31 July 2010

Anniversary =)

Salam.

Hari ni genap setahun i bersama Encik Tunang.
Happy Anniversary sayang =)

We both tak celebrate pun.
Hadiah pun dah diberi masa En Tunang dapat kerja baru haritu.
Kira gabung hadiah.
Aci tak? Haha.

I doakan semoga kita dapat menghadapi hari-hari mendatang dengan lebih bahagia.
Menghadapi segala dugaan dengan lebih tabah.
Semoga hubungan ini sentiasa di rahmati dan diberkati Yang Maha Esa.
Semoga hubungan ini kekal hingga ke akhir hayat.
InsyaAllah..

I love you till the end.

29 July 2010

Sharing pada hari ini

Salam dan hai semua.

Hari ni i nak share satu cerita. Aip bukan cerita macam Sang Kancil dan Buaya tu..-_- Tapi cerita ni more to experience kawan2 i termasuk lah i sendiri.

Ada satu birdal gallery yang agak femes jugak lah kat Kuantan nih. I rasa B2B mesti tahu punye. Ok, mari gelarkan butik ni as xxxx (bukan nama sebenar). Exclusive jugaklah. Pelamin dia gempak-gempak. Baju dia pun cantek-cantek. Kira hot lah! Semua pakej dia memang tiptop lah i tak nafikan.

Tapi, (ceh wajib lah ada tapi kan hehe)...

1. Seorang kawan i ni (kira yang rapat jugak) pernah dah siap booking bagai dengan xxxx nih. Booking like awal gila kot before her wedding. Alih alih..lebih kurang dalam less than a month if i'm not mistaken xxxx pergi cancel booking kawan i nih. Cancel last minit! Sebabnya ada orang bayar mahal kat dia! Kesian gila kawan i. Menggelabah nak cari mak andam lain bagai. Nasib baik dapat. Haru tak kalau mak andam buat macam tu kat kita? Tapi tak baiklah buat orang macam tu kan. Dia pun dah plan siap-siap everything awal2 tapi kau pulak yang buat taik. Ish ish! Tak patut. Tak patut.

2. Ofismate i pernah masuk xxxx ni nak tanya pakej. Biasalah mula-mula nak survey kan. Deorang ni jenis yang somb*** sikit agaknya (dah femes sikit kan), time orang masuk butik dia memang dia tak layan sangat. Mungkin sebab tengok orang yang biasa-biasa je kot yang masuk. Bila TM nak masuk siap ber-red karpet bagai agaknya. Hehe.

Ofismate i ni pun tanya bout the pakej kan. xxxx tu jawab lebih kurang macam ni lah "Oh pakej kita semua 5 ribu, 6 ribu ke atas". Cara dia cakap tu macam berlagak lah. Nak merendahkan orang? Tak patutlah. Alangkah baiknya kalau xxxx jawab elok-elok, baik-baik, hormat semua orang tak kira lah dia tu siapa. Baru rasa best sikit nak amek servis dia kan? Kita ni manusia jeh, ada hati perasaan. Mana lah tahu kalau customer yang masuk butik kau tuh pakai selekeh atau baju biasa2 jeh sebab baru balik site muka minyak-minyak busy sangat tak sempat nak cari vendor sebab terlalu busy, tapi sebenarnya duit dia ribu-ribu dalam poket? Baru nak malu. Hehe.

3. Yang last ni terjadi pada i sendiri. Pernah suatu ketika dulu i masuk xxxx untuk survey pakej. I paling ingatlah dia cakap "Kalau bukan fresh flowers, kita takkan layan" Eh berlagak nye kau? Ada jeh artificial flowers yang betul2 nampak macam fresh flowers. Haih. Tapi i tak tanya pun nak fresh flowers ke artificial ke hape. Ish! Dah lah fresh flowers yang dia guna kat pelamin kat rumah kawan i (my other friend) macam layu-layu. Ingat cantek? Emo lak i haha :D

4. Baru-baru ni i tengah sibuk-sibuk survey baju kan i sengaja masuk lagi xxxx. Eh sebenarnya malas nak masuk tapi kepoci punya pasal, i nak survey jugak dia letak sewa baju berapa. Hihihi :P I masuk tu buat muka berlagak sikit hehe :D Time tu pekerja dia je yang ada. I tanya lah sewa baju kat patung tu sepasang berapa? That girl cakap rm1000. Mak aih!!! I tanya lagi harga baju-baju lain kat wardrobe tu. Semua seribu sepasang. Gila ah! Bapak segala mahal. Sewa jeh dah seribu. Then, i tanya ada baju kuning tak. That girl tunjuk baju warna gold. Ish budak nih buta warna kot. Malas nak layan. Hek -_-

Fyi, baju kat patung tu kan, sama jeh design and material dengan baju Riffai (Seri Andaman 3R). Tapi Riffai bagi sewa dalam rm600-700 jeh sepasang. And yang lagi best, baju2 pada patung xxxx ialah sama dengan baju2 Riffai yang dia simpan kat bilik belakang (sort of bilik yang dia letak baju-baju lain sekali ngan fitting room). Siapa yang dah pernah pergi Butik 3R akan tahu Riffai gantung baju-baju yang grand2 (rm1k and above) kat luar. I mean ada small hall ngan sofa, table semua. Kat situ ada wardrobe yang dia letak baju grand2 tuh. And kat bilik belakang tu dia letak baju-baju lain yang salah satunya macam baju di patung xxxx.

See the difference? -_-

Kesimpulannya, kita mesti menjadi pengguna / pembeli yang bijak! =) Untuk peringatan buat diri sendiri dan jugak kawan-kawan.

I kena rahsiakan identiti xxxx. Nanti kang orang cakap i menjatuhkan bisnes orang pulak. Huhu. Sebenarnya up to masing-masing, kalau rasa berkenan dengan hasil kerja vendor yang kita nak tu and rasa boleh bekerjasama dengan baik with them, why not? Just amek as vendor ok. Yang paling penting sekali kita kena puas hati dan happy! Hoyeh!

Till then..bye!

28 July 2010

Pencarian baju kuning

Salam dan hai semua.

Still remember our wedding theme colour? I nak pink for my side. En Tunang nak kuning for his side. Maka, awal bulan 6 we both survey-survey baju. Survey punya survey...Yes! Riffai ada baju kuning yang macam yang kitorang nak. Kak long (kakak Riffai) cakap sewa dalam rm700 sepasang. Sebab baju baru. Baru seorang je pakai. Yuhuuu!

Kitorang cakap kat kak long nak booking awal2 baju tuh. But then she said nak check dulu baju tu dah ada orang booking ke belum. Dia cakap nak call. Lepas 2 minggu camtu i pun call balik. Kak long cakap dah ada mak andam yang sewa on the same date. Uwaa T_T Sedih tau. Baju tu memang betul2 kitorang dah berkenan. Alih alih tak dapat. Sad T_T

Nak tengok baju tu?

Ni ha..


I terpikir jugak nak tempah baju. Tapi malas pulak nak cari lace kuning bagai. Kos lagi. Baik sewa jeh. Semua baju i nak sewa. Muahahaha. I pun dengan gigihnya mencari jugak Bridal Boutique yang ada baju kuning. Susah jugak nak cari kat Kuantan ni ye..Tak putus asa nih. Memang banyak je butik yang ada baju kuning. Tapi kuning diraja. I tanak. Wuwu.

Time lunch tadi i ajak my bestie Betty pergi Kompleks. Nak usha jugak baju. Tak kire. Lepas satu-satu butik i terjah sampailah ke butik Amy Mustafa Bridal Gallery. Abg Amy ni baru renovate butik dia. There u are my baju! Jumpa pun macam yang i nak. Alhamdullillah. Lepas deal ngan Abg Amy tadi, Jumaat ni i akan datang balik bersama En Tunang (mesti dapat approval dulu..hehe) Oh ye, En Tunang balik Jumaat ni yay! If dia suka, then we will proceed with booking.

Till then. Bye!

Cepatlah balik..

Salam.

It's been the fourth day.

...............................................

En Tunang dah dapat keje baru.
Much better work.
Senang cite dia dah join club i.
Welcome to the 'club' sayang! Hehe =)

So Ahad 25/7 aritu dia lapor diri.
Kat INTAN Selatan (IKWAS)
Kluang jauh tu.
Rindu.

Tapi nasib baik.
Dia cuma lapor diri untuk kursus dulu.
Lepas kursus baru tahu posting kat mana.
Haih. Mintak-mintak dia dapat posting Kuantan.
Pelis lah Kuantan.
Doa nih.
Kamu semua pun tolong doa sekali yeh?
=)

Tak sabar nak tunggu Jumaat. Huhu

I miss u lah sayang.
Cepatlah balik.. -_-

17 July 2010

OP : Khas untuk Orang Kuantan

Salam dan hai semua.

Yee...i sudah buang penyakit malas tuh!! *jampi serapah berjaya* hehe :p

So entri kali ni khas untuk B2B Kuantan yang malas (eh tak baik malas-malas) nak carik OP luar (KL, etc). Carik OP Kuantan sudeh hihi :)

Ada 3 calon-calon OP dari Kuantan yang berkenan di hati. Gaya i cakap kat atas tu macam ramai je calon OP kan? hik ;)


1. Shasmanizam

Of course lah kena letak nombor satu. Sebabnya Abg Shas ialah OP untuk wedding i nanti =) Kena promote lebih nih hikkk! I suka his work. Gambar yang beliau amek cantek. And not too much editing! Lagi lah i suka. As i mentioned in previous entry, i kureng sikit gambar yang banyak edit nih. Cantek tu memang cantek tapi dah kurang natural i rasa. Huhu.

Check his website --> http://shasmanizam.fotopages.com/ Oh ye dia ni jarang update website dia lah.

Dan tak ketinggalan..


Gambar i time E-day. Hikk! Malu -_-

Ni i sertakan pakej harga. Ampunn...Tak jelas sangat di sini. Jadi, korang kena save dulu pastu zoom in time view okay? Huhu -_-


next is..

2. Emran Malek

Orangnya sempoi jeh. Cool. Dulu time kawan i kawen amek ngan Emran. Dia ni pandai pose-kan orang. Check his website --> http://emranmalek.wordpress.com/


Yuhuu..inilah kawan i!! =)





Ok. Ni lah emran =)

Ni pulak pakej harga -->

last one..

3. TintaCreative

Tak banyak yang i tahu pasal TintaCreative nih. Jadi, mari kita lihat gambar. Boleh juga check their website --> http://tintacreative.com/ or facebook --> http://www.facebook.com/tintacreative#!/tintacreative





I tau pengantin nih amek pakej ngan Riffai Seri Andaman 3R!! Cause i noticed baju kuning itu huhu =)


Pre-wedding di bandar Kuantan. I like!!


Ok puas hati tak B2B Kuantan? Hehehe =) I hope i dapat membantu uols sikit-sikit. Any queries boleh tanya i or drop ur comment ok?

Alamak. Dah lewat nih. I nak tido lah. Gudnite!!!

Take care.

Tak tahu nak letak tajuk apa

Salam dan hai semua.

Ok. Nak tulis apa nih.
Hmmm.
Seriusly.
Sekarang ni i dilanda penyakit M.A.L.A.S
Betul ni i cakap.
Tengok nak taip ni pun pendek-pendek jeh.
Kan malas namanya tuh?
-_-
Nak blogwalking malas.
Apatah lagi nak komen-komen post orang.
Haih.

Shuh shuh.
Cepatlah pergi jauh-jauh penyakit malas.

xankxjaldfiagjdnapidhafajbhas

*jampi serapah buang penyakit malas*

Hek -_-




12 July 2010

Kursus Pra-Kahwin : Selesai Sudah

Salam dan hai semua.

Dah tengok tajuk kan? So dah tau lah i nak cerita pasal apa kan. Tayah cerita dah lah. Hihihihi :D

...................................................................

Ok ok. Alkisahnya, Sabtu ngan Ahad baru-baru i dengan En Tunang dah selesai Kursus Pra-Kahwin. Sebab tu lah i tak online-online dua hari nih (ceh..macam ada orang perasan jeh i tak online) hehehe :D

Seronok jugak kursus ni sebenarnya. Time Ust Badlishah memang terbaik best seronok sangat. Tapi ada jugak sesi yang ngantuk2. Mana tak nye, malam Sabtu tu gigih tengok German, esoknya rasakan sendiri lah padahnya hehe -_-

Oh ye, siapa yang tak pergi kursus kawen ni pegi lah cepat2. Haaa.. Kak Tia, cepat cepat pegi kursus nuh. Hihi. Bukan apa, time kursus aritu i ada berkenalan dengan sorang adik ni. Berkenalan time tengah beratur panjang gila menunggu toilet. Toilet ada satu jeh, yang satu lagi rosak. Memang terbaik punyeeeee T_T Ok sambung balik. That girl memang adik pun. Baru jeh umur 20 tahun. She's getting married this week!! This Saturday!! Bayangkan lagi seminggu nak kawen baru nak pergi kursus??? -_- Tapi kesian dia. Dia cerita supposedly both of them (she and fiancee) pergi kursus April aritu kat Pekan (dia orang Pekan). Lepas tu, Pekan (Jabatan Agama Pekan lah) tangguh ke bulan Jun. Sampai Jun tup-tup tak jadi buat kat sana. Kena booking kursus kat Kuantan pulak. Time tuh pulak kursus kat Kuantan dah lepas. Terpaksalah pergi kursus bulan Julai. Wuwu. Kesian. Nak buat macam mana kan? Terpaksalah. I tak tahu apa akan jadi kepada dia nanti. Hopefully everything akan berjalan lancar insyaAllah..

Ok. Sebelum babai.. I nak menyemak jap. Hihihihi :D

..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..


Muka kena baik-baik. Nak pergi kursus kahwin nih!! Hikkk!

:)


08 July 2010

Our Wedding Theme Colour

Salam dan hai semua.

Pasal theme colour ni ialah decision yang paling senang i buat. Eh tak, one of the decisions yang senang jugak lah i supposed. I ni cerewet. Hal lain semua nak cerewet. Tapi bab ni i tak cerewet lah pulak. Pelik. Hihi :D

:: OUR NIKAH THEME ::


White

:: OUR SANDING THEME ::


Shades of pink and white

(abaikan gambar kek, i tanak reben hijau tuh huhu)


:: OUR BERTANDANG THEME ::


Shades of yellow and white.


En Tunang i ni suka sangat warna kuning. So for theme colour bertandang, i let him choose. Obviously kuning lah jawabnya. Hihi :) Cantek jugak. But as for our baju he wants white in colour with a little bit of yellow. Bridesmaids yang kena pakai full yellow. Haa..Lebih kurang macam pic kat atas tu lah.

So, secara kesimpulannya. Warna-warna tersebut boleh digabungkan dan menjadi kombinasi ini -->



Shades of pink, yellow, a little bit of gold

Credit to: The Perfect Palette

Ok dah. Mata dah berpinar dok tengok The Perfect Palette dari siang tadi hoho. I rasa i will stick to these colour. Yeh! Perlu tetapkan pendirian. Kang bila terjumpa warna lain yang cantek mulalah hati gundah gulana haish -_-

Ok tak?

;)

07 July 2010

Layout baru =)

Salam dan hai semua.

Amacam layout baru kesahkaseh?
Hihihihi :D

Pink gitu. I loike!!!
Jangan sakit mata tau? Sebab semuanya pink.
Hiks ;)

Thanks a lot to my dear En Tunang kerana telah menukarkan template blog ni.
Sayang u! Muah muah!

=)

Award No 2

Salam dan hai semua.


Thanks to Cik Nadia for the award :)

1. Anda mesti memberi pujian kepada pemberi award ini.
Nadia yang baik hati, pandai masak chocs pulak tuh. Oh sedapnya chocs!! Nadia sama dengan i orang Kuantan :) Pandai buat fondant kek pulak tuh. Cepatlah buat satu pastu delivery hiks =)

2. Sila beri award kepada 10 bloggers yang lain.

3. Anda mesti beritahu 10 blogger ini.
Baik!!

4. Bagaimana anda boleh digelar blog yang "Best and Great".
I rasa blog ni biasa-biasa jeh.Huhu..

06 July 2010

Mana pergi semua komen?

Salam dan hai semua.

Sedih ni.
Kenapa semua komen tak keluar kat blog?
Tapi i dapat notification komen-komen tuh kat email.
Sama macam si kecil jugak..
Pelis lah jangan buat hal "sayang" ??
tsk tsk T_T

Bila dah keluar semula komen-komen tu i akan reply okay?
Sekarang tengah berusaha nak cari punca.

-_-

05 July 2010

Door Gift : Revealed Edition hehehe :D

Salam dan hai semua.

Ye...Ini dia. I mahu revealed lah apa gift yang dah dibeli untuk para tetamu time w-day nanti. Malas dah nak sorok2 hihi. Mana tau kalau i revealed u all kasik lagi banyak ideas for deco :) :) Seronok nih. Tahu kan yang i beli gift tu kat IKEA? Kalau tak tahu or lupa tengok sini.

Oh ye. Thanks a lot to Pn Idayusof sebab beri i info yang best. See this -->


Haa..Semua dah tau kan i beli apa?? Yuhuuu!! I beli (my mum yang bayar) gelas comel tu memang betul tak sampai RM1 pun seketul. Murah. Cute pulak tuh hiks ;) Jimat lagi. Huu..Seronok.

Ni antara kotak gelas yang dah di beli. I susun elok-elok. Jangan pecah ye sayang? Duduk situ elok-elok. Nak kena beli lagi seribu nih. Huhu.

Close up sikit.

Ok. Gelas dah beli. Selesai satu perkara. Pasni fikir pasal deco lak. Camne neh? Any idea gurls?? -_- Oh ye, i ingat nak tampal sticker kat glass tuh. Macam gambar nih -->



Credit: here

Mana nak cari eh?? Help help T_T

Time pameran tu i ada tanya vendor kad kahwin samada deorng ada tak buat sticker transparent camni. Deorang kata takde. Just standard sticker yang pakai high quality paper tu adalah. I tanak yang tu. I nak yang transparent jugak. Mengada-ngada kan? Hehe -_-

Petang tadi En Tunang pergi survey kat sebuah kedai sticker kat area Bukit Sekilau. Dia cakap sticker macam tu ada. Tapi 25 sen seketul. Kalau 2400 ketul? Dah jadi RM600. Mak aih. 600 hingget semata untuk sticker. Macam tak berbaloi jeh T_T

Eh jap. Hantar glass ni for printing pun ok jugak kan? Agak-agak boleh tak kedai printing buat? Tapi takut mahal lah. Sigh. Kena survey dulu nih.

Kalau B2B semua tahu kedai printing mana yang boleh kasik murah. Kasik tahu yeh? Tak pun, kalau tahu kedai sticker yang boleh bagi murah jugak, kasik tahu jugak yeh? Huhu!

04 July 2010

Pameran Pengantin Part 2

Salam dan hai semua.

Ye. Seperti yang diketahui. I telah pergi ke Pameran Pengantin di MidValley Jumaat arituh. Arini habis dah kan? Siapa yang tak dapat pegi? Ololololo..jangan sedih sedih. Kompem next time dia akan buat lagi. Huhu.

Since i dengan En Tunang pergi hari Jumaat. Memang tak ramai orang. So kami dapat pusing-pusing tapak pameran dua tiga kali!Hahaha. En Tunang ikut je i muah muah :)

Nak enterprem kejap hihihi :D
Ketibaan Yang Berbahagia Datuk dan Datin
Hehe :P

Si tamak mengumpul segala brochures, pamphlets and business cards!!
:D :D :D

Oh ye, terjumpa nih. Lalu di beli dengan harga Rm15 sahaja. Harga pasaran RM15.90. Dah jimat 90 sen di situ hiks ;)

........................................................................

Dah stop merapu.

I singgah booth photographer je kebanyakannya. Ni serba sedikit yang i dapat. Especially for those yang tak dapat nak pergi. Tapi i rasa macam semua B2B pergi jeh ke pameran nih. Ye tak?

Story Package RM1350
: 1 photographer coverage
: 1 event, maximum coverage of 5 hours
: Unlimited shots burned into DVD
: 1 exclusive 10"x12" story album consisting 22 pages + box
: 1 exclusive DVD casing
: FREE outdoor portraiture worth RM750
: FREE picture + frame 12"x18"

Yang best untuk danialhaikal nih is we can choose colour of the album (black / silver / gold / deep red) based on our interest. And the album is simple and just nice (tak amek gambar lah pulak ampunn..)


Sila klik untuk pembesaran.
Package RM2500
[nikah + reception [bride]]
:2 custom album 10"x12"
:2 frame 8"x12"
: 1 senior photographer
: DVD with unlimited shots
: FREE outdoor

ataupun boleh ditukar dengan pakej ini -->

Package RM2500
[nikah + reception [bride]]
:1 custom album 12"x15" (lebih besar lah)
: 3 frame 8"x12"
: 1 senior photographer
: DVD with unlimited shots
: FREE outdoor


Check out their website. Photos captured by em memang cantek and superb. Fully editing. But..i kureng berkenan sikit lah kalau TOO MUCH editing. Bagi i, gambar dah jadi tak natural lah. Baik amek gambar pakai kamera henpon cabuk i ni jeh pastu edit kasik cantek. Hihihi :D Tapi kalau takat edit sikit-sikit i ok lagi. Everybody has their own interest kan? :)

Oh ini pula Dina Halim yang famous
Sila klik gambar untuk pembesaran.
Semua pakej dia mahal-mahal! Not affordable lah for me. I nak carik yang dapat SEMUA (pakej lengkap) tapi harga nak murah. Wahahaha! I tau. Memang takkan dapat punyeee tsk tsk T_T

Ok lah..till next entry. Bye!

01 July 2010

Pameran Pengantin Part 1

Salam dan hai semua.

I'm going to Pameran Pengantin 2010 di MidValley esok!!
Hoyeh hoyeh!!
Happi tak terkata nih. Excited lak hihihi :D
Pergi bersama Encik Tunang tercinta :)
Pagi esok kitorang gerak dari Kuantan.
Hopefuli tengahari dah boleh sampai sana.
Wish us safe journey k..insyaAllah..

Eh jap.
Kali ni confirm jadi kan?
Jangan lah tak jadi macam kat Melaka tuh. Sian Kay ngan Zara huhu.

Anyone going?
See you there!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

31 July 2010

Anniversary =)

Salam.

Hari ni genap setahun i bersama Encik Tunang.
Happy Anniversary sayang =)

We both tak celebrate pun.
Hadiah pun dah diberi masa En Tunang dapat kerja baru haritu.
Kira gabung hadiah.
Aci tak? Haha.

I doakan semoga kita dapat menghadapi hari-hari mendatang dengan lebih bahagia.
Menghadapi segala dugaan dengan lebih tabah.
Semoga hubungan ini sentiasa di rahmati dan diberkati Yang Maha Esa.
Semoga hubungan ini kekal hingga ke akhir hayat.
InsyaAllah..

I love you till the end.

29 July 2010

Sharing pada hari ini

Salam dan hai semua.

Hari ni i nak share satu cerita. Aip bukan cerita macam Sang Kancil dan Buaya tu..-_- Tapi cerita ni more to experience kawan2 i termasuk lah i sendiri.

Ada satu birdal gallery yang agak femes jugak lah kat Kuantan nih. I rasa B2B mesti tahu punye. Ok, mari gelarkan butik ni as xxxx (bukan nama sebenar). Exclusive jugaklah. Pelamin dia gempak-gempak. Baju dia pun cantek-cantek. Kira hot lah! Semua pakej dia memang tiptop lah i tak nafikan.

Tapi, (ceh wajib lah ada tapi kan hehe)...

1. Seorang kawan i ni (kira yang rapat jugak) pernah dah siap booking bagai dengan xxxx nih. Booking like awal gila kot before her wedding. Alih alih..lebih kurang dalam less than a month if i'm not mistaken xxxx pergi cancel booking kawan i nih. Cancel last minit! Sebabnya ada orang bayar mahal kat dia! Kesian gila kawan i. Menggelabah nak cari mak andam lain bagai. Nasib baik dapat. Haru tak kalau mak andam buat macam tu kat kita? Tapi tak baiklah buat orang macam tu kan. Dia pun dah plan siap-siap everything awal2 tapi kau pulak yang buat taik. Ish ish! Tak patut. Tak patut.

2. Ofismate i pernah masuk xxxx ni nak tanya pakej. Biasalah mula-mula nak survey kan. Deorang ni jenis yang somb*** sikit agaknya (dah femes sikit kan), time orang masuk butik dia memang dia tak layan sangat. Mungkin sebab tengok orang yang biasa-biasa je kot yang masuk. Bila TM nak masuk siap ber-red karpet bagai agaknya. Hehe.

Ofismate i ni pun tanya bout the pakej kan. xxxx tu jawab lebih kurang macam ni lah "Oh pakej kita semua 5 ribu, 6 ribu ke atas". Cara dia cakap tu macam berlagak lah. Nak merendahkan orang? Tak patutlah. Alangkah baiknya kalau xxxx jawab elok-elok, baik-baik, hormat semua orang tak kira lah dia tu siapa. Baru rasa best sikit nak amek servis dia kan? Kita ni manusia jeh, ada hati perasaan. Mana lah tahu kalau customer yang masuk butik kau tuh pakai selekeh atau baju biasa2 jeh sebab baru balik site muka minyak-minyak busy sangat tak sempat nak cari vendor sebab terlalu busy, tapi sebenarnya duit dia ribu-ribu dalam poket? Baru nak malu. Hehe.

3. Yang last ni terjadi pada i sendiri. Pernah suatu ketika dulu i masuk xxxx untuk survey pakej. I paling ingatlah dia cakap "Kalau bukan fresh flowers, kita takkan layan" Eh berlagak nye kau? Ada jeh artificial flowers yang betul2 nampak macam fresh flowers. Haih. Tapi i tak tanya pun nak fresh flowers ke artificial ke hape. Ish! Dah lah fresh flowers yang dia guna kat pelamin kat rumah kawan i (my other friend) macam layu-layu. Ingat cantek? Emo lak i haha :D

4. Baru-baru ni i tengah sibuk-sibuk survey baju kan i sengaja masuk lagi xxxx. Eh sebenarnya malas nak masuk tapi kepoci punya pasal, i nak survey jugak dia letak sewa baju berapa. Hihihi :P I masuk tu buat muka berlagak sikit hehe :D Time tu pekerja dia je yang ada. I tanya lah sewa baju kat patung tu sepasang berapa? That girl cakap rm1000. Mak aih!!! I tanya lagi harga baju-baju lain kat wardrobe tu. Semua seribu sepasang. Gila ah! Bapak segala mahal. Sewa jeh dah seribu. Then, i tanya ada baju kuning tak. That girl tunjuk baju warna gold. Ish budak nih buta warna kot. Malas nak layan. Hek -_-

Fyi, baju kat patung tu kan, sama jeh design and material dengan baju Riffai (Seri Andaman 3R). Tapi Riffai bagi sewa dalam rm600-700 jeh sepasang. And yang lagi best, baju2 pada patung xxxx ialah sama dengan baju2 Riffai yang dia simpan kat bilik belakang (sort of bilik yang dia letak baju-baju lain sekali ngan fitting room). Siapa yang dah pernah pergi Butik 3R akan tahu Riffai gantung baju-baju yang grand2 (rm1k and above) kat luar. I mean ada small hall ngan sofa, table semua. Kat situ ada wardrobe yang dia letak baju grand2 tuh. And kat bilik belakang tu dia letak baju-baju lain yang salah satunya macam baju di patung xxxx.

See the difference? -_-

Kesimpulannya, kita mesti menjadi pengguna / pembeli yang bijak! =) Untuk peringatan buat diri sendiri dan jugak kawan-kawan.

I kena rahsiakan identiti xxxx. Nanti kang orang cakap i menjatuhkan bisnes orang pulak. Huhu. Sebenarnya up to masing-masing, kalau rasa berkenan dengan hasil kerja vendor yang kita nak tu and rasa boleh bekerjasama dengan baik with them, why not? Just amek as vendor ok. Yang paling penting sekali kita kena puas hati dan happy! Hoyeh!

Till then..bye!

28 July 2010

Pencarian baju kuning

Salam dan hai semua.

Still remember our wedding theme colour? I nak pink for my side. En Tunang nak kuning for his side. Maka, awal bulan 6 we both survey-survey baju. Survey punya survey...Yes! Riffai ada baju kuning yang macam yang kitorang nak. Kak long (kakak Riffai) cakap sewa dalam rm700 sepasang. Sebab baju baru. Baru seorang je pakai. Yuhuuu!

Kitorang cakap kat kak long nak booking awal2 baju tuh. But then she said nak check dulu baju tu dah ada orang booking ke belum. Dia cakap nak call. Lepas 2 minggu camtu i pun call balik. Kak long cakap dah ada mak andam yang sewa on the same date. Uwaa T_T Sedih tau. Baju tu memang betul2 kitorang dah berkenan. Alih alih tak dapat. Sad T_T

Nak tengok baju tu?

Ni ha..


I terpikir jugak nak tempah baju. Tapi malas pulak nak cari lace kuning bagai. Kos lagi. Baik sewa jeh. Semua baju i nak sewa. Muahahaha. I pun dengan gigihnya mencari jugak Bridal Boutique yang ada baju kuning. Susah jugak nak cari kat Kuantan ni ye..Tak putus asa nih. Memang banyak je butik yang ada baju kuning. Tapi kuning diraja. I tanak. Wuwu.

Time lunch tadi i ajak my bestie Betty pergi Kompleks. Nak usha jugak baju. Tak kire. Lepas satu-satu butik i terjah sampailah ke butik Amy Mustafa Bridal Gallery. Abg Amy ni baru renovate butik dia. There u are my baju! Jumpa pun macam yang i nak. Alhamdullillah. Lepas deal ngan Abg Amy tadi, Jumaat ni i akan datang balik bersama En Tunang (mesti dapat approval dulu..hehe) Oh ye, En Tunang balik Jumaat ni yay! If dia suka, then we will proceed with booking.

Till then. Bye!

Cepatlah balik..

Salam.

It's been the fourth day.

...............................................

En Tunang dah dapat keje baru.
Much better work.
Senang cite dia dah join club i.
Welcome to the 'club' sayang! Hehe =)

So Ahad 25/7 aritu dia lapor diri.
Kat INTAN Selatan (IKWAS)
Kluang jauh tu.
Rindu.

Tapi nasib baik.
Dia cuma lapor diri untuk kursus dulu.
Lepas kursus baru tahu posting kat mana.
Haih. Mintak-mintak dia dapat posting Kuantan.
Pelis lah Kuantan.
Doa nih.
Kamu semua pun tolong doa sekali yeh?
=)

Tak sabar nak tunggu Jumaat. Huhu

I miss u lah sayang.
Cepatlah balik.. -_-

17 July 2010

OP : Khas untuk Orang Kuantan

Salam dan hai semua.

Yee...i sudah buang penyakit malas tuh!! *jampi serapah berjaya* hehe :p

So entri kali ni khas untuk B2B Kuantan yang malas (eh tak baik malas-malas) nak carik OP luar (KL, etc). Carik OP Kuantan sudeh hihi :)

Ada 3 calon-calon OP dari Kuantan yang berkenan di hati. Gaya i cakap kat atas tu macam ramai je calon OP kan? hik ;)


1. Shasmanizam

Of course lah kena letak nombor satu. Sebabnya Abg Shas ialah OP untuk wedding i nanti =) Kena promote lebih nih hikkk! I suka his work. Gambar yang beliau amek cantek. And not too much editing! Lagi lah i suka. As i mentioned in previous entry, i kureng sikit gambar yang banyak edit nih. Cantek tu memang cantek tapi dah kurang natural i rasa. Huhu.

Check his website --> http://shasmanizam.fotopages.com/ Oh ye dia ni jarang update website dia lah.

Dan tak ketinggalan..


Gambar i time E-day. Hikk! Malu -_-

Ni i sertakan pakej harga. Ampunn...Tak jelas sangat di sini. Jadi, korang kena save dulu pastu zoom in time view okay? Huhu -_-


next is..

2. Emran Malek

Orangnya sempoi jeh. Cool. Dulu time kawan i kawen amek ngan Emran. Dia ni pandai pose-kan orang. Check his website --> http://emranmalek.wordpress.com/


Yuhuu..inilah kawan i!! =)





Ok. Ni lah emran =)

Ni pulak pakej harga -->

last one..

3. TintaCreative

Tak banyak yang i tahu pasal TintaCreative nih. Jadi, mari kita lihat gambar. Boleh juga check their website --> http://tintacreative.com/ or facebook --> http://www.facebook.com/tintacreative#!/tintacreative





I tau pengantin nih amek pakej ngan Riffai Seri Andaman 3R!! Cause i noticed baju kuning itu huhu =)


Pre-wedding di bandar Kuantan. I like!!


Ok puas hati tak B2B Kuantan? Hehehe =) I hope i dapat membantu uols sikit-sikit. Any queries boleh tanya i or drop ur comment ok?

Alamak. Dah lewat nih. I nak tido lah. Gudnite!!!

Take care.

Tak tahu nak letak tajuk apa

Salam dan hai semua.

Ok. Nak tulis apa nih.
Hmmm.
Seriusly.
Sekarang ni i dilanda penyakit M.A.L.A.S
Betul ni i cakap.
Tengok nak taip ni pun pendek-pendek jeh.
Kan malas namanya tuh?
-_-
Nak blogwalking malas.
Apatah lagi nak komen-komen post orang.
Haih.

Shuh shuh.
Cepatlah pergi jauh-jauh penyakit malas.

xankxjaldfiagjdnapidhafajbhas

*jampi serapah buang penyakit malas*

Hek -_-




12 July 2010

Kursus Pra-Kahwin : Selesai Sudah

Salam dan hai semua.

Dah tengok tajuk kan? So dah tau lah i nak cerita pasal apa kan. Tayah cerita dah lah. Hihihihi :D

...................................................................

Ok ok. Alkisahnya, Sabtu ngan Ahad baru-baru i dengan En Tunang dah selesai Kursus Pra-Kahwin. Sebab tu lah i tak online-online dua hari nih (ceh..macam ada orang perasan jeh i tak online) hehehe :D

Seronok jugak kursus ni sebenarnya. Time Ust Badlishah memang terbaik best seronok sangat. Tapi ada jugak sesi yang ngantuk2. Mana tak nye, malam Sabtu tu gigih tengok German, esoknya rasakan sendiri lah padahnya hehe -_-

Oh ye, siapa yang tak pergi kursus kawen ni pegi lah cepat2. Haaa.. Kak Tia, cepat cepat pegi kursus nuh. Hihi. Bukan apa, time kursus aritu i ada berkenalan dengan sorang adik ni. Berkenalan time tengah beratur panjang gila menunggu toilet. Toilet ada satu jeh, yang satu lagi rosak. Memang terbaik punyeeeee T_T Ok sambung balik. That girl memang adik pun. Baru jeh umur 20 tahun. She's getting married this week!! This Saturday!! Bayangkan lagi seminggu nak kawen baru nak pergi kursus??? -_- Tapi kesian dia. Dia cerita supposedly both of them (she and fiancee) pergi kursus April aritu kat Pekan (dia orang Pekan). Lepas tu, Pekan (Jabatan Agama Pekan lah) tangguh ke bulan Jun. Sampai Jun tup-tup tak jadi buat kat sana. Kena booking kursus kat Kuantan pulak. Time tuh pulak kursus kat Kuantan dah lepas. Terpaksalah pergi kursus bulan Julai. Wuwu. Kesian. Nak buat macam mana kan? Terpaksalah. I tak tahu apa akan jadi kepada dia nanti. Hopefully everything akan berjalan lancar insyaAllah..

Ok. Sebelum babai.. I nak menyemak jap. Hihihihi :D

..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..


Muka kena baik-baik. Nak pergi kursus kahwin nih!! Hikkk!

:)


08 July 2010

Our Wedding Theme Colour

Salam dan hai semua.

Pasal theme colour ni ialah decision yang paling senang i buat. Eh tak, one of the decisions yang senang jugak lah i supposed. I ni cerewet. Hal lain semua nak cerewet. Tapi bab ni i tak cerewet lah pulak. Pelik. Hihi :D

:: OUR NIKAH THEME ::


White

:: OUR SANDING THEME ::


Shades of pink and white

(abaikan gambar kek, i tanak reben hijau tuh huhu)


:: OUR BERTANDANG THEME ::


Shades of yellow and white.


En Tunang i ni suka sangat warna kuning. So for theme colour bertandang, i let him choose. Obviously kuning lah jawabnya. Hihi :) Cantek jugak. But as for our baju he wants white in colour with a little bit of yellow. Bridesmaids yang kena pakai full yellow. Haa..Lebih kurang macam pic kat atas tu lah.

So, secara kesimpulannya. Warna-warna tersebut boleh digabungkan dan menjadi kombinasi ini -->



Shades of pink, yellow, a little bit of gold

Credit to: The Perfect Palette

Ok dah. Mata dah berpinar dok tengok The Perfect Palette dari siang tadi hoho. I rasa i will stick to these colour. Yeh! Perlu tetapkan pendirian. Kang bila terjumpa warna lain yang cantek mulalah hati gundah gulana haish -_-

Ok tak?

;)

07 July 2010

Layout baru =)

Salam dan hai semua.

Amacam layout baru kesahkaseh?
Hihihihi :D

Pink gitu. I loike!!!
Jangan sakit mata tau? Sebab semuanya pink.
Hiks ;)

Thanks a lot to my dear En Tunang kerana telah menukarkan template blog ni.
Sayang u! Muah muah!

=)

Award No 2

Salam dan hai semua.


Thanks to Cik Nadia for the award :)

1. Anda mesti memberi pujian kepada pemberi award ini.
Nadia yang baik hati, pandai masak chocs pulak tuh. Oh sedapnya chocs!! Nadia sama dengan i orang Kuantan :) Pandai buat fondant kek pulak tuh. Cepatlah buat satu pastu delivery hiks =)

2. Sila beri award kepada 10 bloggers yang lain.

3. Anda mesti beritahu 10 blogger ini.
Baik!!

4. Bagaimana anda boleh digelar blog yang "Best and Great".
I rasa blog ni biasa-biasa jeh.Huhu..

06 July 2010

Mana pergi semua komen?

Salam dan hai semua.

Sedih ni.
Kenapa semua komen tak keluar kat blog?
Tapi i dapat notification komen-komen tuh kat email.
Sama macam si kecil jugak..
Pelis lah jangan buat hal "sayang" ??
tsk tsk T_T

Bila dah keluar semula komen-komen tu i akan reply okay?
Sekarang tengah berusaha nak cari punca.

-_-

05 July 2010

Door Gift : Revealed Edition hehehe :D

Salam dan hai semua.

Ye...Ini dia. I mahu revealed lah apa gift yang dah dibeli untuk para tetamu time w-day nanti. Malas dah nak sorok2 hihi. Mana tau kalau i revealed u all kasik lagi banyak ideas for deco :) :) Seronok nih. Tahu kan yang i beli gift tu kat IKEA? Kalau tak tahu or lupa tengok sini.

Oh ye. Thanks a lot to Pn Idayusof sebab beri i info yang best. See this -->


Haa..Semua dah tau kan i beli apa?? Yuhuuu!! I beli (my mum yang bayar) gelas comel tu memang betul tak sampai RM1 pun seketul. Murah. Cute pulak tuh hiks ;) Jimat lagi. Huu..Seronok.

Ni antara kotak gelas yang dah di beli. I susun elok-elok. Jangan pecah ye sayang? Duduk situ elok-elok. Nak kena beli lagi seribu nih. Huhu.

Close up sikit.

Ok. Gelas dah beli. Selesai satu perkara. Pasni fikir pasal deco lak. Camne neh? Any idea gurls?? -_- Oh ye, i ingat nak tampal sticker kat glass tuh. Macam gambar nih -->



Credit: here

Mana nak cari eh?? Help help T_T

Time pameran tu i ada tanya vendor kad kahwin samada deorng ada tak buat sticker transparent camni. Deorang kata takde. Just standard sticker yang pakai high quality paper tu adalah. I tanak yang tu. I nak yang transparent jugak. Mengada-ngada kan? Hehe -_-

Petang tadi En Tunang pergi survey kat sebuah kedai sticker kat area Bukit Sekilau. Dia cakap sticker macam tu ada. Tapi 25 sen seketul. Kalau 2400 ketul? Dah jadi RM600. Mak aih. 600 hingget semata untuk sticker. Macam tak berbaloi jeh T_T

Eh jap. Hantar glass ni for printing pun ok jugak kan? Agak-agak boleh tak kedai printing buat? Tapi takut mahal lah. Sigh. Kena survey dulu nih.

Kalau B2B semua tahu kedai printing mana yang boleh kasik murah. Kasik tahu yeh? Tak pun, kalau tahu kedai sticker yang boleh bagi murah jugak, kasik tahu jugak yeh? Huhu!

04 July 2010

Pameran Pengantin Part 2

Salam dan hai semua.

Ye. Seperti yang diketahui. I telah pergi ke Pameran Pengantin di MidValley Jumaat arituh. Arini habis dah kan? Siapa yang tak dapat pegi? Ololololo..jangan sedih sedih. Kompem next time dia akan buat lagi. Huhu.

Since i dengan En Tunang pergi hari Jumaat. Memang tak ramai orang. So kami dapat pusing-pusing tapak pameran dua tiga kali!Hahaha. En Tunang ikut je i muah muah :)

Nak enterprem kejap hihihi :D
Ketibaan Yang Berbahagia Datuk dan Datin
Hehe :P

Si tamak mengumpul segala brochures, pamphlets and business cards!!
:D :D :D

Oh ye, terjumpa nih. Lalu di beli dengan harga Rm15 sahaja. Harga pasaran RM15.90. Dah jimat 90 sen di situ hiks ;)

........................................................................

Dah stop merapu.

I singgah booth photographer je kebanyakannya. Ni serba sedikit yang i dapat. Especially for those yang tak dapat nak pergi. Tapi i rasa macam semua B2B pergi jeh ke pameran nih. Ye tak?

Story Package RM1350
: 1 photographer coverage
: 1 event, maximum coverage of 5 hours
: Unlimited shots burned into DVD
: 1 exclusive 10"x12" story album consisting 22 pages + box
: 1 exclusive DVD casing
: FREE outdoor portraiture worth RM750
: FREE picture + frame 12"x18"

Yang best untuk danialhaikal nih is we can choose colour of the album (black / silver / gold / deep red) based on our interest. And the album is simple and just nice (tak amek gambar lah pulak ampunn..)


Sila klik untuk pembesaran.
Package RM2500
[nikah + reception [bride]]
:2 custom album 10"x12"
:2 frame 8"x12"
: 1 senior photographer
: DVD with unlimited shots
: FREE outdoor

ataupun boleh ditukar dengan pakej ini -->

Package RM2500
[nikah + reception [bride]]
:1 custom album 12"x15" (lebih besar lah)
: 3 frame 8"x12"
: 1 senior photographer
: DVD with unlimited shots
: FREE outdoor


Check out their website. Photos captured by em memang cantek and superb. Fully editing. But..i kureng berkenan sikit lah kalau TOO MUCH editing. Bagi i, gambar dah jadi tak natural lah. Baik amek gambar pakai kamera henpon cabuk i ni jeh pastu edit kasik cantek. Hihihi :D Tapi kalau takat edit sikit-sikit i ok lagi. Everybody has their own interest kan? :)

Oh ini pula Dina Halim yang famous
Sila klik gambar untuk pembesaran.
Semua pakej dia mahal-mahal! Not affordable lah for me. I nak carik yang dapat SEMUA (pakej lengkap) tapi harga nak murah. Wahahaha! I tau. Memang takkan dapat punyeee tsk tsk T_T

Ok lah..till next entry. Bye!

01 July 2010

Pameran Pengantin Part 1

Salam dan hai semua.

I'm going to Pameran Pengantin 2010 di MidValley esok!!
Hoyeh hoyeh!!
Happi tak terkata nih. Excited lak hihihi :D
Pergi bersama Encik Tunang tercinta :)
Pagi esok kitorang gerak dari Kuantan.
Hopefuli tengahari dah boleh sampai sana.
Wish us safe journey k..insyaAllah..

Eh jap.
Kali ni confirm jadi kan?
Jangan lah tak jadi macam kat Melaka tuh. Sian Kay ngan Zara huhu.

Anyone going?
See you there!!