29 August 2010

Invitation card from Nadia, yuhuu!

Salam semua.

Semalam cek peti surat, tengok ada satu surat for me.
I opened it.
Taraa..

From Nadia 17sept2010

Cantiknya kad dia..
Seronok!! =)
First time dapat invitation card dari B2B blogger. Hik.
Cumel jeh tulis nama i kat situ masmOna.
Kompem Nadia tak tahu nama penuh i. Hihi :P

InsyaAllah i will come, with En Tunang.
Siapa lagi b2b nak pergi nih?
Boleh jumpe kat sana.
Can't wait to meet uols *tapi sebenarnya i malu*

=)

28 August 2010

Dah boleh berangan destinasi horny-moon nih hihihi :P

Salam semua.

Semalam ada promotion iTune kat ECM. I pun tak berapa paham sangat tapi they claim they collaborated with Air Asia. Ni sort of limited promotion untuk jadi ahli iTune dan ahli akan dapat lah all the advantages. Untuk info lebih lanjut boleh check this website http://www.itunecard2u.webs.com/

Maka, inilah hasil dari promo tersebut..
..
..
..
..
..
..

Both of us dah register jadi ahli =)


p/s: Now dah boleh berangan destinasi horny-moon impian. Ngehehehe :P

24 August 2010

Help help. Agak-agak ada tak paper cutting factory ke etc?

Salam semua.

Nak mintak tolong ni.
Boleh tak? Boleh tak?
-_-

Kalau ada antara kamu-kamu yang tahu wujudnya paper cutting factory atau kedai memotong kertas ke sila bagitahu saya, yeh?

Oh i rasa walaupun macam tak realistic, tapi i hope ada lah kedai macam ni.
Yang boleh gunting-gunting plastic PVC i tuh mengikut template-nya.
Then, i can fold them into boxes only.

Tak payah susah-susah (eh tak susah pun :P) i gunting-gunting pastu baru nak lipat-lipat.
Bila ada kedai atau kilang yang dah siap-siap gunting/potong plastic PVC i tuh, lagi bertambah senang lah kerja!
Hoyeh.

*Berangan nih. Pelis lah ada kilang or kedai cantuh huhu*
Kalau ada yang tahu, jangan lupa share ngan i yeh?
Sayang kamu!

Update:
Sekarang ni i dah siap gunting 400 keping.
Dah lipat-lipat into boxes dalam 100 keping.
Aritu mama tetibe decided nak tambah gift lagi 400.
Total = 2.4 k
Baki = 2 k
Hua Hua Hua!
T_T

21 August 2010

Guest Book Table Deco & Welcome Picture

Salam semua.

Since semalam berangan nak DIY guest book sendiri (kalau rajin hik :P) maka i kena jugak lah fikir pasal deco untuk guest book table. Hm. Apa yang kena ada eh?

1. Table
2. Table cloth
3. Guest book
4. Pen
5. Centerpiece
6. Photo frame maybe?

I ada terbaca untuk gambar2 yang letak kat meja guest book nih, lebih baik diselitkan juga gambar famili atau parents kedua mempelai di samping gambar2 bride & groom. Sebab ia menunjukkan strong family bonding =) Oh ye, untuk pakej photog ngan Abg Shas tu, kitorang amek sekali ngan photo frame (size tak ingat, tapi lebih kurang macam gambar kat bawah) , mungkin frame tu boleh menyemak juga kat sebelah guest book table? Hihi :P

Tapi, hari tu i terbaca post Zla Saya Dah Kawen, dia cakap just beli je frame yang besar tu pastu pergi print photo herself for the welcome picture. Mungkin boleh budget sikit di situ. Tapi, i dah booking dah huhu. Mungkin boleh jimat xxx di situ. Tapi takpe, i hope outcome-nya akan cantek lah nanti! Wee =)

Berbalik kepada guest book table deco. Gambar2 kat bawah ni akan menjadi rujukan i time nak deco-deco nanti. If kamu semua ada idea lain boleh jugak share ngan i? =)






Guest Book Table


photo by Dallas based wedding photographers Aves Photographic Design


=)

Guest Book : Rasa macam nak DIY, tapi...

...tengoklah kalau rajin. Hihihihi :P

Salam semua.

I dah terfikir lama dah actually. Macam nak DIY je guest book ni. Tengok macam senang. Tapi tetibe macam meragui kebolehan men-DIY diri sendiri. Haih. Sabor je la -_-

I ada jugak mensurvey contoh2 guest book melalui Google tercinta lah siapa lagi kan? Hihi :P Lebiu google!

Kalau tengok sekarang ni kan ada banyak idea-idea b2b bagi menggantikan guest book ni. Ada yang guna typewriter, conteng2 kat gambar, etc. Tapi, i tetap jugak suka yang satu nih. Guest book. Dah nama pun guest BOOK kan? So mesti kena buku jugak. Hehehe :D Suka tengok bentuk tulisan orang dan baca-baca apa yang diorang akan tulis inside.

I kaji punya kaji macam senang je nak DIY. Design yang simple-simple. I suka sangat. Jom layan lah contoh2 yang terasa berkenan di hati.


White guest book with pink gerbera. Lately tak tahu kenapa i sangat sukaaa gerbera nih. Especially yang warna pink! Huhu =)

Ini pun sangat cute. Patung tu sangat seksi okay hehehe :P

Pink Sequin Wedding Guest Book and Pen Set

Oh yang ini juga sangat sweet huhu. Gabungan pink dengan cream tu cantek!
Source: www.weddingaccessories.net

Red Scroll Wedding Guest Book and Pen Set
Sesiapa yang suka merah putih tu? Warna ni sangat tempting tau. Dan seksi =)
Source: www.weddingaccessories.net

So far, guest book kat bawah ni i paling sukaaa! Simple jeh tapi i still suka jugak huhu.

White Beaded Wedding Guest Book with Pen

I sangat suka! Full white beaded. Siap dengan pen-nya pun white beaded jugak. Huhu. So gorjes!
Source: www.weddingaccessories.net

Hmm..macam mana nih? Nak DIY ke tak eh? *thinking*

Kalau malas sangat i beli je lah. Hihi :D

19 August 2010

Masa oh masa

Salam semua.

Nasib baik blog ni tak berhabuk lagi.
Ngehehehe :P

Oh ye, tadi i timbang2 dah turun 2 kilo.
Hua hua hua! Terkejut jugak.
Sebab rasa macam makin mengembang.
Walaupun nama je puasa, tapi time berbuka pun boleh tahan juga melantak i nih hihi :D
Aip aip. Tak boleh jadi nih.
Harus kuatkan semangat lagi untuk kurus.

5 months to go!
Masa, kenapa cepat sangat bergerak?
Please lah bergerak perlahan.
Banyak lagi yang tak settle nih.
Duh.

Eh tak tak..
Masa, please bergerak macam biasa jeh.
Nak bergerak pantas sikit pun boleh.
*mode bergatal nak kawen*
Ngehehehe :P

Jangan risau sangat.
InsyaAllah banyak lagi masa untuk settle everything.
5 bulan.
Hmm.
Banyak ke eh 5 bulan tuh?

-_-

15 August 2010

Iftar

Salam dan hai semua.

Semalam beriftar di Padang MPK depan masjid negeri. Since my bff ada balik dari Penang dan juga seorang lagi kawan nak kena posting Sarawak pasni, so we all decided untuk berbuka puasa ramai2. Sebenarnya tak berapa ramai sangat pun, sebab ramai lagi yang tak balik. Plus, En Tunang pun takde semalam sebab dia ada majlis berbuka kat Pekan. Sad T_T Sejak beliau dapat keje baru ni, every Saturday dalam bulan Ramadhan ni beliau kena pergi majlis berbuka dan berterawih. Takpe, demi tugas ececehceh :P

Ramai sungguh orang berbuka kat sini. Meriah meriah. Nora: Bila u nak berbuka kat sini? Heh :P
=)

14 August 2010

Quick update

Salam dan hai semua.

Puasa tak hari ni? =) Busan actually. Tak tahu nak update apa. Sejak Ramadhan ni dah jarang online dan update. Tadi bukak facebook Nadia 17 Sept 2010 tu, baru tahu rupa-rupanya dia senior i jugak kat SMART dulu. Hua hua hua! Keciknya dunia. Dulu dapat tahu Cik Belle pun senior i jugak. Tak sangka, boleh terjumpa lah kan dalam dunia blogging ni =) Bagus bagus. Merapatkan ukhwah lebih-lebih lagi di bulan yang mulia ini ameen..

Sedikit update pasal kawen. Bunga untuk bridesmaids i dah beli. Suka-suka. Tinggal nak deco-deco. Plus, set cadar katil pun dah lama beli time ada Parkson grand sale kat megamall haritu =) So, now i sedang merajinkan diri buat gift box tu. Time rehat kat ofis pun i sambung buat gift box tu jugak. Memang perlu kesungguhan kalau nak DIY something ni. Hm.

Ok lah, till then. Bye and stay healthy =)


11 August 2010

Salam Ramadhan

Alhamdullillah, syukur kerana kita semua masih diberi kesempatan untuk menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan kali ini. Semoga kita dapat bertemu dengan Syawal sekali lagi pada tahun ni juga.. Oh syahdu pulak rasa T_T

Hai semua!

Oh sempat lagi i online pepagi bute ni haha :P

Ok. Ok. I'll be quick. Nak update pasal hari Ahad baru-baru ni. Ada kejadian yang tak disangka berlaku pada i wuwu. Bukan pada i saje, malah En Tunang dan dua orang adik i turut berada di tempat kejadian. Sedihnya rasa. Mungkin ni dugaan nak menyambut ketibaan Ramadhan. Ataupun mungkin ni adalah dugaan untuk orang yang berdarah manis T_T Atau mungkin kedua-duanya sekali.

Walaubagaimanapun, i tetap redha dengan segala apa yang berlaku. Tsk tsk. Dan akan lebih berhati-hati selepas ni. InsyaAllah..

Alamak macam suspen pulak..Hmm. Tengok ni -->
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..


Hua T_T Sedih tau. Tak tahu dapat beraya dengan CCH ke tak tahun ni wuwu. Sob sob.. Tp nasib baik ada En Tunang kalau tak kompem i patah kaki.

Kesalahan diletakkan pada kereta yang melanggar i, walaupun adalah sedikit kesilapan dari i. I admit. Time tu i yang drive. I lambat brake. Tapi kalau i brake sekalipun, kereta tu tetap akan langgar kereta i jugak. Benda memang ditakdirkan untuk terjadi. Kita memang kena terima dengan redha. Lepas tu terus i dengan En Tunang pergi buat report polis. Sekarang ni masih belum selesai lagi. Wuwu T_T

Hm.. Ok lah stop cerita sedih. Tak baik sedih-sedih sangat kan? InsyaAllah lambat laun settle lah tu.

Semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa dengan hati yang ikhlas dan dapat meningkatkan ibadah kita dari hari demi hari. InsyaAllah..

Take care and love uols! Hugs =)

09 August 2010

Door Gift : Cara-cara DIY

Salam dan hai semua.

Semua sihat kan? Alhamdulillah =) Since ada b2b yang nak tahu camne i men-DIY door gift i tuh, entri ni khas untuk kamu-kamu ya? Huhu. I sebenarnya fail sikit nak terangkan pada orang nih *sebab tu i bukan cikgu macam Nora ngehehe* I mintak maaf awal2. But i will try my best okeh?

Mula-mula i fikir macam susah je nak buat ni. Tapi lepas dah cuba buat, laaa...senang je rupanya. Walaupun adalah cerewet sikit hihi. Tapi gigih punya pasal and since mama pun dah berkenan ngan deco macam ni, i tetap teruskan! Hoyeh!

Let's get started!


Pertama.
Of course lah kena ada plastik PVC tu. Untuk trial i pergi mydin beli 1 bungkus (10 keping) harga dia rm2.90 jeh. So dah boleh kira kan sekeping berapa? Hihi. Tapi kitorang akan beli daripada supplier, sebab akan dapat lebih murah =)

Ni contoh template yang i guna. Source: tak ingat melalui google =)

Kedua.
Buat ukuran pada gift untuk dapatkan ukuran pada template. I carik template ni kat google jeh *love u google muah* Lepas tu, lukis2 mengikut template tadi tuh pada plastik PVC. Guna pembaris ok? Nanti herot berot hihi :P Template ni i akan guna untuk tekapkan pada plastik PVC yang lain. Means, bila dah gunting jangan lipat yang satu ni. Senang untuk tekap pada plastik lain nanti. Yang lain tu baru kita gunting. Tak payah ukur-ukur da. Ok? Erk..Paham tak apa yang i cuba sampaikan?

Ketiga.
Gunting lah apa lagi. Tapi make sure gunting pada garisan yang betul. Jangan gunting sesuka hati tau. Nanti tak jadi pulak bentuk kotak hehe. Nampak tak paper clip tu? Tu maksudnya i gunting banyak2 sekaligus. Tak kuasa lah i nak gunting satu-satu. Gunting 3-4 sekaligus akan dapat menjimatkan masa dan tenaga hihihi.

Keempat.
Lipat lipat lah dengan senang hati =)

Kelima.
Lepas dah lipat, cantum kan bahagian bawah kotak kemudian bahagian atas kotak pula. Kemudian gam pada tempat yang perlu gam.

Testing-testing masukkan gelas hehe :P

Keenam.
Deco dengan riben wajib warna pink! Hoyeh! Dah pun siap gift box =)


See? Senang tak? Selamat mencuba semua!

=)

08 August 2010

Door Gift : DIY

Salam dan hai semua.

Sekarang ni i tengah gigih nak DIY door gift. Kepada yang belum tahu apa door gift i boleh klik sini. Klik lah dulu. Ngehehe.

Haaa..dah tau kan apa yang dah beli? Lepas i beli gift tu puas fikir camne nak deco. Dapat banyak jugak ideas from other b2b. Thanks for sharing uols =) Really appreciate that. Mula-mula i came out with some deco and tunjuk kat mama. Tengok yang mana dia berkenan.

Yang ni i buat satu sample. Ok tak?

Kat dalam tu i fikir just letak gula-gula, jelly ke tak kesahlah. Tapi bila nak kena masukkan all the things inside? Takkan lagi 1 bulan baru masukkan pastu nak balut dengan net, ikat reben, tempek bunga semua. Tak sempat. Tak sempat. Risau jugak.

Pastu alhamdulillah, kelmarin tiba-tiba i mendapat ilham untuk deco cara lain pulak. Cara ni i rasa insyaAllah possible. Boleh direalisasikan. I boleh start DIY from now. Since ada 6 bulan lagi. Hmm..sempat agaknya. InsyaAllah.

Hasilnya, ni lah =)

I tunjuk kat mama, dia sangat sookaa!! Sebenarnya time pergi Nilai harituh dah tengok dah plastic box camni. Tapi size yang paling besar pun still tak muat nak letak dat glass. And harga nya pun a bit pricey lah. Rm1.20 each if i'm not mistaken. Gila mahal.


Lantas i terfikir why not beli plastic PVC tu then DIY sendiri jadi kotak? Murah pun murah. Gembira betul huhu.

Sekarang i dah buat kotak tu 30 ketul. Tinggal lagi ---------------------> hmm 1970 ketul. Hua hua hua. Doakan i gigih buat that box yeh? Dengan dibantu oleh mama dan adik, insyaAllah we will able make this happen.

07 August 2010

Groom's boutonnière

Salam dan hai semua.

Tengok ni. Cute jugak =)

creative and colorful groom's wedding boutonnieres

Tapi..
En Tunang takkan pakai kot time wee day nanti.
So, just untuk cuci mata je lah.
Hehe.

Bridesmaid's hand bouquet

Salam dan hai semua.

Sekarang ni i tengah gigih nak siapkan gift. Eh bukan nak siapkan, baru je mula nak buat actually hehe. Nanti i akan cerita apa yang i dah buat dengan gift i tu okeh?

Kali ni i sibuk2 nak fikir pasal bunga untuk bridesmaids. I akan ada berapa orang bridesmaids ye? Sepuloh orang kot? Haha!! We'll see =) Tetibe rasa sibuk2 nak carik bunga untuk bridesmaids. Padahal design hand bouquet i punye sendiri pun i tak fikir-fikir lagi. Huu..

Dusty Rose Pink Bridesmaid Dresses

So ceria. Me like!

Photobucket

Cantik!

Source: here


Yellow calla lily sweet jugak =)

Source: here

I terbekenan jugak pada Purple Lady Aifa nye bridesmaid's flower macam ni -->


Heart xoxo :)

Brooch as hand bouquet

Siapa yang suka kumpul brooch tu, boleh juga try DIY this -->

colorful vintage brooch bridal bouquets from Fantasy Floral

So vintage. Dan sangat cool!

colorful vintage brooch bridal bouquets from Fantasy Floral

Boleh ganti crystal hand bouquet =)


03 August 2010

Wedding Rozaireen & Juhaimi

Salam dan hai semua.

Wedding of: Rozaireen & Juhaimi
Date: 31 July 2010
Venue: Kuantan, Pahang
Theme colour: Black, Silver & Gold

Rozaireen is our schoolmate and she was En Tunang's classmate. Congratulations on ur wedding Zaireen & Suami =) Semoga kalian sentiasa diberkati Allah dan diberi kebahagiaan dunia dan akhirat. InsyaAllah.. Jadi isteri yang solehah ye dear? Huhu.

Kitorang (Gaulians) berpakat nak pakai baju yang sama warna. Konon-konon jadi bridemaids. Eh tak, more on flower girls agaknya, walaupun takde flower hihi.

Jom tengok gambar jom?

Zaireen sangat gorjes that day. Sangat berseri-seri! I pun nak berseri-seri macam ni jugak time wee day nanti huhu -_- Oh ye, bilik ni dia DIY sendiri. Sweet je kan. And lagi satu mak andamnya ialah kawan kitorang sendiri! Actually my fren ni not exactly mak andam pun. But she's good at this make-up thingy. See Zaireen? Cumelss..

Malu-malu kucing gitu meowww!! I sangat suka her baju nikah. Simple yet so cantek and sweet. Lagi lah sebab ada lil bit of pink kan? Hiks.

Meh nak close-up sikit her baju nikah. Super like!!

Zaireen dan Suami. She's beautiful kan? Sama cantek sama padan. Bagai pinang dibelah-belah. Huhu.

The Bride & Groom dengan flower girls-nya. Gaulians girls version. Yang dikanan pengantin are Wanie & Nadirah. Yang dikiri pengantin are Ria & me. Oh yang kat tengah tu namanya Epy. Dia sorang rare. Ngehehe. Jangan marah p! :P

Sesi mengediks without pengantin :P

=)

Ni lah mak andamnye..Our schoolmate jugak.She is Nadirah. Walaupun dikira beginner tapi her work cantek kan? Good job Nad!! Zaireen super cantek tahu? =)

Pelamin ni dia amek with Seri Putrie Andaman. Owner dia Zakiah Ali aka Kak Yah (she is Singaporean). Butik dia kat Centerpoint ground floor, kat belakang bus stop betul2 depan Kuantan Parade. Hari Ahad tutup. Phone: 019-9529590 atau email: zakiahrz@yahoo.com. Berkenan? Cepat pergi usha butik dia sekarang. Ngehehehe =)

Aura kawan-kawan kawen membuatkan i rasa nak kawen jugak. Hua!! *dreaming*

02 August 2010

Award No 3 & 4

Salam dan hai again.


Thanks so much @ty for the friendship award. May our friendship di alam maya ini akan kekal selamanya and i hope we will meet someday insyaAllah =)


Nora aka Aira dear, thank you so much for this award =)
U kawen nanti wajib jemput i tahu?
*eh takde kena mengena langsung :D*

Since Nora dah bagi award ni kepada ramai b2b. I nak bagi kepada b2b yang belum termasuk dalam senarai tu lagi.. Huhu.Sila sila kan amek award ni tau? Jangan malu-malu. And keep up blogging!

=)


Transformation

Salam dan hai semua.

Ni entri pendek. Sebab ada banyak lagi entry tertangguh (ceh banyak lah sangat ngehehe) so i nak buat entry ni seringkas mungkin.

Since hari Sabtu hari tu i terbangun awal. Busan. Maka ni lah keje yang i buat.

Tengok dua-dua buku ni busan gila kan? Satu buku untuk tulis catit-catit. Satu untuk tampal-tampal lukis-lukis. Tapi tak bersemangat langsung nak tulis-tulis tampal-tampal kat dalam tuh. Haih.

Since I terlebih rajin pulak that Saturday. So ini lah jadinya -->

Baru bersemangat balik. Hoyeh! -_-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

29 August 2010

Invitation card from Nadia, yuhuu!

Salam semua.

Semalam cek peti surat, tengok ada satu surat for me.
I opened it.
Taraa..

From Nadia 17sept2010

Cantiknya kad dia..
Seronok!! =)
First time dapat invitation card dari B2B blogger. Hik.
Cumel jeh tulis nama i kat situ masmOna.
Kompem Nadia tak tahu nama penuh i. Hihi :P

InsyaAllah i will come, with En Tunang.
Siapa lagi b2b nak pergi nih?
Boleh jumpe kat sana.
Can't wait to meet uols *tapi sebenarnya i malu*

=)

28 August 2010

Dah boleh berangan destinasi horny-moon nih hihihi :P

Salam semua.

Semalam ada promotion iTune kat ECM. I pun tak berapa paham sangat tapi they claim they collaborated with Air Asia. Ni sort of limited promotion untuk jadi ahli iTune dan ahli akan dapat lah all the advantages. Untuk info lebih lanjut boleh check this website http://www.itunecard2u.webs.com/

Maka, inilah hasil dari promo tersebut..
..
..
..
..
..
..

Both of us dah register jadi ahli =)


p/s: Now dah boleh berangan destinasi horny-moon impian. Ngehehehe :P

24 August 2010

Help help. Agak-agak ada tak paper cutting factory ke etc?

Salam semua.

Nak mintak tolong ni.
Boleh tak? Boleh tak?
-_-

Kalau ada antara kamu-kamu yang tahu wujudnya paper cutting factory atau kedai memotong kertas ke sila bagitahu saya, yeh?

Oh i rasa walaupun macam tak realistic, tapi i hope ada lah kedai macam ni.
Yang boleh gunting-gunting plastic PVC i tuh mengikut template-nya.
Then, i can fold them into boxes only.

Tak payah susah-susah (eh tak susah pun :P) i gunting-gunting pastu baru nak lipat-lipat.
Bila ada kedai atau kilang yang dah siap-siap gunting/potong plastic PVC i tuh, lagi bertambah senang lah kerja!
Hoyeh.

*Berangan nih. Pelis lah ada kilang or kedai cantuh huhu*
Kalau ada yang tahu, jangan lupa share ngan i yeh?
Sayang kamu!

Update:
Sekarang ni i dah siap gunting 400 keping.
Dah lipat-lipat into boxes dalam 100 keping.
Aritu mama tetibe decided nak tambah gift lagi 400.
Total = 2.4 k
Baki = 2 k
Hua Hua Hua!
T_T

21 August 2010

Guest Book Table Deco & Welcome Picture

Salam semua.

Since semalam berangan nak DIY guest book sendiri (kalau rajin hik :P) maka i kena jugak lah fikir pasal deco untuk guest book table. Hm. Apa yang kena ada eh?

1. Table
2. Table cloth
3. Guest book
4. Pen
5. Centerpiece
6. Photo frame maybe?

I ada terbaca untuk gambar2 yang letak kat meja guest book nih, lebih baik diselitkan juga gambar famili atau parents kedua mempelai di samping gambar2 bride & groom. Sebab ia menunjukkan strong family bonding =) Oh ye, untuk pakej photog ngan Abg Shas tu, kitorang amek sekali ngan photo frame (size tak ingat, tapi lebih kurang macam gambar kat bawah) , mungkin frame tu boleh menyemak juga kat sebelah guest book table? Hihi :P

Tapi, hari tu i terbaca post Zla Saya Dah Kawen, dia cakap just beli je frame yang besar tu pastu pergi print photo herself for the welcome picture. Mungkin boleh budget sikit di situ. Tapi, i dah booking dah huhu. Mungkin boleh jimat xxx di situ. Tapi takpe, i hope outcome-nya akan cantek lah nanti! Wee =)

Berbalik kepada guest book table deco. Gambar2 kat bawah ni akan menjadi rujukan i time nak deco-deco nanti. If kamu semua ada idea lain boleh jugak share ngan i? =)






Guest Book Table


photo by Dallas based wedding photographers Aves Photographic Design


=)

Guest Book : Rasa macam nak DIY, tapi...

...tengoklah kalau rajin. Hihihihi :P

Salam semua.

I dah terfikir lama dah actually. Macam nak DIY je guest book ni. Tengok macam senang. Tapi tetibe macam meragui kebolehan men-DIY diri sendiri. Haih. Sabor je la -_-

I ada jugak mensurvey contoh2 guest book melalui Google tercinta lah siapa lagi kan? Hihi :P Lebiu google!

Kalau tengok sekarang ni kan ada banyak idea-idea b2b bagi menggantikan guest book ni. Ada yang guna typewriter, conteng2 kat gambar, etc. Tapi, i tetap jugak suka yang satu nih. Guest book. Dah nama pun guest BOOK kan? So mesti kena buku jugak. Hehehe :D Suka tengok bentuk tulisan orang dan baca-baca apa yang diorang akan tulis inside.

I kaji punya kaji macam senang je nak DIY. Design yang simple-simple. I suka sangat. Jom layan lah contoh2 yang terasa berkenan di hati.


White guest book with pink gerbera. Lately tak tahu kenapa i sangat sukaaa gerbera nih. Especially yang warna pink! Huhu =)

Ini pun sangat cute. Patung tu sangat seksi okay hehehe :P

Pink Sequin Wedding Guest Book and Pen Set

Oh yang ini juga sangat sweet huhu. Gabungan pink dengan cream tu cantek!
Source: www.weddingaccessories.net

Red Scroll Wedding Guest Book and Pen Set
Sesiapa yang suka merah putih tu? Warna ni sangat tempting tau. Dan seksi =)
Source: www.weddingaccessories.net

So far, guest book kat bawah ni i paling sukaaa! Simple jeh tapi i still suka jugak huhu.

White Beaded Wedding Guest Book with Pen

I sangat suka! Full white beaded. Siap dengan pen-nya pun white beaded jugak. Huhu. So gorjes!
Source: www.weddingaccessories.net

Hmm..macam mana nih? Nak DIY ke tak eh? *thinking*

Kalau malas sangat i beli je lah. Hihi :D

19 August 2010

Masa oh masa

Salam semua.

Nasib baik blog ni tak berhabuk lagi.
Ngehehehe :P

Oh ye, tadi i timbang2 dah turun 2 kilo.
Hua hua hua! Terkejut jugak.
Sebab rasa macam makin mengembang.
Walaupun nama je puasa, tapi time berbuka pun boleh tahan juga melantak i nih hihi :D
Aip aip. Tak boleh jadi nih.
Harus kuatkan semangat lagi untuk kurus.

5 months to go!
Masa, kenapa cepat sangat bergerak?
Please lah bergerak perlahan.
Banyak lagi yang tak settle nih.
Duh.

Eh tak tak..
Masa, please bergerak macam biasa jeh.
Nak bergerak pantas sikit pun boleh.
*mode bergatal nak kawen*
Ngehehehe :P

Jangan risau sangat.
InsyaAllah banyak lagi masa untuk settle everything.
5 bulan.
Hmm.
Banyak ke eh 5 bulan tuh?

-_-

15 August 2010

Iftar

Salam dan hai semua.

Semalam beriftar di Padang MPK depan masjid negeri. Since my bff ada balik dari Penang dan juga seorang lagi kawan nak kena posting Sarawak pasni, so we all decided untuk berbuka puasa ramai2. Sebenarnya tak berapa ramai sangat pun, sebab ramai lagi yang tak balik. Plus, En Tunang pun takde semalam sebab dia ada majlis berbuka kat Pekan. Sad T_T Sejak beliau dapat keje baru ni, every Saturday dalam bulan Ramadhan ni beliau kena pergi majlis berbuka dan berterawih. Takpe, demi tugas ececehceh :P

Ramai sungguh orang berbuka kat sini. Meriah meriah. Nora: Bila u nak berbuka kat sini? Heh :P
=)

14 August 2010

Quick update

Salam dan hai semua.

Puasa tak hari ni? =) Busan actually. Tak tahu nak update apa. Sejak Ramadhan ni dah jarang online dan update. Tadi bukak facebook Nadia 17 Sept 2010 tu, baru tahu rupa-rupanya dia senior i jugak kat SMART dulu. Hua hua hua! Keciknya dunia. Dulu dapat tahu Cik Belle pun senior i jugak. Tak sangka, boleh terjumpa lah kan dalam dunia blogging ni =) Bagus bagus. Merapatkan ukhwah lebih-lebih lagi di bulan yang mulia ini ameen..

Sedikit update pasal kawen. Bunga untuk bridesmaids i dah beli. Suka-suka. Tinggal nak deco-deco. Plus, set cadar katil pun dah lama beli time ada Parkson grand sale kat megamall haritu =) So, now i sedang merajinkan diri buat gift box tu. Time rehat kat ofis pun i sambung buat gift box tu jugak. Memang perlu kesungguhan kalau nak DIY something ni. Hm.

Ok lah, till then. Bye and stay healthy =)


11 August 2010

Salam Ramadhan

Alhamdullillah, syukur kerana kita semua masih diberi kesempatan untuk menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan kali ini. Semoga kita dapat bertemu dengan Syawal sekali lagi pada tahun ni juga.. Oh syahdu pulak rasa T_T

Hai semua!

Oh sempat lagi i online pepagi bute ni haha :P

Ok. Ok. I'll be quick. Nak update pasal hari Ahad baru-baru ni. Ada kejadian yang tak disangka berlaku pada i wuwu. Bukan pada i saje, malah En Tunang dan dua orang adik i turut berada di tempat kejadian. Sedihnya rasa. Mungkin ni dugaan nak menyambut ketibaan Ramadhan. Ataupun mungkin ni adalah dugaan untuk orang yang berdarah manis T_T Atau mungkin kedua-duanya sekali.

Walaubagaimanapun, i tetap redha dengan segala apa yang berlaku. Tsk tsk. Dan akan lebih berhati-hati selepas ni. InsyaAllah..

Alamak macam suspen pulak..Hmm. Tengok ni -->
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..


Hua T_T Sedih tau. Tak tahu dapat beraya dengan CCH ke tak tahun ni wuwu. Sob sob.. Tp nasib baik ada En Tunang kalau tak kompem i patah kaki.

Kesalahan diletakkan pada kereta yang melanggar i, walaupun adalah sedikit kesilapan dari i. I admit. Time tu i yang drive. I lambat brake. Tapi kalau i brake sekalipun, kereta tu tetap akan langgar kereta i jugak. Benda memang ditakdirkan untuk terjadi. Kita memang kena terima dengan redha. Lepas tu terus i dengan En Tunang pergi buat report polis. Sekarang ni masih belum selesai lagi. Wuwu T_T

Hm.. Ok lah stop cerita sedih. Tak baik sedih-sedih sangat kan? InsyaAllah lambat laun settle lah tu.

Semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa dengan hati yang ikhlas dan dapat meningkatkan ibadah kita dari hari demi hari. InsyaAllah..

Take care and love uols! Hugs =)

09 August 2010

Door Gift : Cara-cara DIY

Salam dan hai semua.

Semua sihat kan? Alhamdulillah =) Since ada b2b yang nak tahu camne i men-DIY door gift i tuh, entri ni khas untuk kamu-kamu ya? Huhu. I sebenarnya fail sikit nak terangkan pada orang nih *sebab tu i bukan cikgu macam Nora ngehehe* I mintak maaf awal2. But i will try my best okeh?

Mula-mula i fikir macam susah je nak buat ni. Tapi lepas dah cuba buat, laaa...senang je rupanya. Walaupun adalah cerewet sikit hihi. Tapi gigih punya pasal and since mama pun dah berkenan ngan deco macam ni, i tetap teruskan! Hoyeh!

Let's get started!


Pertama.
Of course lah kena ada plastik PVC tu. Untuk trial i pergi mydin beli 1 bungkus (10 keping) harga dia rm2.90 jeh. So dah boleh kira kan sekeping berapa? Hihi. Tapi kitorang akan beli daripada supplier, sebab akan dapat lebih murah =)

Ni contoh template yang i guna. Source: tak ingat melalui google =)

Kedua.
Buat ukuran pada gift untuk dapatkan ukuran pada template. I carik template ni kat google jeh *love u google muah* Lepas tu, lukis2 mengikut template tadi tuh pada plastik PVC. Guna pembaris ok? Nanti herot berot hihi :P Template ni i akan guna untuk tekapkan pada plastik PVC yang lain. Means, bila dah gunting jangan lipat yang satu ni. Senang untuk tekap pada plastik lain nanti. Yang lain tu baru kita gunting. Tak payah ukur-ukur da. Ok? Erk..Paham tak apa yang i cuba sampaikan?

Ketiga.
Gunting lah apa lagi. Tapi make sure gunting pada garisan yang betul. Jangan gunting sesuka hati tau. Nanti tak jadi pulak bentuk kotak hehe. Nampak tak paper clip tu? Tu maksudnya i gunting banyak2 sekaligus. Tak kuasa lah i nak gunting satu-satu. Gunting 3-4 sekaligus akan dapat menjimatkan masa dan tenaga hihihi.

Keempat.
Lipat lipat lah dengan senang hati =)

Kelima.
Lepas dah lipat, cantum kan bahagian bawah kotak kemudian bahagian atas kotak pula. Kemudian gam pada tempat yang perlu gam.

Testing-testing masukkan gelas hehe :P

Keenam.
Deco dengan riben wajib warna pink! Hoyeh! Dah pun siap gift box =)


See? Senang tak? Selamat mencuba semua!

=)

08 August 2010

Door Gift : DIY

Salam dan hai semua.

Sekarang ni i tengah gigih nak DIY door gift. Kepada yang belum tahu apa door gift i boleh klik sini. Klik lah dulu. Ngehehe.

Haaa..dah tau kan apa yang dah beli? Lepas i beli gift tu puas fikir camne nak deco. Dapat banyak jugak ideas from other b2b. Thanks for sharing uols =) Really appreciate that. Mula-mula i came out with some deco and tunjuk kat mama. Tengok yang mana dia berkenan.

Yang ni i buat satu sample. Ok tak?

Kat dalam tu i fikir just letak gula-gula, jelly ke tak kesahlah. Tapi bila nak kena masukkan all the things inside? Takkan lagi 1 bulan baru masukkan pastu nak balut dengan net, ikat reben, tempek bunga semua. Tak sempat. Tak sempat. Risau jugak.

Pastu alhamdulillah, kelmarin tiba-tiba i mendapat ilham untuk deco cara lain pulak. Cara ni i rasa insyaAllah possible. Boleh direalisasikan. I boleh start DIY from now. Since ada 6 bulan lagi. Hmm..sempat agaknya. InsyaAllah.

Hasilnya, ni lah =)

I tunjuk kat mama, dia sangat sookaa!! Sebenarnya time pergi Nilai harituh dah tengok dah plastic box camni. Tapi size yang paling besar pun still tak muat nak letak dat glass. And harga nya pun a bit pricey lah. Rm1.20 each if i'm not mistaken. Gila mahal.


Lantas i terfikir why not beli plastic PVC tu then DIY sendiri jadi kotak? Murah pun murah. Gembira betul huhu.

Sekarang i dah buat kotak tu 30 ketul. Tinggal lagi ---------------------> hmm 1970 ketul. Hua hua hua. Doakan i gigih buat that box yeh? Dengan dibantu oleh mama dan adik, insyaAllah we will able make this happen.

07 August 2010

Groom's boutonnière

Salam dan hai semua.

Tengok ni. Cute jugak =)

creative and colorful groom's wedding boutonnieres

Tapi..
En Tunang takkan pakai kot time wee day nanti.
So, just untuk cuci mata je lah.
Hehe.

Bridesmaid's hand bouquet

Salam dan hai semua.

Sekarang ni i tengah gigih nak siapkan gift. Eh bukan nak siapkan, baru je mula nak buat actually hehe. Nanti i akan cerita apa yang i dah buat dengan gift i tu okeh?

Kali ni i sibuk2 nak fikir pasal bunga untuk bridesmaids. I akan ada berapa orang bridesmaids ye? Sepuloh orang kot? Haha!! We'll see =) Tetibe rasa sibuk2 nak carik bunga untuk bridesmaids. Padahal design hand bouquet i punye sendiri pun i tak fikir-fikir lagi. Huu..

Dusty Rose Pink Bridesmaid Dresses

So ceria. Me like!

Photobucket

Cantik!

Source: here


Yellow calla lily sweet jugak =)

Source: here

I terbekenan jugak pada Purple Lady Aifa nye bridesmaid's flower macam ni -->


Heart xoxo :)

Brooch as hand bouquet

Siapa yang suka kumpul brooch tu, boleh juga try DIY this -->

colorful vintage brooch bridal bouquets from Fantasy Floral

So vintage. Dan sangat cool!

colorful vintage brooch bridal bouquets from Fantasy Floral

Boleh ganti crystal hand bouquet =)


03 August 2010

Wedding Rozaireen & Juhaimi

Salam dan hai semua.

Wedding of: Rozaireen & Juhaimi
Date: 31 July 2010
Venue: Kuantan, Pahang
Theme colour: Black, Silver & Gold

Rozaireen is our schoolmate and she was En Tunang's classmate. Congratulations on ur wedding Zaireen & Suami =) Semoga kalian sentiasa diberkati Allah dan diberi kebahagiaan dunia dan akhirat. InsyaAllah.. Jadi isteri yang solehah ye dear? Huhu.

Kitorang (Gaulians) berpakat nak pakai baju yang sama warna. Konon-konon jadi bridemaids. Eh tak, more on flower girls agaknya, walaupun takde flower hihi.

Jom tengok gambar jom?

Zaireen sangat gorjes that day. Sangat berseri-seri! I pun nak berseri-seri macam ni jugak time wee day nanti huhu -_- Oh ye, bilik ni dia DIY sendiri. Sweet je kan. And lagi satu mak andamnya ialah kawan kitorang sendiri! Actually my fren ni not exactly mak andam pun. But she's good at this make-up thingy. See Zaireen? Cumelss..

Malu-malu kucing gitu meowww!! I sangat suka her baju nikah. Simple yet so cantek and sweet. Lagi lah sebab ada lil bit of pink kan? Hiks.

Meh nak close-up sikit her baju nikah. Super like!!

Zaireen dan Suami. She's beautiful kan? Sama cantek sama padan. Bagai pinang dibelah-belah. Huhu.

The Bride & Groom dengan flower girls-nya. Gaulians girls version. Yang dikanan pengantin are Wanie & Nadirah. Yang dikiri pengantin are Ria & me. Oh yang kat tengah tu namanya Epy. Dia sorang rare. Ngehehe. Jangan marah p! :P

Sesi mengediks without pengantin :P

=)

Ni lah mak andamnye..Our schoolmate jugak.She is Nadirah. Walaupun dikira beginner tapi her work cantek kan? Good job Nad!! Zaireen super cantek tahu? =)

Pelamin ni dia amek with Seri Putrie Andaman. Owner dia Zakiah Ali aka Kak Yah (she is Singaporean). Butik dia kat Centerpoint ground floor, kat belakang bus stop betul2 depan Kuantan Parade. Hari Ahad tutup. Phone: 019-9529590 atau email: zakiahrz@yahoo.com. Berkenan? Cepat pergi usha butik dia sekarang. Ngehehehe =)

Aura kawan-kawan kawen membuatkan i rasa nak kawen jugak. Hua!! *dreaming*

02 August 2010

Award No 3 & 4

Salam dan hai again.


Thanks so much @ty for the friendship award. May our friendship di alam maya ini akan kekal selamanya and i hope we will meet someday insyaAllah =)


Nora aka Aira dear, thank you so much for this award =)
U kawen nanti wajib jemput i tahu?
*eh takde kena mengena langsung :D*

Since Nora dah bagi award ni kepada ramai b2b. I nak bagi kepada b2b yang belum termasuk dalam senarai tu lagi.. Huhu.Sila sila kan amek award ni tau? Jangan malu-malu. And keep up blogging!

=)


Transformation

Salam dan hai semua.

Ni entri pendek. Sebab ada banyak lagi entry tertangguh (ceh banyak lah sangat ngehehe) so i nak buat entry ni seringkas mungkin.

Since hari Sabtu hari tu i terbangun awal. Busan. Maka ni lah keje yang i buat.

Tengok dua-dua buku ni busan gila kan? Satu buku untuk tulis catit-catit. Satu untuk tampal-tampal lukis-lukis. Tapi tak bersemangat langsung nak tulis-tulis tampal-tampal kat dalam tuh. Haih.

Since I terlebih rajin pulak that Saturday. So ini lah jadinya -->

Baru bersemangat balik. Hoyeh! -_-