28 March 2010

Sabtu yang hectic tapi best ;)

Entry ini adalah sambungan daripada Can't wait for Saturday :)

Semalam memang hari yang hectic lah. Start with pegi kenduri kahwin Kak Lin. Tema warna dia purple yeh. Again purple lagi. Ramai betul peminat purple kan? Huhu. Mengikut perancangan nak pergi Butik Kak Rozy after wedding tu tapi tak jadi sebab time tu kak rozy ada job. Dia tiada di butik. Tidak dapat melihat bajuku T_T heh. Padahal tak tahu dah siap ke belum.

Kak Lin dan suami in puprle. Tapi pelamin dia white and green. Hmm, macam ada sesuatu yang tak kena di situ.

Pelamin nikah

Hantaran purple daripada kak lin untuk suami

Saje je nak letak gambar ni sebab awan-awan tu Subhanallah. Cantek amat.

..................................................................

Lantas we both pegi SSF survey-survey, beli toiletries dan shopping-shopping barang E-day di ECM huhu. Ni semuanya menghabiskan duit maka lepas ini harus lah berjimat-cermat. Harus gigih. Nanti nak guna duit pegi KL lagi sempena teater T_T

Sempat lagi posing tuh. Hihi :D

Tengah-tengah shopping terjumpa bakal mertua serta bakal adik ipar hiks :D Niat dari haritu mahu belanja Encik Risik Sushi King harus ditunaikan. Maka kami pun makan di Sushi King bersama-sama bakal mertua dan adik ipar :)

Encik Risik bersama Encik Adik Risik. Walaupun baru darjah enam tapi sudah layak dipanggil Encik ye.. :) Eh eh, kamera di sini lah u. Mata dia tengah melilau lah tuh :P

Ehem ehem. I bersama bakal mertua. Hiks. Malu i :D

Yay. Nak balik dah.

Tembamnye T_T

.............................................................

Niat dihati mahu pulang tapi tak jadi. Ada tempat wajib yang belum di singgah. Kemudian, kami bergerak ke sini pulak..

Pandangan sisi

Pandangan hadapan

Assalamualaikum..ada orang tak kat umah? heheh :D Macam malu-malu pulak nak masuk.

Dari hari itu kan i cakap i terbekenan kat satu barang kat EngLai. Maka dengan pejam mata i pun beli jugak akhirnya. Yuhuu!

Lampu-lampu berkelipan kat atas i tuh memang cantek betul. Geram je tengok. Hehehe :D

Setelah seharian kami memenatkan diri maka sudah tiba waktu untuk pulang..I had a great precious time with him even though sehari sebelum tu kami gaduh-gaduh sayang *muntah* Maka kami pun sudah berbaik semula dan having such a wonderful time together *cewah ayat sila jangan muntah again* Love you so much dear! *hugs*

*In love*


27 March 2010

Darah kalau dah manis memang macam ni(Alasan tak diterima)

Dear Miss masmOna,
Kedua-dua lagu ini ditujukan kepada anda,


Sedangkan lidah lagi tergigit.


슈퍼주니어3집_SORRYSORRY_뮤직비디오



p/s:I love you no matter what happened cik masmOna.


p/s/s:Jangan ada orang ingat yang I ni pandai Bahasa Korea. Sepatah habuk pun I tak paham kecuali perkataan sorry tuh.

24 March 2010

Pink and orange

Malam ni entah mengapa mata ni macam tak mahu tidur (mak aih ayatmu heh :D) Dah lewat dah neh tapi i tak tido-tido lagik. Tak sedar diri esok nak kerja. Hohoh.

Sewaktu i tengah syiok berblog-walking kat lain-lain kesahkaseh i terjumpe satu entry yang memberi i idea untuk hantaran tunang nanti. Yehuu! Seronok betul. Kelik sini http://picisanchenta.blogspot.com/2009/08/themes-pink-orange.html..Tema warna pink orange tu memang betullah energetic dan segar je tengok. Bersinar-sinar mata i time tengok. Terus zushh (siap ada sound effect :D) i dapat idea nak buat warna apa untuk hantaran yang perlu di beri kepada En Risik.

Seperti semua maklum, tema warna pertunangan i nanti ialah pink + a lit bit choc (pink will be major colour theme and choc jadi minor jeh huhu) Jadi, menurut En Risik dia nak bagi hantaran kepada i in pink. Maka i pun jadi pening fikir nak bagi warna apa kat dia. Sebab dalam kepala i cuma pink pink pink..hihihi :D Memang lah tak boleh lari dari pink.

Sehinggalah pada suatu malam yang hening sunyi iaitu malam ini lah i terjumpa that entry from her blog. Thanks yeh dear for giving me such a wonderful idea. I nak mix bunga-bungaan itu dengan warna pink+orange+peach/chocolate. Eh ada ke bunga warna chocolate? I hope En Risik will approve this colour :)

Hand bouquet pink cantek :)

Yang ni macam lebih banyak warna orange than pink. Hmm.


Even add-on with red colour but it is still looks nice. More pictures here.

Harap-harap En Risik tak sakit mata lah tengok warna-warni yang terang-benderang neh hehe :) Banyaknya mencampur-adukkan warna. Macam meriah lah pulak hantaran tu nanti dengan tiga warna neh. Okey ke tak eh? Hmm. Tengok dulu lah. Nanti i nak try DIY dulu kalau santek menawan i confirm buat that colour. Winks :*

Oh sudah jam 1230. Maka i harus pergi tidur sekarang. Bye bye :) :)

p/s: harap-harap i tak mimpi pink dan orange malam ni. Heh.

Can't wait for Saturday

Hari ni Rabu. Esok dah Khamis. Lagi dua hari Sabtu dah. Oh cepatnye lah masa berlalu. I dengan En Risik ada banyak sangat plan Sabtu nih. Tak tahu sempat ke tak nak buat kesemuanya sekali. Hehe. Rasanya sempat je kot insyaAllah.

Sabtu ni, selepas En Risik pegi mencuci kereta dia akan datang menjemput i kat umah. First sekali we both akan pergi kenduri kawen kak lin. Kak lin ialah ofismate En Risik merangkap senior kitorang kat sekolah dulu-dulu. Pas kenduri we both nak pegi butik kak rozy. En Risik kata dia nak bayarkan pakej tunang i. Wink wink :) Seronoknyeee ada orang tolong bayarkan :) Terima kasih yeh sayangku muah! :* Plus boleh tengok baju i dah siap jahit ke belum.

Lepas tu, pergi bank En Risik nak pergi bayar duit kerete beliau.
Lepas tu, pergi beli toiletries.
Lepas tu, pergi SSF untuk survey-survey barang.
Lepas tu, pergi ECM pegi beli bantal pinky dan kemudian shopping shopping :)
Lepas tu, mesti agak lapar sebab dah seharian berjalan, maka i akan menunaikan janji mahu belanja En Risik pekena Sushi King. Yehuu!

Walaweh! Banyak sungguh tempat nak pegi. Hopefully semua plan ni menjadi lah. Kang planning bagai nak rak tapi tetibe tak jadi wuuu sedih sedih. Yang pasti, can't wait for Saturday.

Oh alamak!!Terlupa satu tempat lagi lah. Pergi EngLai juga termasuk dalam plan. Ada something yang i nak beli kat sana :) Semalam dah pergi jenjalan dan mensurvey barang kat situ. Balik tu i fikir-fikir banyak kali jugak berbaloi tak i beli that thing. Tapi hati kata mahu mahu. Haih. Memang kuat betul kemahuan perempuan nih. Pantang nampak barang cute mute dan cantek sikit mesti terasa nak beli. Bahaya perempuan ni sebenarnya kan? (refer kepada diri sendiri heh :D) Oh kepada sesiapa yang tak tahu EngLai tu apa, sila kelik sini.

I bet Saturday must be a hectic day for us.
Daa..

Love him so much..

21 March 2010

Tips segarkan sirih junjung

Dah 2 hari i selamat digelar risik rupenye. Ceh, terasa macam dah lama lah 2 hari tuh. Heh. Alamatnya pasni dah kene bersiap-siap sedikit demi sedikit untuk preparation tunang. Semalam En Risik cakap minggu depan nak pegi jumpe mak andam tu and book terus. Boleh tengok-tengok baju mane lah tahu kalau-kalau dah siap. Wee..Seronok :D

Okeh, kali ni i nak bagi tips untuk segarkan sirih junjung. Sumbernya ialah daripada Pesona Pengantin. I cuma share saje huhu :)
  1. Seeloknya beli bunga sehari sebelum majlis. Supaya tidak kelam kelibut pagi-pagi time majlis. Time tu lah nak sibuk-sibuk nak pergi cari bunga memang serabut lagi lah jadinya. OKeh.
  2. Since beli bunga sehari sebelum, make sure beli bunga yang masih kuncup especially ros. Jangan beli yang kembang nanti esok pagi tengok-tengok ros dah layu kalau tak dijaga dengan baik. Tsk.
  3. Gunakan peniti yang sesuai untuk gubahan. Peniti yang berkepala bulat lebih elok sebab daun sirih mudah koyak.
  4. Batang bunga perlu direndam dengan air bersih. Jangan rendam dengan air banyak sangat sebab batangnya akan mudah busuk dan rosak.
  5. Jangan pasang kipas kuat sangat, nanti bunga jadi lebam.
  6. Bagi daun sirih tulen, boleh sapu minyak masak atau minyak zaitun untuk menaikkan seri sirih.
  7. Daun sirih Melayu lebih cantek sebab warnanya lebih gelap dan daunnya lebih lebar. Pelengkap kepada sirih seperti pinang, gambir, kapur jangan dilupakan okeh.
Itu lah serba sedikit tips untuk segarkan sirih junjung dan bunga-bunga dia sekali. Daa..:)

20 March 2010

Risik merisik


Nama risik saya ialah Mohd Nazirul Mubin *love love love*

Jadi, mulai dari hari ini i akan gelarkan beliau Encik Risik (oh tak komersil nye name heh T_T) bagi menggantikan Encik Kekasih. huhu. Alhamdulillah segalanya berjalan seperti yang dirancangkan pada malam tadi. Punye lah berdebar-debar. Panas gila rasa. Berpeluh-peluh i kat dapur tuh. Hehe. Tak sangka pulak i akan rasa berdebar yang amat, sebab semalamnya even pada siangnya pun i tak rasa neves langsung. Heh. Mungkin i memang macam ni kot. Bila dah betul-betul nak dekat baru time tu sakit perut lah, berdebar-debar lah, nak membuang lah, macam-macam lah T_T Sabo je le.

Time mama En Risik nak sarungkan cincin, cincin tu macam tersekat sikit kat jari-jemari i yang mulus ni cewah :P pastu sempat lagi mama dia cakap "Ni dah makin besor je neh" Dush!! Dush!! Dush!! Hah ambik kene sebijik. Tu maksudnye i betul-betul sudah gemuk T__T Maka haruslah wajib i start berpantang seperti ibu-ibu yang baru lepas bersalin. Tidak boleh makan banyak dan makan sembarangan seperti ayam KFC, Pizza Hut, chicken chop dan sebagainya. Wuwu. I juga perlu bersenam setiap hari malah berpuasa juga. Oh mas, sila gigih untuk kurus!

InsyaAllah, mengikut perbincangan majlis pertunangan akan berlangsung dalam masa lebih kurang 1 bulan setengah lagi. Excited lak i rasa. Hiks. Dear friends, the date will be informed soon k. We both hope segala persiapan and everything akan berjalan seperti yang ditetapkan. InsyaAllah. Doakan kami yeh :)

Semoga perhubungan ini akan dirahmati oleh Allah sehingga ke akhirnya. Amin.

18 March 2010

Sirih junjung

Dah memang menjadi adat Melayu sejak berzaman lagi sirih junjung boleh dikatakan perkara wajib dalam hantaran. Macam tak lengkap jeh hantaran-hantaran semua tanpa sirih junjung. Sirih junjung macam ketua. Kalau tanpa ketua, apalah sangat anak-anak buahnye kan? Cewah haha. Sekarang ni pun bermacam-macam fashion (ingat baju jeh ada fashion? sirih junjung pun ade tau :D ) orang mengubah sirih junjung semuanya mengikut citarasa penggubah. Biasanya, bunga segar lah yang akan digunakan untuk gubah sirih junjung. Barulah naik seri gitu. Tapi sekarang ni ada juge orang yang pakai artificial flower untuk gubah, cuma efek keserian dia tu lain sikit lah. Hmm.

Ni contoh-contoh gubahan yang menarik hati:

Wow! Ni memang gorjes

Simple jeh tapi ceria. Maybe sebab efek warna kuning.

Source: Lace&Beads
Memang superb


Cute dan ceria ;)

Red & White memang padanan yang menarik lah

Source: Weddings by Sher

Source: wee-wearegettingmarried
Unique yet so cute hiks ;)

Source: Koleksi d_decorribbons

Source: Lace&Beads
Macam ni okey jugak rasanya kalau nak deco sirih with wooden tray i tuh. tapi tengok lah camne nanti. huhu.

Cantek dan tinggi. Tapi fashion (hihi) yang macam ni susah sikit lah untuk orang yang jauh perjalanannye. Nanti sirih tu rebah tumbang habis tak lawa dah. Heh.

Ada lagi satu contoh yang i suka sangat. Puas i google cari gambar yang sepadan tapi tidak berjumpa T_T. Akhirnya gambar ini di ambil dari majalah itself huhu. Disebabkan i rasa fashion ni really gives me inspiration, i nak tunjuk lah pada semua. Ni i amek pakai kamera henpon kesayangan i yang masih elok walaupun dah beribu kali terhempas ke lantai tsk. Taraa..

Kualiti gambar memang amat tidak cantik T_T tetapi fashion sirih junjung begini amat menarik! I suka. Jatuh cinta. Hiasan atas mungkin boleh digantikan dengan bunga lain supaya lebih menarik, tapi yang ni pun dah cukup cantek. Sumber gambar adalah dari majalah Pesona Pengantin keluaran April 2010 : Edisi Khas Pengantin Muslimah. Sila pergi dapatkannya sekarang!

15 March 2010

"Ko ni dah cukup duit ke nak kahwin"

Persepsi orang tentang kahwin. Nak kahwin je mesti perkara pertama yang ditanya adalah tentang kewangan. Ye, memang wang penting. Tapi rasanya banyak benda lain lagi yang I rasa lebih penting daripada duit@wang. Bagi I, duit banyak2 boleh cari, tapi soulmate yang betul2 boleh memahami hati kita bukan mudah nak cari. Bukan camtu?
Dalam Islam, hanya ada lima rukun nikah. Tak perlulah kita nak tambah yang ke-6 pulak, iaitu 'banyak duit baru boleh kawen'. Patutnya orang ramai patut lebih banyak bertanya macam ni, "ko ni nak kawen, dah cukup ke iman di dada?" hehehe. Obviously tak berapa nak cukup, tapi dalam proses yang giat untuk mencukupkannya.
Apa-apa pun, I rasa kepada yang diluar sana nasihat I hanya satu, duit kita boleh carimate, soul sejati cukuplah hanya satu! Akhir kata, Tepuk dada, tanya iman!

Engagement Preparation Edisi Tujuh...Eh eh!Edisi Lelaki.

Setakat ini dari segi persiapannya hanya banyak dibuat oleh pihak sebelah perempuan. Jadi, I hanya menyiapkan mental dan fizikal je lah menjelang hari yang mungkin boleh jadi mendebarkan itu.(Berdebar ke agaknya?hahaha). Memandangkan cik masmOna dah banyak tulis bagi pihaknya, I rasa tak perlulah I nak tulis panjang2 kat sini. Yang penting kita happy! Yeay! Tak sabar nak tunggu hari Jumaat.

p/s:my dad siap dah usha lembu untuk kenduri kahwin nanti. Membuatkan hati I semakin gembira tak terkata! Yahoo!

Engagement preparation edisi perempuan

Checklist for my engagement preparation

1. Beli cincin risik dan cincin tunang - done
(oh this was did by him, but we both pegi pilih rings sama-sama :) )

simple yet unique
(obviously it is not mine huhu)

2. Memilih warna tema - done
I choose pink and a little bit of chocolate. Yummy :)

pic taken from http://missniff.blogspot.com/

3. Beli kain dan buat tempahan baju - done

4. Pilih mak andam yang berkenan di hati - done

5. Booking mak andam - done

6. Membeli barang-barang hantaran tunang - almost done
- gadget - done
- sunglass - done
- kain baju melayu - done
- songkok - not done (tunggu gaji this month lah)
- samping/songket - not done (tunggu gaji this month jugak lah hiks)
- towel - done.

Part beli towel i paling suka sebab tak kuarkan duit satu sen pun. sebabnya aritu pegi redeem towel bonuslink kat Shell. hihi :D Tapi kan, petang tadi time borak-borak with kak Nadia sambil joging, she said there's no nid lah to give towel lagi, since i already bought him the gadget thing. So tukar towel with gadget. Hmm..Maybe betul jugak what she had said. So, we have decided towel tu dapat kat i lah. Hiks.

7. Membeli bekas hantaran - done. Lovely wooden white tray-ku :)

8. Booking photographer - done.
He is my childhood bestfriend. Yang, hopefuli ko free lah time aku tunang nanti okeh? Kene book awal-awal since he is really super duper busy right now. Huhu.

9. Menyiapkan paper bag for gift - in progress.
Untuk paper bag ni, i DIY jeh. Mula-mula i ingat nak bagi time kawen nanti, tapi mama macam tanak yang macam i buat tu. Aritu dia pegi kenduri kawen dapat uncang besar white in colour, and dia dah macam berkenan kat uncang tuh. Dia siap suruh i pegi survey harga uncang tu. Huhu. Macam-macam mama neh :) For engagement, the paper bag would be chocolate in colour with pink ribbon. Simple jeh :)

Haha! Besar gila lah paper bag i. Kalau macam ni lah, dah boleh isi pampers, botol susu anak, kain sebagai dah neh. Hihihi :D

10. Mengemas rumah - in progress.

Hmm...ape lagi eh? So far yang ni je lah i dapat fikirkan for now. Kalau ada lagi i akan add on later lah. Actually, tak terasa pening sangat pun nak settlekan all the hantarans thingy. Sebabnya we started survey dan beli barang tu awal-awal. The most important thing is SURVEY. And tanya-tanya orang (orang refer to kakak-kakak ofis yang dah berkahwin ke, mak mak sedare, or even teman-teman yang sama-sama in process of wedding hunting hoyeh!). Tanya lah tempat mana yang murah, kualiti elok contoh macam nak beli emas. Diorang semua ni mesti lagi terer bab-bab membeli emas neh. Nak lagi best tanya lah kat makcik-makcik yang gelang sampai ke siku tuh. Dia sure tahu punye kedai mana yang best. Hehe. Plus, beli barang sikit-sikit ni menguntungkan dari segi psikologi. Sebabnya kita tak terasa sangat duit habis sedebuk walaupun pada hakikatnya memang duit dah habis banyak tsk tsk T_T.

Kepada teman-teman di luar sana (especially to my deng-deng), kalau rasa-rasa nak menamatkan zaman bujang tu kan, silalah menyimpan dari SEKARANG. Supaya tidak menyesal di kemudian hari. Cewah. Kawen zaman sekarang tak macam zaman dulu lagi dah. Mama cakap time dia kawen dulu belanje 2 ribu jeh. Sekarang mau cecah 20 riban untuk kenduri T_T. Tapi, itu lah kehidupan antara dulu dan sekarang.

Guys! I found this! Alamak cute gile lah. I can't help it. Droolinggg..


pic taken from http://www.tinytotties.com

The soft pink colour really blends well with chocolate. At least, dari pandangan mata i lah. Huhu. Sweet amat. Yummy!

I rasa sampai di sini dahulu entry kali ni. Semoga kita bertemu di lain entry. Bye bye sayangs sayangs! Muahx!!

14 March 2010

Tentang purple

Purple is royalty. A mysterious colour. It is associated with spirituality. The opposites of hot red and cool blue combine to create this intriguing colour. Purple can affect us physically by calming mind and nerves, offers sense of spirituality and encourage creativity.


..................................................................

Minggu ni jeh banyak betul kenduri kawen bertemakan purple. Adakah warna ni dah jadi satu kewajipan kepada pengantin lately? Semuanya nak purple. Bila dah terlampau banyak sangat people use this colour as their wedding theme colour, i dah rasa biasa sangat. Tapi ade jugak yang cantek. Contohnya macam kat bawah ni. Simple tapi cantek jugak.


Oh adik tu nyemak jeh kat gambar dush! A combination of white, dark and light purple and a little bit of pink menambahkan lagi seri kepada pelamin tuh. Kalau perhati betul-betul, pengapit lelaki dia pakcik. Agaknye dah takde lelaki muda dan bujang lain kot dalam fam dia. Kalau ada pun, yang penyegan pemalu. Heh.

Eh eh, ni pengantin lain plak. Kenduri ni sebenarnya sekali dengan menyambut menantu. Yang kawen kat atas tu kakak kepada lelaki yang ni.

Hantaran purple dari pengantin perempuan


Ni pulak kenduri siang tadi en kekasih i jeh yang pegi. Dia cakap takde pelamin pun, cuma ada hiasan kat meja makan jeh. Semuanya nak bertemakan purple. Tak paham. Tak paham.

Ni lagi satu kenduri nak bertemakan warna purple. Lagi lah tak paham. Tetibe rasa macam muak tengok warna purple time kenduri dua hari berturut-turut. Hoho. K lah, berpinar-pinar dah dek penangan purple. Heheh. Lain kali i nak cite pasal pink pulak! I like! :) :)




07 March 2010

You are my rainbow

Dulu i pernah bagi sketch book i pada encik kekasih. Tugas dia cuma perlu buat sekreatif mungkin dalam sketch book i tuh. I suruh dia tulis conteng apa-apa pun. Khas untuk i lah. Lama jugak buku i tuh duduk ngan dia. Dua bulan baru nak siap. Haih. Puas mintak dah dengan dia. Bila nak buat, bila nak buat. Pastu dia salahkan i sebab tak bagi dia crayon dengan kaler pensil. Sebab tu dia tak siap2 buat. Pastu cakap takde idea lagi lah. Time nak buat tu kena tenang baru ada inspirasi lah. Macam-macam alasan. Pastu kalau bagi pinjam crayon ngan kaler pensil i, kira kreatif sangat lah? Hehe :P

Tapi i baik. I bagi jugak dia pinjam. Dalam satu minggu je kot dah siap. Itupun lepas puas kene bebel i mintak bila siap. Hihi :p

Encik kekasih kretip u know. Tak percaya? Dia berbakat lah at least. Suka i :) Tengok gambar kat bawah ni i yang lukis kat dalam buku tuh. Mas ialah nama pendek i.

Oh keMAS :)

Teng teng teng *version baru jeng jeng jeng*

Ni hasil dari Encik Kekasih Hati huhu :)
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Sweet kan? :) :) :)

Walaupun betapa tidak kemas T__T tapi mengenangkan betapa susah payah encik kekasih menyiapkan warna-warni ini i sukaaaaaa sangat. Sebab i tau dia memang lah tak sekreatif i hiks :p ( i tak cakap u tak kreatif yeh, i cakap u tak sekreatif i :P) tapi dia sanggup berusaha sebaik mungkin untuk menjadikan KARYA NAN SATU itu. Dengan guna krayon lak tuh. Tak semua orang pandai menggunakan krayon dengan baik ok. Waktu first time i tengok, i gelak (hish tak baik betul rasa time tuh) tapi at the same time i rasa sangat cumel. Huhu!

...................................................

I am your rainbow :)
You are my sunshine :)

Teringat lagu ni,

You are my sunshine
My only sunshine
You make me happy
When skies are grey
You'll never know dear
How much i love you
Please don't take my sunshine away

Sunshine, i hope my presence will always colour your life :)

...............................................

Here are other pages of what he did.

Karangan di muka surat dua adalah sangat mengharukan hati T_T
Touching betul time baca tuh. Wuwu.

Last page of the book.

Susulan daripada entri ini,

Every steps you made, i will always be there beside you.
Love you so much.

Note book

Macam dah satu kewajipan bagi every gadis yang sedang buat perancangan perkahwinan untuk mempunyai sebuah buku kan? i pun ada jugak. Cause i'm one of them :)
Ni buku i :)

Pentingnya segala macam perkara di conteng dalam buku ni sebab kita semua ni memang lah pelupa. Umur baru 24 tapi dah macam 42. Banyak sangat perkara yang mudah terlupa. Jangan sampai terlupa tarikh perkahwinan sudah. Heh. So, supaya tanak bagi lupa (oh banyaknye word lupa), tulis lah dalam buku. Catit segala benda. Hehe. Memang memudahkan :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

28 March 2010

Sabtu yang hectic tapi best ;)

Entry ini adalah sambungan daripada Can't wait for Saturday :)

Semalam memang hari yang hectic lah. Start with pegi kenduri kahwin Kak Lin. Tema warna dia purple yeh. Again purple lagi. Ramai betul peminat purple kan? Huhu. Mengikut perancangan nak pergi Butik Kak Rozy after wedding tu tapi tak jadi sebab time tu kak rozy ada job. Dia tiada di butik. Tidak dapat melihat bajuku T_T heh. Padahal tak tahu dah siap ke belum.

Kak Lin dan suami in puprle. Tapi pelamin dia white and green. Hmm, macam ada sesuatu yang tak kena di situ.

Pelamin nikah

Hantaran purple daripada kak lin untuk suami

Saje je nak letak gambar ni sebab awan-awan tu Subhanallah. Cantek amat.

..................................................................

Lantas we both pegi SSF survey-survey, beli toiletries dan shopping-shopping barang E-day di ECM huhu. Ni semuanya menghabiskan duit maka lepas ini harus lah berjimat-cermat. Harus gigih. Nanti nak guna duit pegi KL lagi sempena teater T_T

Sempat lagi posing tuh. Hihi :D

Tengah-tengah shopping terjumpa bakal mertua serta bakal adik ipar hiks :D Niat dari haritu mahu belanja Encik Risik Sushi King harus ditunaikan. Maka kami pun makan di Sushi King bersama-sama bakal mertua dan adik ipar :)

Encik Risik bersama Encik Adik Risik. Walaupun baru darjah enam tapi sudah layak dipanggil Encik ye.. :) Eh eh, kamera di sini lah u. Mata dia tengah melilau lah tuh :P

Ehem ehem. I bersama bakal mertua. Hiks. Malu i :D

Yay. Nak balik dah.

Tembamnye T_T

.............................................................

Niat dihati mahu pulang tapi tak jadi. Ada tempat wajib yang belum di singgah. Kemudian, kami bergerak ke sini pulak..

Pandangan sisi

Pandangan hadapan

Assalamualaikum..ada orang tak kat umah? heheh :D Macam malu-malu pulak nak masuk.

Dari hari itu kan i cakap i terbekenan kat satu barang kat EngLai. Maka dengan pejam mata i pun beli jugak akhirnya. Yuhuu!

Lampu-lampu berkelipan kat atas i tuh memang cantek betul. Geram je tengok. Hehehe :D

Setelah seharian kami memenatkan diri maka sudah tiba waktu untuk pulang..I had a great precious time with him even though sehari sebelum tu kami gaduh-gaduh sayang *muntah* Maka kami pun sudah berbaik semula dan having such a wonderful time together *cewah ayat sila jangan muntah again* Love you so much dear! *hugs*

*In love*


27 March 2010

Darah kalau dah manis memang macam ni(Alasan tak diterima)

Dear Miss masmOna,
Kedua-dua lagu ini ditujukan kepada anda,


Sedangkan lidah lagi tergigit.


슈퍼주니어3집_SORRYSORRY_뮤직비디오



p/s:I love you no matter what happened cik masmOna.


p/s/s:Jangan ada orang ingat yang I ni pandai Bahasa Korea. Sepatah habuk pun I tak paham kecuali perkataan sorry tuh.

24 March 2010

Pink and orange

Malam ni entah mengapa mata ni macam tak mahu tidur (mak aih ayatmu heh :D) Dah lewat dah neh tapi i tak tido-tido lagik. Tak sedar diri esok nak kerja. Hohoh.

Sewaktu i tengah syiok berblog-walking kat lain-lain kesahkaseh i terjumpe satu entry yang memberi i idea untuk hantaran tunang nanti. Yehuu! Seronok betul. Kelik sini http://picisanchenta.blogspot.com/2009/08/themes-pink-orange.html..Tema warna pink orange tu memang betullah energetic dan segar je tengok. Bersinar-sinar mata i time tengok. Terus zushh (siap ada sound effect :D) i dapat idea nak buat warna apa untuk hantaran yang perlu di beri kepada En Risik.

Seperti semua maklum, tema warna pertunangan i nanti ialah pink + a lit bit choc (pink will be major colour theme and choc jadi minor jeh huhu) Jadi, menurut En Risik dia nak bagi hantaran kepada i in pink. Maka i pun jadi pening fikir nak bagi warna apa kat dia. Sebab dalam kepala i cuma pink pink pink..hihihi :D Memang lah tak boleh lari dari pink.

Sehinggalah pada suatu malam yang hening sunyi iaitu malam ini lah i terjumpa that entry from her blog. Thanks yeh dear for giving me such a wonderful idea. I nak mix bunga-bungaan itu dengan warna pink+orange+peach/chocolate. Eh ada ke bunga warna chocolate? I hope En Risik will approve this colour :)

Hand bouquet pink cantek :)

Yang ni macam lebih banyak warna orange than pink. Hmm.


Even add-on with red colour but it is still looks nice. More pictures here.

Harap-harap En Risik tak sakit mata lah tengok warna-warni yang terang-benderang neh hehe :) Banyaknya mencampur-adukkan warna. Macam meriah lah pulak hantaran tu nanti dengan tiga warna neh. Okey ke tak eh? Hmm. Tengok dulu lah. Nanti i nak try DIY dulu kalau santek menawan i confirm buat that colour. Winks :*

Oh sudah jam 1230. Maka i harus pergi tidur sekarang. Bye bye :) :)

p/s: harap-harap i tak mimpi pink dan orange malam ni. Heh.

Can't wait for Saturday

Hari ni Rabu. Esok dah Khamis. Lagi dua hari Sabtu dah. Oh cepatnye lah masa berlalu. I dengan En Risik ada banyak sangat plan Sabtu nih. Tak tahu sempat ke tak nak buat kesemuanya sekali. Hehe. Rasanya sempat je kot insyaAllah.

Sabtu ni, selepas En Risik pegi mencuci kereta dia akan datang menjemput i kat umah. First sekali we both akan pergi kenduri kawen kak lin. Kak lin ialah ofismate En Risik merangkap senior kitorang kat sekolah dulu-dulu. Pas kenduri we both nak pegi butik kak rozy. En Risik kata dia nak bayarkan pakej tunang i. Wink wink :) Seronoknyeee ada orang tolong bayarkan :) Terima kasih yeh sayangku muah! :* Plus boleh tengok baju i dah siap jahit ke belum.

Lepas tu, pergi bank En Risik nak pergi bayar duit kerete beliau.
Lepas tu, pergi beli toiletries.
Lepas tu, pergi SSF untuk survey-survey barang.
Lepas tu, pergi ECM pegi beli bantal pinky dan kemudian shopping shopping :)
Lepas tu, mesti agak lapar sebab dah seharian berjalan, maka i akan menunaikan janji mahu belanja En Risik pekena Sushi King. Yehuu!

Walaweh! Banyak sungguh tempat nak pegi. Hopefully semua plan ni menjadi lah. Kang planning bagai nak rak tapi tetibe tak jadi wuuu sedih sedih. Yang pasti, can't wait for Saturday.

Oh alamak!!Terlupa satu tempat lagi lah. Pergi EngLai juga termasuk dalam plan. Ada something yang i nak beli kat sana :) Semalam dah pergi jenjalan dan mensurvey barang kat situ. Balik tu i fikir-fikir banyak kali jugak berbaloi tak i beli that thing. Tapi hati kata mahu mahu. Haih. Memang kuat betul kemahuan perempuan nih. Pantang nampak barang cute mute dan cantek sikit mesti terasa nak beli. Bahaya perempuan ni sebenarnya kan? (refer kepada diri sendiri heh :D) Oh kepada sesiapa yang tak tahu EngLai tu apa, sila kelik sini.

I bet Saturday must be a hectic day for us.
Daa..

Love him so much..

21 March 2010

Tips segarkan sirih junjung

Dah 2 hari i selamat digelar risik rupenye. Ceh, terasa macam dah lama lah 2 hari tuh. Heh. Alamatnya pasni dah kene bersiap-siap sedikit demi sedikit untuk preparation tunang. Semalam En Risik cakap minggu depan nak pegi jumpe mak andam tu and book terus. Boleh tengok-tengok baju mane lah tahu kalau-kalau dah siap. Wee..Seronok :D

Okeh, kali ni i nak bagi tips untuk segarkan sirih junjung. Sumbernya ialah daripada Pesona Pengantin. I cuma share saje huhu :)
  1. Seeloknya beli bunga sehari sebelum majlis. Supaya tidak kelam kelibut pagi-pagi time majlis. Time tu lah nak sibuk-sibuk nak pergi cari bunga memang serabut lagi lah jadinya. OKeh.
  2. Since beli bunga sehari sebelum, make sure beli bunga yang masih kuncup especially ros. Jangan beli yang kembang nanti esok pagi tengok-tengok ros dah layu kalau tak dijaga dengan baik. Tsk.
  3. Gunakan peniti yang sesuai untuk gubahan. Peniti yang berkepala bulat lebih elok sebab daun sirih mudah koyak.
  4. Batang bunga perlu direndam dengan air bersih. Jangan rendam dengan air banyak sangat sebab batangnya akan mudah busuk dan rosak.
  5. Jangan pasang kipas kuat sangat, nanti bunga jadi lebam.
  6. Bagi daun sirih tulen, boleh sapu minyak masak atau minyak zaitun untuk menaikkan seri sirih.
  7. Daun sirih Melayu lebih cantek sebab warnanya lebih gelap dan daunnya lebih lebar. Pelengkap kepada sirih seperti pinang, gambir, kapur jangan dilupakan okeh.
Itu lah serba sedikit tips untuk segarkan sirih junjung dan bunga-bunga dia sekali. Daa..:)

20 March 2010

Risik merisik


Nama risik saya ialah Mohd Nazirul Mubin *love love love*

Jadi, mulai dari hari ini i akan gelarkan beliau Encik Risik (oh tak komersil nye name heh T_T) bagi menggantikan Encik Kekasih. huhu. Alhamdulillah segalanya berjalan seperti yang dirancangkan pada malam tadi. Punye lah berdebar-debar. Panas gila rasa. Berpeluh-peluh i kat dapur tuh. Hehe. Tak sangka pulak i akan rasa berdebar yang amat, sebab semalamnya even pada siangnya pun i tak rasa neves langsung. Heh. Mungkin i memang macam ni kot. Bila dah betul-betul nak dekat baru time tu sakit perut lah, berdebar-debar lah, nak membuang lah, macam-macam lah T_T Sabo je le.

Time mama En Risik nak sarungkan cincin, cincin tu macam tersekat sikit kat jari-jemari i yang mulus ni cewah :P pastu sempat lagi mama dia cakap "Ni dah makin besor je neh" Dush!! Dush!! Dush!! Hah ambik kene sebijik. Tu maksudnye i betul-betul sudah gemuk T__T Maka haruslah wajib i start berpantang seperti ibu-ibu yang baru lepas bersalin. Tidak boleh makan banyak dan makan sembarangan seperti ayam KFC, Pizza Hut, chicken chop dan sebagainya. Wuwu. I juga perlu bersenam setiap hari malah berpuasa juga. Oh mas, sila gigih untuk kurus!

InsyaAllah, mengikut perbincangan majlis pertunangan akan berlangsung dalam masa lebih kurang 1 bulan setengah lagi. Excited lak i rasa. Hiks. Dear friends, the date will be informed soon k. We both hope segala persiapan and everything akan berjalan seperti yang ditetapkan. InsyaAllah. Doakan kami yeh :)

Semoga perhubungan ini akan dirahmati oleh Allah sehingga ke akhirnya. Amin.

18 March 2010

Sirih junjung

Dah memang menjadi adat Melayu sejak berzaman lagi sirih junjung boleh dikatakan perkara wajib dalam hantaran. Macam tak lengkap jeh hantaran-hantaran semua tanpa sirih junjung. Sirih junjung macam ketua. Kalau tanpa ketua, apalah sangat anak-anak buahnye kan? Cewah haha. Sekarang ni pun bermacam-macam fashion (ingat baju jeh ada fashion? sirih junjung pun ade tau :D ) orang mengubah sirih junjung semuanya mengikut citarasa penggubah. Biasanya, bunga segar lah yang akan digunakan untuk gubah sirih junjung. Barulah naik seri gitu. Tapi sekarang ni ada juge orang yang pakai artificial flower untuk gubah, cuma efek keserian dia tu lain sikit lah. Hmm.

Ni contoh-contoh gubahan yang menarik hati:

Wow! Ni memang gorjes

Simple jeh tapi ceria. Maybe sebab efek warna kuning.

Source: Lace&Beads
Memang superb


Cute dan ceria ;)

Red & White memang padanan yang menarik lah

Source: Weddings by Sher

Source: wee-wearegettingmarried
Unique yet so cute hiks ;)

Source: Koleksi d_decorribbons

Source: Lace&Beads
Macam ni okey jugak rasanya kalau nak deco sirih with wooden tray i tuh. tapi tengok lah camne nanti. huhu.

Cantek dan tinggi. Tapi fashion (hihi) yang macam ni susah sikit lah untuk orang yang jauh perjalanannye. Nanti sirih tu rebah tumbang habis tak lawa dah. Heh.

Ada lagi satu contoh yang i suka sangat. Puas i google cari gambar yang sepadan tapi tidak berjumpa T_T. Akhirnya gambar ini di ambil dari majalah itself huhu. Disebabkan i rasa fashion ni really gives me inspiration, i nak tunjuk lah pada semua. Ni i amek pakai kamera henpon kesayangan i yang masih elok walaupun dah beribu kali terhempas ke lantai tsk. Taraa..

Kualiti gambar memang amat tidak cantik T_T tetapi fashion sirih junjung begini amat menarik! I suka. Jatuh cinta. Hiasan atas mungkin boleh digantikan dengan bunga lain supaya lebih menarik, tapi yang ni pun dah cukup cantek. Sumber gambar adalah dari majalah Pesona Pengantin keluaran April 2010 : Edisi Khas Pengantin Muslimah. Sila pergi dapatkannya sekarang!

15 March 2010

"Ko ni dah cukup duit ke nak kahwin"

Persepsi orang tentang kahwin. Nak kahwin je mesti perkara pertama yang ditanya adalah tentang kewangan. Ye, memang wang penting. Tapi rasanya banyak benda lain lagi yang I rasa lebih penting daripada duit@wang. Bagi I, duit banyak2 boleh cari, tapi soulmate yang betul2 boleh memahami hati kita bukan mudah nak cari. Bukan camtu?
Dalam Islam, hanya ada lima rukun nikah. Tak perlulah kita nak tambah yang ke-6 pulak, iaitu 'banyak duit baru boleh kawen'. Patutnya orang ramai patut lebih banyak bertanya macam ni, "ko ni nak kawen, dah cukup ke iman di dada?" hehehe. Obviously tak berapa nak cukup, tapi dalam proses yang giat untuk mencukupkannya.
Apa-apa pun, I rasa kepada yang diluar sana nasihat I hanya satu, duit kita boleh carimate, soul sejati cukuplah hanya satu! Akhir kata, Tepuk dada, tanya iman!

Engagement Preparation Edisi Tujuh...Eh eh!Edisi Lelaki.

Setakat ini dari segi persiapannya hanya banyak dibuat oleh pihak sebelah perempuan. Jadi, I hanya menyiapkan mental dan fizikal je lah menjelang hari yang mungkin boleh jadi mendebarkan itu.(Berdebar ke agaknya?hahaha). Memandangkan cik masmOna dah banyak tulis bagi pihaknya, I rasa tak perlulah I nak tulis panjang2 kat sini. Yang penting kita happy! Yeay! Tak sabar nak tunggu hari Jumaat.

p/s:my dad siap dah usha lembu untuk kenduri kahwin nanti. Membuatkan hati I semakin gembira tak terkata! Yahoo!

Engagement preparation edisi perempuan

Checklist for my engagement preparation

1. Beli cincin risik dan cincin tunang - done
(oh this was did by him, but we both pegi pilih rings sama-sama :) )

simple yet unique
(obviously it is not mine huhu)

2. Memilih warna tema - done
I choose pink and a little bit of chocolate. Yummy :)

pic taken from http://missniff.blogspot.com/

3. Beli kain dan buat tempahan baju - done

4. Pilih mak andam yang berkenan di hati - done

5. Booking mak andam - done

6. Membeli barang-barang hantaran tunang - almost done
- gadget - done
- sunglass - done
- kain baju melayu - done
- songkok - not done (tunggu gaji this month lah)
- samping/songket - not done (tunggu gaji this month jugak lah hiks)
- towel - done.

Part beli towel i paling suka sebab tak kuarkan duit satu sen pun. sebabnya aritu pegi redeem towel bonuslink kat Shell. hihi :D Tapi kan, petang tadi time borak-borak with kak Nadia sambil joging, she said there's no nid lah to give towel lagi, since i already bought him the gadget thing. So tukar towel with gadget. Hmm..Maybe betul jugak what she had said. So, we have decided towel tu dapat kat i lah. Hiks.

7. Membeli bekas hantaran - done. Lovely wooden white tray-ku :)

8. Booking photographer - done.
He is my childhood bestfriend. Yang, hopefuli ko free lah time aku tunang nanti okeh? Kene book awal-awal since he is really super duper busy right now. Huhu.

9. Menyiapkan paper bag for gift - in progress.
Untuk paper bag ni, i DIY jeh. Mula-mula i ingat nak bagi time kawen nanti, tapi mama macam tanak yang macam i buat tu. Aritu dia pegi kenduri kawen dapat uncang besar white in colour, and dia dah macam berkenan kat uncang tuh. Dia siap suruh i pegi survey harga uncang tu. Huhu. Macam-macam mama neh :) For engagement, the paper bag would be chocolate in colour with pink ribbon. Simple jeh :)

Haha! Besar gila lah paper bag i. Kalau macam ni lah, dah boleh isi pampers, botol susu anak, kain sebagai dah neh. Hihihi :D

10. Mengemas rumah - in progress.

Hmm...ape lagi eh? So far yang ni je lah i dapat fikirkan for now. Kalau ada lagi i akan add on later lah. Actually, tak terasa pening sangat pun nak settlekan all the hantarans thingy. Sebabnya we started survey dan beli barang tu awal-awal. The most important thing is SURVEY. And tanya-tanya orang (orang refer to kakak-kakak ofis yang dah berkahwin ke, mak mak sedare, or even teman-teman yang sama-sama in process of wedding hunting hoyeh!). Tanya lah tempat mana yang murah, kualiti elok contoh macam nak beli emas. Diorang semua ni mesti lagi terer bab-bab membeli emas neh. Nak lagi best tanya lah kat makcik-makcik yang gelang sampai ke siku tuh. Dia sure tahu punye kedai mana yang best. Hehe. Plus, beli barang sikit-sikit ni menguntungkan dari segi psikologi. Sebabnya kita tak terasa sangat duit habis sedebuk walaupun pada hakikatnya memang duit dah habis banyak tsk tsk T_T.

Kepada teman-teman di luar sana (especially to my deng-deng), kalau rasa-rasa nak menamatkan zaman bujang tu kan, silalah menyimpan dari SEKARANG. Supaya tidak menyesal di kemudian hari. Cewah. Kawen zaman sekarang tak macam zaman dulu lagi dah. Mama cakap time dia kawen dulu belanje 2 ribu jeh. Sekarang mau cecah 20 riban untuk kenduri T_T. Tapi, itu lah kehidupan antara dulu dan sekarang.

Guys! I found this! Alamak cute gile lah. I can't help it. Droolinggg..


pic taken from http://www.tinytotties.com

The soft pink colour really blends well with chocolate. At least, dari pandangan mata i lah. Huhu. Sweet amat. Yummy!

I rasa sampai di sini dahulu entry kali ni. Semoga kita bertemu di lain entry. Bye bye sayangs sayangs! Muahx!!

14 March 2010

Tentang purple

Purple is royalty. A mysterious colour. It is associated with spirituality. The opposites of hot red and cool blue combine to create this intriguing colour. Purple can affect us physically by calming mind and nerves, offers sense of spirituality and encourage creativity.


..................................................................

Minggu ni jeh banyak betul kenduri kawen bertemakan purple. Adakah warna ni dah jadi satu kewajipan kepada pengantin lately? Semuanya nak purple. Bila dah terlampau banyak sangat people use this colour as their wedding theme colour, i dah rasa biasa sangat. Tapi ade jugak yang cantek. Contohnya macam kat bawah ni. Simple tapi cantek jugak.


Oh adik tu nyemak jeh kat gambar dush! A combination of white, dark and light purple and a little bit of pink menambahkan lagi seri kepada pelamin tuh. Kalau perhati betul-betul, pengapit lelaki dia pakcik. Agaknye dah takde lelaki muda dan bujang lain kot dalam fam dia. Kalau ada pun, yang penyegan pemalu. Heh.

Eh eh, ni pengantin lain plak. Kenduri ni sebenarnya sekali dengan menyambut menantu. Yang kawen kat atas tu kakak kepada lelaki yang ni.

Hantaran purple dari pengantin perempuan


Ni pulak kenduri siang tadi en kekasih i jeh yang pegi. Dia cakap takde pelamin pun, cuma ada hiasan kat meja makan jeh. Semuanya nak bertemakan purple. Tak paham. Tak paham.

Ni lagi satu kenduri nak bertemakan warna purple. Lagi lah tak paham. Tetibe rasa macam muak tengok warna purple time kenduri dua hari berturut-turut. Hoho. K lah, berpinar-pinar dah dek penangan purple. Heheh. Lain kali i nak cite pasal pink pulak! I like! :) :)




07 March 2010

You are my rainbow

Dulu i pernah bagi sketch book i pada encik kekasih. Tugas dia cuma perlu buat sekreatif mungkin dalam sketch book i tuh. I suruh dia tulis conteng apa-apa pun. Khas untuk i lah. Lama jugak buku i tuh duduk ngan dia. Dua bulan baru nak siap. Haih. Puas mintak dah dengan dia. Bila nak buat, bila nak buat. Pastu dia salahkan i sebab tak bagi dia crayon dengan kaler pensil. Sebab tu dia tak siap2 buat. Pastu cakap takde idea lagi lah. Time nak buat tu kena tenang baru ada inspirasi lah. Macam-macam alasan. Pastu kalau bagi pinjam crayon ngan kaler pensil i, kira kreatif sangat lah? Hehe :P

Tapi i baik. I bagi jugak dia pinjam. Dalam satu minggu je kot dah siap. Itupun lepas puas kene bebel i mintak bila siap. Hihi :p

Encik kekasih kretip u know. Tak percaya? Dia berbakat lah at least. Suka i :) Tengok gambar kat bawah ni i yang lukis kat dalam buku tuh. Mas ialah nama pendek i.

Oh keMAS :)

Teng teng teng *version baru jeng jeng jeng*

Ni hasil dari Encik Kekasih Hati huhu :)
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Sweet kan? :) :) :)

Walaupun betapa tidak kemas T__T tapi mengenangkan betapa susah payah encik kekasih menyiapkan warna-warni ini i sukaaaaaa sangat. Sebab i tau dia memang lah tak sekreatif i hiks :p ( i tak cakap u tak kreatif yeh, i cakap u tak sekreatif i :P) tapi dia sanggup berusaha sebaik mungkin untuk menjadikan KARYA NAN SATU itu. Dengan guna krayon lak tuh. Tak semua orang pandai menggunakan krayon dengan baik ok. Waktu first time i tengok, i gelak (hish tak baik betul rasa time tuh) tapi at the same time i rasa sangat cumel. Huhu!

...................................................

I am your rainbow :)
You are my sunshine :)

Teringat lagu ni,

You are my sunshine
My only sunshine
You make me happy
When skies are grey
You'll never know dear
How much i love you
Please don't take my sunshine away

Sunshine, i hope my presence will always colour your life :)

...............................................

Here are other pages of what he did.

Karangan di muka surat dua adalah sangat mengharukan hati T_T
Touching betul time baca tuh. Wuwu.

Last page of the book.

Susulan daripada entri ini,

Every steps you made, i will always be there beside you.
Love you so much.

Note book

Macam dah satu kewajipan bagi every gadis yang sedang buat perancangan perkahwinan untuk mempunyai sebuah buku kan? i pun ada jugak. Cause i'm one of them :)
Ni buku i :)

Pentingnya segala macam perkara di conteng dalam buku ni sebab kita semua ni memang lah pelupa. Umur baru 24 tapi dah macam 42. Banyak sangat perkara yang mudah terlupa. Jangan sampai terlupa tarikh perkahwinan sudah. Heh. So, supaya tanak bagi lupa (oh banyaknye word lupa), tulis lah dalam buku. Catit segala benda. Hehe. Memang memudahkan :)