12 July 2011

Corsage for pre-wed?

Salam.

Hai lovelies!

Siapa yang belum buat pre-wedding shooting might consider this as one of the ideas, perhaps?
Comel je bila pakai corsage nih.
Bukan sahaja boleh dipakai on the wedding day itself..
Pre-wed shooting pun boley aje huhu 
=)



 Credit: ilikecard2

For those yang penuh dengan kreativiti, maybe boleh DIY kan?
I'm sure most of you sangat amatlah kreatif.
Huhu.
Me and husband pun ada jugak Mr. and Mrs. nih.
*nak jugak time tu la kan =p*
Tapi bukan corsage laaa...
Hehe.


Now already Mr. and Mrs.

=)

10 July 2011

Rindu

Salam dan hai semua.

Sekarang saya berada di Holiday Inn Glenmarie, Subang..Ada kursus 3 hari kat sini. Of course, tanpa husband T__T Seingat saya ini kali kedua saya meninggalkan husband untuk jangka masa yang lama. Ok, 3-4 hari tu kira lama lah kot bagi saya. Kalau dah tiap hari memang dia ada depan mata je, bila berjauhan macam ni memang lain lah rasanya. Nasib baik sekarang dah ok sikit. Dah boleh adapt.

Masa husband saya nak berkursus di Kedah dulu dia cakap macam ni kat saya ''Orang cakap, sayang isteri tinggal-tinggalkan...'' Tapi saya berpendapat, sayang suami ke sayang isteri ke jangan ditinggal-tinggalkan..Sebab kalau dah sayang, nape perlu tinggalkan..ye tak? Bagi saya selagi kita di beri peluang untuk menyayangi seseorang, tak kiralah dia sebagai suami, ibu bapa, ataupun adik beradik, kita mesti menghargai setiap waktu yang ada untuk sentiasa menghormati dan menyayangi. 

First time saya tinggalkan dia untuk berkursus di Langkawi. 4 hari. Pergi on my birthday. Huuu..Tak dapat celebrate birthday hari tu T__T Dah lah first time sambut birthday as a wife kan..Nasib baik night before birthday dia dah bawak pergi makan-makan. And first time jugak saya tak makan cake on my birthday huuuu T__T Tapi nasib baik husband saya yang sungguh lah caring itu telah membawa saya makan cake 4 hari lebih awal..Hehe. My birthday was on Thursday, tapi dia bawak makan cake on Sunday. Sebab teringin nak makan punya pasal. Suka!

Kadang-kadang saya terfikir, lagi kesian kepada sesiapa yang LDR tu..Langsung lah kan tak dapat nak celebrate sama-sama. Apatah lagi berjumpa pun paling kerap seminggu sekali. Huuu..saya sangat salute kepada kalian yang sungguh tabah itu..

Sebenarnya saya rindu husband.

Huu..

03 July 2011

Masak-masak Bersama Mertua

Hai semua.

Dah lama rasanya saya tak update blog ni kan..Nak update pasal kawen, saya dah pun kawen. Nak review pasal kawen, masih tercari-cari idea..Hehe. Sebenarnya tiada idea lagi buat masa sekarang. Tunggu lah masa dan ketika saya akan review lagi. InsyaAllah..

Saya terasa jugak nak share pasal kehidupan saya selepas kawen ni. Kisah seorang isteri. Boleh? Dari awal kesahkaseh di wujudkan memang untuk cerita segala persiapan perkahwinan saya, but as time goes by, ia lebih kepada kehidupan kami berdua. Tagline (ceh, perlulah tagline?? hihi ) kesahkaseh pun ''Tentang perjalanan sebuah cinta''..So, blog ni memang bukan terhad kepada persiapan perkahwinan sahaja lah kan..Selagi kami masih meneruskan perjalanan dalam hubungan ni, tak kiralah sebagai kekasih, tunang atau suami isteri, selagi itu lah saya akan terus menulis di sini. InsyaAllah..

From time to time, saya akan update bout our journey. Lepas ni bila dah ada anak, boleh cerita pasal anak pulak kan? Hahaha.. Amin. Amin. Amin *doakan yek* Tak lupa juga kalau saya ada idea-idea yang baru, saya kan share kat sini. Sebab saya sangat-sangat sukakan wedding preparation dan segala mende yang cantik-cantik dan cute dan kreatif! 

.............................................................

Kepada semua yang belum tahu, i'm the only sister, daughter, adik lelaki pulak 4 orang. Sekarang tambah lagi seorang adik lelaki (adik ipar). So what do you expect? Kakak ni lah yang menjadi chef terhebat dikala ibu bapa sibuk bekerja wahaha =p Dulu, masak-memasak memang menjadi rutin jugaklah walaupun kadang-kadang tu malas. Alaaa...adat lah kan malas sekali sekala.

Sekarang bila dah bersuami..tinggal pulak dengan mertua. Lagi la kena rajin-rajinkan diri ke dapur kan, walaupun sekali sekala je. Asal jejak ke dapur. Hehe. 

Saya nak share pengalaman memasak bersama mertua. Ingat lagi, first time saya masak kat dapur mertua ialah saya masak spaghetti bolognese. Masa tu belum jadi menantu lagi ko. Sebabnya mama (his mom) nak belajar cara masak spaghetti bolognese. Masa tu punyalah berdebar gila, dalam hati bukan main berdoa harap-haraplah menjadi masakan nanti. Padahal bukan pertama kali saya masak sos bolognese tu..Tapi kecut perut bukan main lagi. Haha =p Alhamdulillah, nasib baik menjadi dan semua kata sedap. Wehuu =)

Sekarang bila dah jadi menantu, lain pula keadaannya. Saya belajar kita mesti masak mengikut apa yang disukai suami dan keluarganya. Jangan masak sesuka hati ikut selera kita je tau. 

Tips:
Time tengah nak masak tu, buat-buatlah tanya mertua macam ni..
''Ayam ni nak potong kecik ke besar-besar ma?"
" Lepas ni nak masuk apa pulak ma?''
'' Ni nak guna cili api kat depan rumah ke cili yang beli ni?''

Itu contohlah. Kalau kita dah biasa potong ayam sederhana besar, keluarga mertua dan husband mungkin lebih suka kalau ayam di potong kecil-kecil. Pastu goreng garing-garing. Kalau kita jenis makan kurang pedas, mereka mungkin lebih suka kalau masakan tu pedas. So, apa salahnya bertanya. Jangan malu. 

Siapa yang tak senang hati lihat husband sendiri makan sampai bertambah-tambah? Lebih-lebih lagi kalau lauk kena dengan selera dia. Woah..Seronok tau. Dan hepi jeh =) Mula-mula dulu rasa tak best jugak bila saya masak tapi husband macam kurang sikit lah makan. Lama-kelamaan saya dah belajar. Belajar memasak dengan mertua. Ada seronoknya tau? Nak tahu..sila cuba..Hehe.

Secara tak langsung, perkara macam ni lah yang akan mengeratkan hubungan kita dengan mertua. Boleh gitu? Hihihi =p 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

12 July 2011

Corsage for pre-wed?

Salam.

Hai lovelies!

Siapa yang belum buat pre-wedding shooting might consider this as one of the ideas, perhaps?
Comel je bila pakai corsage nih.
Bukan sahaja boleh dipakai on the wedding day itself..
Pre-wed shooting pun boley aje huhu 
=)



 Credit: ilikecard2

For those yang penuh dengan kreativiti, maybe boleh DIY kan?
I'm sure most of you sangat amatlah kreatif.
Huhu.
Me and husband pun ada jugak Mr. and Mrs. nih.
*nak jugak time tu la kan =p*
Tapi bukan corsage laaa...
Hehe.


Now already Mr. and Mrs.

=)

10 July 2011

Rindu

Salam dan hai semua.

Sekarang saya berada di Holiday Inn Glenmarie, Subang..Ada kursus 3 hari kat sini. Of course, tanpa husband T__T Seingat saya ini kali kedua saya meninggalkan husband untuk jangka masa yang lama. Ok, 3-4 hari tu kira lama lah kot bagi saya. Kalau dah tiap hari memang dia ada depan mata je, bila berjauhan macam ni memang lain lah rasanya. Nasib baik sekarang dah ok sikit. Dah boleh adapt.

Masa husband saya nak berkursus di Kedah dulu dia cakap macam ni kat saya ''Orang cakap, sayang isteri tinggal-tinggalkan...'' Tapi saya berpendapat, sayang suami ke sayang isteri ke jangan ditinggal-tinggalkan..Sebab kalau dah sayang, nape perlu tinggalkan..ye tak? Bagi saya selagi kita di beri peluang untuk menyayangi seseorang, tak kiralah dia sebagai suami, ibu bapa, ataupun adik beradik, kita mesti menghargai setiap waktu yang ada untuk sentiasa menghormati dan menyayangi. 

First time saya tinggalkan dia untuk berkursus di Langkawi. 4 hari. Pergi on my birthday. Huuu..Tak dapat celebrate birthday hari tu T__T Dah lah first time sambut birthday as a wife kan..Nasib baik night before birthday dia dah bawak pergi makan-makan. And first time jugak saya tak makan cake on my birthday huuuu T__T Tapi nasib baik husband saya yang sungguh lah caring itu telah membawa saya makan cake 4 hari lebih awal..Hehe. My birthday was on Thursday, tapi dia bawak makan cake on Sunday. Sebab teringin nak makan punya pasal. Suka!

Kadang-kadang saya terfikir, lagi kesian kepada sesiapa yang LDR tu..Langsung lah kan tak dapat nak celebrate sama-sama. Apatah lagi berjumpa pun paling kerap seminggu sekali. Huuu..saya sangat salute kepada kalian yang sungguh tabah itu..

Sebenarnya saya rindu husband.

Huu..

03 July 2011

Masak-masak Bersama Mertua

Hai semua.

Dah lama rasanya saya tak update blog ni kan..Nak update pasal kawen, saya dah pun kawen. Nak review pasal kawen, masih tercari-cari idea..Hehe. Sebenarnya tiada idea lagi buat masa sekarang. Tunggu lah masa dan ketika saya akan review lagi. InsyaAllah..

Saya terasa jugak nak share pasal kehidupan saya selepas kawen ni. Kisah seorang isteri. Boleh? Dari awal kesahkaseh di wujudkan memang untuk cerita segala persiapan perkahwinan saya, but as time goes by, ia lebih kepada kehidupan kami berdua. Tagline (ceh, perlulah tagline?? hihi ) kesahkaseh pun ''Tentang perjalanan sebuah cinta''..So, blog ni memang bukan terhad kepada persiapan perkahwinan sahaja lah kan..Selagi kami masih meneruskan perjalanan dalam hubungan ni, tak kiralah sebagai kekasih, tunang atau suami isteri, selagi itu lah saya akan terus menulis di sini. InsyaAllah..

From time to time, saya akan update bout our journey. Lepas ni bila dah ada anak, boleh cerita pasal anak pulak kan? Hahaha.. Amin. Amin. Amin *doakan yek* Tak lupa juga kalau saya ada idea-idea yang baru, saya kan share kat sini. Sebab saya sangat-sangat sukakan wedding preparation dan segala mende yang cantik-cantik dan cute dan kreatif! 

.............................................................

Kepada semua yang belum tahu, i'm the only sister, daughter, adik lelaki pulak 4 orang. Sekarang tambah lagi seorang adik lelaki (adik ipar). So what do you expect? Kakak ni lah yang menjadi chef terhebat dikala ibu bapa sibuk bekerja wahaha =p Dulu, masak-memasak memang menjadi rutin jugaklah walaupun kadang-kadang tu malas. Alaaa...adat lah kan malas sekali sekala.

Sekarang bila dah bersuami..tinggal pulak dengan mertua. Lagi la kena rajin-rajinkan diri ke dapur kan, walaupun sekali sekala je. Asal jejak ke dapur. Hehe. 

Saya nak share pengalaman memasak bersama mertua. Ingat lagi, first time saya masak kat dapur mertua ialah saya masak spaghetti bolognese. Masa tu belum jadi menantu lagi ko. Sebabnya mama (his mom) nak belajar cara masak spaghetti bolognese. Masa tu punyalah berdebar gila, dalam hati bukan main berdoa harap-haraplah menjadi masakan nanti. Padahal bukan pertama kali saya masak sos bolognese tu..Tapi kecut perut bukan main lagi. Haha =p Alhamdulillah, nasib baik menjadi dan semua kata sedap. Wehuu =)

Sekarang bila dah jadi menantu, lain pula keadaannya. Saya belajar kita mesti masak mengikut apa yang disukai suami dan keluarganya. Jangan masak sesuka hati ikut selera kita je tau. 

Tips:
Time tengah nak masak tu, buat-buatlah tanya mertua macam ni..
''Ayam ni nak potong kecik ke besar-besar ma?"
" Lepas ni nak masuk apa pulak ma?''
'' Ni nak guna cili api kat depan rumah ke cili yang beli ni?''

Itu contohlah. Kalau kita dah biasa potong ayam sederhana besar, keluarga mertua dan husband mungkin lebih suka kalau ayam di potong kecil-kecil. Pastu goreng garing-garing. Kalau kita jenis makan kurang pedas, mereka mungkin lebih suka kalau masakan tu pedas. So, apa salahnya bertanya. Jangan malu. 

Siapa yang tak senang hati lihat husband sendiri makan sampai bertambah-tambah? Lebih-lebih lagi kalau lauk kena dengan selera dia. Woah..Seronok tau. Dan hepi jeh =) Mula-mula dulu rasa tak best jugak bila saya masak tapi husband macam kurang sikit lah makan. Lama-kelamaan saya dah belajar. Belajar memasak dengan mertua. Ada seronoknya tau? Nak tahu..sila cuba..Hehe.

Secara tak langsung, perkara macam ni lah yang akan mengeratkan hubungan kita dengan mertua. Boleh gitu? Hihihi =p