30 January 2012

Our 1st Anniversary =)

Salam dan hai lovelies,

Dah setahun masa berlalu..kadang-kadang saya rasa sekejap je, kadang-kadang alahai lamanya tempoh satu tahun tu..Macam-macam perkara yang berlaku, seolah-olah semua perkara sedang di-digest dalam fikiran saya sekarang nih. Pertama kali, syukur alhamdulillah, 29 Januari 2012 jam 9 malam ++ (kot, hehe) genap setahun saya menjalani kehidupan sebagai isteri bersama suami. Malah bukan suami saya sahaja, dengan ibu bapa mertua, adik beradik suami dan seluruh keluarga suami. Ingat, kita bukan berkahwin dengan dia seorang saja tau =)

Kehidupan berumah tangga memang bukan seperti yang digambarkan dan dimpikan. Ada susah dan senangnya. Ada ups and downs. Ada kawan-kawan yang bertanya kepada saya, "Best tak kahwin?" Dulu sebelum kahwin saya pun pernah tanya soalan ni jugak hehe. Saya hanya mampu jawab "Best..." sambil tersenyum..dan saya sambung.."Tapi biasalah ada ups and downs..." Kita memang tak boleh expect our marriage life will be happy always. Adat lah bergaduh (bukan bertumbuk tu..) suami isteri. Perselisihan faham. Gaduh-gaduh manja gitu =D Isteri balik kerja penat memasak, bagi suami makan, basuh kain, jemur kain, lipat kain, tapi suami baring je depan tv..memang nak kena bebel.. Hehehe. Itu belum ada anak lagi tu..(doakan kami dimurahkan rezeki, dapat zuriat yang soleh dan solehah). Bila kita semakin mengenali hati / budi / perangai / peel / habits / hobi / u name it pasangan kita, kita akan lebih memahami..Atau adakah semakin tak faham atau tak nak faham? Fikir-fikirkan..

So far, i bet you memang lebih banyak manisnya alam berumah tangga ni..(Senyummmm....=) ) Sentiasa berdoa mohon kepada Allah semoga hubungan suami isteri dan keluarga dirahmati selalu, dimurahkan rezeki tak kiralah dari segi kewangan ataupun zuriat, dikurniakan kesihatan yang baik, kebahagiaan di dunia dan akhirat, dan sebagainya..Banyak amalan-amalan lain yang boleh dibuat.. Contohnya, amalan membaca Surah Ad-Dhuha untuk mengeratkan hubungan antara suami isteri, dan sebagainya..

Tetiba saya rasa sangat berilmiah hari ni..Dah lama tak tulis panjang-panjang. Huhu.

............................................................................

As for anniversary celebration (ini perlu untuk mengeratkan hubungan heheh), both of us had dinner at Crocodile Rock, Kuantan Pahang. Husband cakap postponed dulu pergi bercuti ke mana-mana..Kena fikir nak bercuti kat mana nih, yuhuu! Last week during CNY holiday, we had a family trip to Awana Kijal Terengganu. Seronok! Sempat teman husband driving, kitorang swimming, bersiar-siar dan makan. Makan best..hehe =D 

Here are a few pictures of us at Crocodile Rock. Forgive the low quality picture. Pakai handphone je hehe..


Battered Prawn with Tartar Sauce


Husband: Grilled Lamb Leg with Dauphinoise, Salad, Onion Rings and Green Peppercorn Sauce




Mine: Grilled Chicken with Dauphinoise, Salad, Onion Rings and Green Peppercorn Sauce
Yummy!

On Saturday, i baked Moist Chocolate Cake with Ganache and i cooked Spaghetti Bolognese. Family saya datang rumah jalan-jalan dan malam tu kitorang pergi Nite Zoo at Taman Teruntum Kuantan tengok show hantu hahaha.


Yummy!
................................................................

To my darling husband,
Happy 1st Anniversary sayang
Semoga kita kekal bahagia di dunia dan akhirat
*doa lagi panjang-panjang dalam hati*
I love you with all my heart. 
and, 
Thank you so much for being such a wonderful husband to me.
Ececece..
*Hugs and Kisses*

Hm, okay lah for now. Tetiba rasa puas sebab dapat tulis panjang-panjang hehe =P See you all in next entry, ok. Take care lovelies..Jaga kesihatan, jaga diri, jaga family baik-baik..=)

Love,
masmOna


04 January 2012

New Year @ New Home

Salam lovelies, 

Masih tak terlambat saya nak wish you all
Selamat Tahun Baru Masihi
& Happy New Year

=)

.....................................................

Alhamdulillah, pada 25 December 2011 saya dan suami telah selamat berpindah ke rumah kami. So sekarang nak hidup berdua pula..lepas ni bertiga berempat dan seterusnya ececece =D...Termasuk harini, dah sebelas hari kami menginap di rumah ni. Syukur sangat, Allah telah mempermudahkan pelbagai urusan, especially urusan nak pindah ke rumah ni.. Amin..

Mak ayah, mertua, adik beradik banyak membantu dalam urusan pindah. Terima kasih sangat-sangat.  Sayang semua! Kitorang angkut barang-barang hari Sabtu, 24 Dec dari pagi sampai tengahari..Pastu sambung mengemas sampai petang..Barang-barang pulak ingatkan sikit, tapi bila dah angkut penuh juga satu lori..lori kecik je la hehe..

Keesokkan harinya, pagi-pagi gigih prepare untuk kenduri doa selamat kecil-kecilan. Just jemput orang surau, family dan kawan terdekat je..Lepas kenduri tu both of us dengan rasminya tidur di rumah ni. Tapi malam tu takleh tido pulakkkk T___T Mungkin sebab beralih tempat tido kot...

Meh nak tempek satu gambar..Hehehehe..


Favorite port in the house. Tempat landing lepas balik kerja. Hihi =D
Husband yang pilih sofa ni..suka sangat dia..

Sebelum ni saya ada buat satu post berkenaan pemilihan warna rumah [link]. Lepas pilih-pilih (saya je yang pilih, belek-belek paint catalog sampai boleh ingat nama warna-warna dalam catalog haha) saya tunjuk kat husband, tengok yang mana dia setuju. Akhirnya kami memilih warna Coffee Butter (warna dinding in the picture tapi tak sama sangat forgive my little camera) from Jotun against Oxford River also from Jotun (not shown, light gray) for interior walls. Amacam, ok tak? Cantik tak? Hehe =)

Hari ni saya cuti, tapi bosan sebab kat rumah ni takde Astro lagi wuwuwu T___T. Kitorang dah register 25 December aritu dah (semangat tau register awal-awal), tapi sampai sekarang belum dapat verification call from Astro Head Office. Dia tulis pada resit, "You will get verification call from Astro Head Office within 2 working days". Nan ado.. Apetah lagi call for installation..Huhu..

Ok la for now. See you in next entry..Bila tuh? Hihi..

Bye!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

30 January 2012

Our 1st Anniversary =)

Salam dan hai lovelies,

Dah setahun masa berlalu..kadang-kadang saya rasa sekejap je, kadang-kadang alahai lamanya tempoh satu tahun tu..Macam-macam perkara yang berlaku, seolah-olah semua perkara sedang di-digest dalam fikiran saya sekarang nih. Pertama kali, syukur alhamdulillah, 29 Januari 2012 jam 9 malam ++ (kot, hehe) genap setahun saya menjalani kehidupan sebagai isteri bersama suami. Malah bukan suami saya sahaja, dengan ibu bapa mertua, adik beradik suami dan seluruh keluarga suami. Ingat, kita bukan berkahwin dengan dia seorang saja tau =)

Kehidupan berumah tangga memang bukan seperti yang digambarkan dan dimpikan. Ada susah dan senangnya. Ada ups and downs. Ada kawan-kawan yang bertanya kepada saya, "Best tak kahwin?" Dulu sebelum kahwin saya pun pernah tanya soalan ni jugak hehe. Saya hanya mampu jawab "Best..." sambil tersenyum..dan saya sambung.."Tapi biasalah ada ups and downs..." Kita memang tak boleh expect our marriage life will be happy always. Adat lah bergaduh (bukan bertumbuk tu..) suami isteri. Perselisihan faham. Gaduh-gaduh manja gitu =D Isteri balik kerja penat memasak, bagi suami makan, basuh kain, jemur kain, lipat kain, tapi suami baring je depan tv..memang nak kena bebel.. Hehehe. Itu belum ada anak lagi tu..(doakan kami dimurahkan rezeki, dapat zuriat yang soleh dan solehah). Bila kita semakin mengenali hati / budi / perangai / peel / habits / hobi / u name it pasangan kita, kita akan lebih memahami..Atau adakah semakin tak faham atau tak nak faham? Fikir-fikirkan..

So far, i bet you memang lebih banyak manisnya alam berumah tangga ni..(Senyummmm....=) ) Sentiasa berdoa mohon kepada Allah semoga hubungan suami isteri dan keluarga dirahmati selalu, dimurahkan rezeki tak kiralah dari segi kewangan ataupun zuriat, dikurniakan kesihatan yang baik, kebahagiaan di dunia dan akhirat, dan sebagainya..Banyak amalan-amalan lain yang boleh dibuat.. Contohnya, amalan membaca Surah Ad-Dhuha untuk mengeratkan hubungan antara suami isteri, dan sebagainya..

Tetiba saya rasa sangat berilmiah hari ni..Dah lama tak tulis panjang-panjang. Huhu.

............................................................................

As for anniversary celebration (ini perlu untuk mengeratkan hubungan heheh), both of us had dinner at Crocodile Rock, Kuantan Pahang. Husband cakap postponed dulu pergi bercuti ke mana-mana..Kena fikir nak bercuti kat mana nih, yuhuu! Last week during CNY holiday, we had a family trip to Awana Kijal Terengganu. Seronok! Sempat teman husband driving, kitorang swimming, bersiar-siar dan makan. Makan best..hehe =D 

Here are a few pictures of us at Crocodile Rock. Forgive the low quality picture. Pakai handphone je hehe..


Battered Prawn with Tartar Sauce


Husband: Grilled Lamb Leg with Dauphinoise, Salad, Onion Rings and Green Peppercorn Sauce




Mine: Grilled Chicken with Dauphinoise, Salad, Onion Rings and Green Peppercorn Sauce
Yummy!

On Saturday, i baked Moist Chocolate Cake with Ganache and i cooked Spaghetti Bolognese. Family saya datang rumah jalan-jalan dan malam tu kitorang pergi Nite Zoo at Taman Teruntum Kuantan tengok show hantu hahaha.


Yummy!
................................................................

To my darling husband,
Happy 1st Anniversary sayang
Semoga kita kekal bahagia di dunia dan akhirat
*doa lagi panjang-panjang dalam hati*
I love you with all my heart. 
and, 
Thank you so much for being such a wonderful husband to me.
Ececece..
*Hugs and Kisses*

Hm, okay lah for now. Tetiba rasa puas sebab dapat tulis panjang-panjang hehe =P See you all in next entry, ok. Take care lovelies..Jaga kesihatan, jaga diri, jaga family baik-baik..=)

Love,
masmOna


04 January 2012

New Year @ New Home

Salam lovelies, 

Masih tak terlambat saya nak wish you all
Selamat Tahun Baru Masihi
& Happy New Year

=)

.....................................................

Alhamdulillah, pada 25 December 2011 saya dan suami telah selamat berpindah ke rumah kami. So sekarang nak hidup berdua pula..lepas ni bertiga berempat dan seterusnya ececece =D...Termasuk harini, dah sebelas hari kami menginap di rumah ni. Syukur sangat, Allah telah mempermudahkan pelbagai urusan, especially urusan nak pindah ke rumah ni.. Amin..

Mak ayah, mertua, adik beradik banyak membantu dalam urusan pindah. Terima kasih sangat-sangat.  Sayang semua! Kitorang angkut barang-barang hari Sabtu, 24 Dec dari pagi sampai tengahari..Pastu sambung mengemas sampai petang..Barang-barang pulak ingatkan sikit, tapi bila dah angkut penuh juga satu lori..lori kecik je la hehe..

Keesokkan harinya, pagi-pagi gigih prepare untuk kenduri doa selamat kecil-kecilan. Just jemput orang surau, family dan kawan terdekat je..Lepas kenduri tu both of us dengan rasminya tidur di rumah ni. Tapi malam tu takleh tido pulakkkk T___T Mungkin sebab beralih tempat tido kot...

Meh nak tempek satu gambar..Hehehehe..


Favorite port in the house. Tempat landing lepas balik kerja. Hihi =D
Husband yang pilih sofa ni..suka sangat dia..

Sebelum ni saya ada buat satu post berkenaan pemilihan warna rumah [link]. Lepas pilih-pilih (saya je yang pilih, belek-belek paint catalog sampai boleh ingat nama warna-warna dalam catalog haha) saya tunjuk kat husband, tengok yang mana dia setuju. Akhirnya kami memilih warna Coffee Butter (warna dinding in the picture tapi tak sama sangat forgive my little camera) from Jotun against Oxford River also from Jotun (not shown, light gray) for interior walls. Amacam, ok tak? Cantik tak? Hehe =)

Hari ni saya cuti, tapi bosan sebab kat rumah ni takde Astro lagi wuwuwu T___T. Kitorang dah register 25 December aritu dah (semangat tau register awal-awal), tapi sampai sekarang belum dapat verification call from Astro Head Office. Dia tulis pada resit, "You will get verification call from Astro Head Office within 2 working days". Nan ado.. Apetah lagi call for installation..Huhu..

Ok la for now. See you in next entry..Bila tuh? Hihi..

Bye!