft pink or putih boleh masuk ngan kaler tray tuh. I tanak jugak. Then setelah usha-usha beberapa barang kat situ, tetibe mata I terpandang pada sesuatu yang warnanya putih, berbentuk segi empat tepat. Oh!!!!! My wooden white tray!! I terus tengok harga dia. RM26.90 SAHAJA! Mula-mula I macam fikir-fikir gak nak amek atau tak, tapi hati kata MAHU MAHU! Betty kata PEJAM MATA jeh. Amek dan bayar. Haha. I pun terus grab.

........................................................

Ni lah si dulang kayu putih I tuh.


Angan-angan I nak buat hiasan hantaran macam ni nanti. Oh suwitnye. Huhu.

Kalaulah I jumpe wooden tray yang lagi murah dari yang ni, I nanges T_T

Oh ye, nanti nak bagi hantaran tunang ke en kekasih pakai tray ni. Pastu time nikah, en kekasih kena guna balik tray ni untuk barang hantaran i. Hihi. Kan boleh berjimat gitu? Tayah beli bekas hantaran dah :P

Pesanan kepada en kekasih: Sila take note :)

Relakan semangat cintamu

Akhirnya berjaya mendapatkan ini. Yay! Suka.

09 February 2010

Nilai yang ternilai

Bulan 3 nanti ada rombongan nak pergi ke Nilai. Sedara sepupu sepapat i mostly akan pergi. Orang kat kawasan umah i ni jugak yang anjurkan rombongan tuh. Seronok jugak kalau dapat pegi neh. Macam excited. Rm 40 jeh tambang pegi balik. Boleh berjimat. Kalau nak drive sendiri duit minyak lagi, tol lagi, lenguh badan drive lagi. Banyak duit nak kene guna. Nak menyimpan lagi. Hm. I nak pegi lah. Nak usha-usha pape barang yang patut. Survey harga. So, matlamat i pegi Nilai nanti adalah untuk survey harga barang! Yay! Kalau barang yang lebih kurang sama tapi kat Kuantan lebih murah, i memang takkan beli dah barang kat sana. Beli kat Kuantan sudah. Tapi kalau barang kat sana macam best dan berpatutan boleh lah i angkut mama semua pegi sana sekali lagi nanti. Huhu.

Harapan i nak pergi bersama encik kekaseh. Tapi, i pulak pegi assume dia macam tak berminat nak pegi. I hampa. Pastu, tup tup dia nak pergi juga sebenarnya. I happy. Huhu.

Nanti i buat pembentangan kertas kerja setelah balik dari Nilai.

Lingerie Seksi

Seorang lelaki haruslah dan sepatutnya menjadi seperti pakaian dalam(lingerie) kepada seorang wanita. Kenapa? Sebabnya pakaian dalam adalah bertujuan untuk memberi 'support' kepada bahagian badan seseorang wanita. Dan pakaian dalam wanita juga haruslah 'comfy' kepada seseorang wanita. (correct me if i'm wrong)

Sekadar gambar hiasan(cik masmOna kalau pakai camni ok ke?hehehe*sadap u mubin!*)

Jadi, seseorang lelaki juga harulah very supportive dan juga comfy kepada seorang wanita. Hukum alam dah kot. Bukan I yang cipta. Dengan menjadi sedemikian, barulah perhubungan bahagia. Tapi kalau sesekali tersalah tu, kaum perempuan janganlah cepat marah. Tiada niat pun nak sakitkan hati yang tersayang. Kadang-kadang tak sengaja. Lelaki ni kalau dah sayang, dia takkan mampu nak tengok wanita yang dicintai terluka. Betul ni. (at least it's for me)

Okay. Sampai disini sahajalah. Bertemu dilain entri.

08 February 2010

The Hantarans..

..wish list.

Hantaran Pertunangan

Untuk my hensem :)

1) Sirih junjung
2) Kain baju melayu (untuk nikah)
3) Sunglass
4) Songkok dan samping/songket
5) Tuala
6) Kek
7) Coklat

Untuk si manis :)

1) Sirih junjung
2) Cincin (merisik & tunang)
3) Kain pasang (untuk baju nikah)
4) Kek
5) Buah atau coklat

Hantaran Kahwin

Untuk my hensem :)

1) Sirih junjung
2) Cincin
3) Gadget
4) Perfume set
5) Kasut
6) Kemeja & neck tie (but he requested for tshirt)
7) Sejadah & tafsir
8) Jam
9) Coklat
10) Buah
11) Kek

Untuk si manis :)

1) Sirih junjung
2) Gelang
3) Mas kahwin
4) Gadget
5) Kasut & handbag
6) Perfume set
7) Mengkana & tafsir
8) Coklat
9) Kek

Rasa-rasanya senarai di atas adalah standard atau menjadi kebiasaan bagi barang hantaran kan? Itu semua wish lists aje..tapi ada certain yang sudah siap di beli dah. Cuma tunggu masa dan tarikh jeh yang tak tetapkan lagi bila. Heheh. Apa salahnya kita beli barang-barang tu awal-awal kan, tak serabut kepala nanti nak membeli itu ini. Duit pun tak habis sedebuk.

Semenjak laptop i di rompak penjahat-penjahat sewaktu rompakan di rumah i yang berlaku pada penghujung 2008, semenjak itulah i tidak mempunyai laptop :( Dengan pc usang abah punye ni lah i guna untuk hupdate2 dan online semua. Jadi, di kesempatan ini, i mahu beritahu encik kekasih..boleh tak i mahu ini?



I mahu merah! Oh sooo gorgeous. Hepinya lah i if encik dapat menghadiahkan i ini. ('Ini' adalah refer kepada si merah) Huhu! :)
If encik menghadiahkan i ini, i akan lagi sayang pada encik. Walaupun sekarang sentiasa jeh i sayang encik, tapi i akan bertambah sayang lah pada encik nanti. Dan sayang itu akan lah sentiasa bertambah dan bertambah dan bertambah setiap hari. Hiks.

Oh stop it. Sudah. I tahu encik sudah paham sekarang dengan segala helah bodek i. Maka, kan lebih senang jika encik belikan i saje? Hihihi :D
Maka, i nak ucapkan terima kasih daun keladi awal-awal lah. "Terima kasih" I sudah ucap terima kasih. Tiada alasan lagi untuk encik tidak membeli ini. Hihihi :D

Love u muah!
:*

06 February 2010

Warna warni perkahwinan

Biasalah, kalau dah terbekenan kat satu satu colour or wedding theme tuh, for sure anything we browse will be based or at least related to that particular colour. Mata dah rasa cantek untuk colour tuh jeh, pandang colour lain pun sebelah mata. Sama lah macam i ni. Can’t resist the red, the white, the pink and the black lah! Haih, banyak sungguh colour combination yang I pilih. Selalunya, orang nasihatkan jangan ambil terlalu banyak colour combination. Too risky. But for me, as long as colours combined and blend well to each other, dan nampak cantek, why not mencuba. Tak gitu kan?

Tengok lah contoh ni, sangat sweet kan the combination? I rasa sweet. Tapi, if dapat dikurangkan penggunaan warna hitam tuh, efek warna pink dan merah akan lebih menonjol.

gambar ihsan google 1

gambar ihsan google 2

gambar ihsan google 3

Terdapat lagi lain-lain kombinasi warna yang i rasa menarik. Cantek. Semuanya bergantung kepada taste masing-masing.

1) Red and white
I'm sure ramai dah brides out there choose this colour combination for their wedding. Warna merah yang garang menampakkan keberanian. Putih pula memberi efek kesucian dan lembut. Jadi pada i gabungan warna i memang menarik lah.



2) Burgundy
Classic.


3) Pink and dark chocolate
One of my favorite colour combination. Gabungan pink dan dark chocolate memberikan efek keibuan dan girly. Sweet sungguh! I dah pilih warna ni untuk pertunangan i. Kita akan tengok nanti macam mana hasilnya. Huhu.

4) Yellow


5) Orange

6) Green
7) Aqua blue and green

8) Gold

9) Purple



P/s: Terima kasih kepada google atas ihsan gambar-gambar di atas.

:)



Sabar itu separuh daripada Iman

Kaum lelaki perlulah mempunyai tahap kesabaran yang tinggi apabila berada dalam sesebuah perhubungan. Sabar pertama sekali adalah dengan segala macam karenah si kekaseh. Bukanlah apa, perempuan ni(yang ni I cakap tentang cik masmOna), terutama kalau dalam membeli ataupun memilih sesuatu yang mereka rasakan amat penting, amatlah kadang-kadang particular dan kadang-kadang amat fussy. Huh! Kadang-kadang, I pun naik pening. Hehehe. Contohnya nak beli sesuatu barang, kejap nak yang macam ni, kejap nak yang macam tu. Tak ke pening kalau macam tu? Tapi apa-apahal, perlulah bersabar. Even, dalam pemilihan layout blog ni pun saya kena banyak bersabar. Hehehe(honesty is the best policy). Tapi I amat hargai apa yang dilakukan oleh cik masmOna kerana nak harapkan I buat pilihan? Memang tunggang langgang ah jadinya. Sebab I ni jenis yang pakai redah aje. Hehehe. Orang cakap, 'tak pikir panjang'. Tapi I rasa, mana-mana lelaki pun camtu kot. I mahu ucapkan terima kasih kepada cik masmOna kerana, tanpamu, siapalah diriku ini. Cewah! Sayang u!

Ok, kesabaran yang ke-2 adalah kesabaran dari segi nafsu. Hikhik! Samada nafsu kepada si kekaseh ataupun nafsu kepada entiti perempuan lain. Yang ni kalau tak kawal, terutamanya yang kedua tu, orang yang dah kahwin pun boleh bercerai. Ok, I tamau bincang panjang lebar tentang perkara ini, sebab lebih baik 'LU PIKIRLAH SENDIRI!'.

Ada lagi kot banyak benda yang perlu disabarkan. Tapi buat masa ni, yang dua diatas itu perlulah dijadikan sebagai suatu bentuk nasihat.(macam ustad pulak) Berjumpa dilain masa dengan entri yang lebih menarik. Insyallah.


05 February 2010

Under Construction

Untuk membina sesuatu bukanlah mudah. Tengok macam KLCC tuh, tersergam indah. Menjadi kebanggaan rakyat Malaysia. Tapi, nak design, nak bina benda alah macam tuh mengambil masa yang amat lama dan memerlukan perbincangan yang amat mendalam. Satu kepala nak buat benda alah macam tu, takkan jadi punya. KLCC sendiri, dua kompeni yang buat. Satu buat menara no 1,dan satu lagi buat menara no 2. Tapi, bila dah siap, pergh!!! Boleh menjadi kebanggan tuh!

Apa signifikannya yang cuba disampaikan oleh I kat sini adalah, pembinaan sesuatu yang boleh menjadi kebanggaan, menjadi buah mulut, orang boleh envy, dan yang sama waktu dengannya, bukanlah mudah. Sama juga untuk membina sebuah perhubungan antara lelaki dan wanita.(oklah,I dengan masmOna). Tak mudah oi! Sangat-sangat tak mudah. Bak kata tah sape sape tah, "sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri"(ok,kami bukan lagi suami isteri,tapi soon to be). Perhubungan ni memerlukan kesefahaman yang tinggi. Kejujuran. Ketolakansuran(ade ke ayat ni?Oklah, give n take). Bukanlah nak cakap I ni pandai sangat dalam konteks percintaan ni. Tapi sikit-sikit tu boleh lah. Belajar dari pengalaman beb!

Dan pengalaman juga memainkan peranan dalam membina sesuatu perhubungan. Dan boleh juga membina apa-apa juga perlukan pengalaman. Korang ingat, Kerajaan Malaysia nak bagi ke projek buat KLCC tu kat kontraktor yang hanya sebelum ni buat longkang je? Mestilah tak kan? Kalau ye pun Kerajaan bagi, macam susah je projek tu nak siap dan menjadi kebanggaan. Samalah juga dalam perhubungan dan percintaan. Sangat berbeza bercinta bemula dengan zero dan bercinta dengan pengalaman. Percayalah, ini I sedang lalui.

Di tengah pembinaan sesuatu, banyak perkara boleh berlaku. Contohnya, macam nak buat rumah lah, tiba-tiba kontraktor ada masalah. Pergh, rumah tak siap lah gitu. Kalau mereka dapat figure out macam mana nak keluar dari masalah, ok, thats fine. Tapi kalau tak?Huh? Merana beb pemilik rumah. Duit dah keluar nak beli rumah, tapi tak siap? Kalau runtuhkan terus takpelah, ni biarkan tersadai, biar usang, lalu memberi harapan kepada pemilik rumah. Tak ke naya gitu? Macam tulah jugak perhubungan percintaan. Kalau ada masalah, cepat-cepatlah selesaikan. Jangan pendam. Luahkan. Kalau tidak, simpan lama-lama, bernanah dalam hati, siapa yang susah? Komunikasi itu amat penting. Sekali lagi I tegaskan, PENTING!

I berharap, perhubungan I kali ini boleh lah menjadi kebanggaan I dan kekal selama-lamanya. Insyallah. Dan memang perhubungan kami tengah under constrution. Untuk menjadi yang terbaik antara yang terbaik. Buat pembaca kesahkaseh doakan kami hingga ke akhirnya. Okay, lain masa I rasa nak bagi tips-tips membina sebuah perhubungan yang indah. Lain kali ye. Sekarang macam tiada idea sangat. Ok, bye!

04 February 2010

Pabila hati mula bicara...

...dan membisikkan kata-kata cinta...
...sungguh indah tidak terkata...
...bak dunia ini kita berdua yang punya.

...tidak pernah menyangka sebegini indah cinta yang sungguh bermakna...
...tidak pernah ingin mengkhianati cinta kita...
...sehingga ke akhirnya...
...Insyallah,dengan redhaNYA!

...saya cinta sama dia...
pabila hati mula bicara.....

Hati berbunga-bunga

Disaat i tulis entry ni hati i berbunga-bunga indah. selalu orang akan cakap berbunga-bunga riang kan? I tak paham. Bunga kan indah dan cantek. mana ada bunga riang? hiks. Apa yang pasti, i happy sebab setelah agak lama i ngan encik kekasih berbincang untuk menubuhkan blog baru ni, baru lah petang tadi impian kami ni terlaksana. Yuhuu!

For my first entry, i berharap i akan sentiasa cuba untuk mengupdatekan kesahkaseh ni walau sesibuk mana pun i dengan tugas-tugas seharian. Ececeh. Semoga apa yang i dan encik kekasih coretkan di kesahkaseh dapat dikongsi bersama dengan semua. Dan, i juga berharap semua pembaca dapat menerima seadanya apa yang kami akan kesahkan di kesahkaseh.

Lagi satu, doakan kesejahteraan dan kebahagiaan kami di dunia dan akhirat. InsyaAllah. I dan en kekasih juga sentiasa akan mendoakan kalian semua.

:)

With love,
mas

Bermulanya sebuah perjalanan

Bermulanya sebuah perjalanan. Sebuah perjalanan ke suatu gerbang yang bergelar perkahwinan dan juga gerbang alam berumah tangga. Kami berharap anda semua yang membaca blog kami ini, mendoakan kesejahteraan kami sehingga ke akhir kehidupan kami. Dan kami akan coretkan hampir segalanya didalam blog kami. Kerana apa hampir semuanya? Kenapa tidak semuanya? Oh! Persoalan yang amat mudah untuk dijawab. Kerana, tak perlulah kami berkongsi segalanya disini. Cukup sahajalah kami sahaja yang merasakan segalanya. Idea untuk menerbitkan blog ini telah datang dari pelbagai sumber. Minta maaflah kerana kami cuba untuk mencedok sedikit idea daripada kalian yang telah lama memulakan blog tentang perjalan ke gerbang perkahwinan. Tapi kami merasakan bahawa ianya sangat sweet dan terasa amat bermakna jika ianya didokumentasikan kedalam blog ini. Mungkin juga boleh ditatap oleh anak cucu kami nanti. Insyallah. Doakan kami berjaya dan bahagia sehingga ke akhirnya dengan sebuah perjalanan ini.