03 July 2011

Masak-masak Bersama Mertua

Hai semua.

Dah lama rasanya saya tak update blog ni kan..Nak update pasal kawen, saya dah pun kawen. Nak review pasal kawen, masih tercari-cari idea..Hehe. Sebenarnya tiada idea lagi buat masa sekarang. Tunggu lah masa dan ketika saya akan review lagi. InsyaAllah..

Saya terasa jugak nak share pasal kehidupan saya selepas kawen ni. Kisah seorang isteri. Boleh? Dari awal kesahkaseh di wujudkan memang untuk cerita segala persiapan perkahwinan saya, but as time goes by, ia lebih kepada kehidupan kami berdua. Tagline (ceh, perlulah tagline?? hihi ) kesahkaseh pun ''Tentang perjalanan sebuah cinta''..So, blog ni memang bukan terhad kepada persiapan perkahwinan sahaja lah kan..Selagi kami masih meneruskan perjalanan dalam hubungan ni, tak kiralah sebagai kekasih, tunang atau suami isteri, selagi itu lah saya akan terus menulis di sini. InsyaAllah..

From time to time, saya akan update bout our journey. Lepas ni bila dah ada anak, boleh cerita pasal anak pulak kan? Hahaha.. Amin. Amin. Amin *doakan yek* Tak lupa juga kalau saya ada idea-idea yang baru, saya kan share kat sini. Sebab saya sangat-sangat sukakan wedding preparation dan segala mende yang cantik-cantik dan cute dan kreatif! 

.............................................................

Kepada semua yang belum tahu, i'm the only sister, daughter, adik lelaki pulak 4 orang. Sekarang tambah lagi seorang adik lelaki (adik ipar). So what do you expect? Kakak ni lah yang menjadi chef terhebat dikala ibu bapa sibuk bekerja wahaha =p Dulu, masak-memasak memang menjadi rutin jugaklah walaupun kadang-kadang tu malas. Alaaa...adat lah kan malas sekali sekala.

Sekarang bila dah bersuami..tinggal pulak dengan mertua. Lagi la kena rajin-rajinkan diri ke dapur kan, walaupun sekali sekala je. Asal jejak ke dapur. Hehe. 

Saya nak share pengalaman memasak bersama mertua. Ingat lagi, first time saya masak kat dapur mertua ialah saya masak spaghetti bolognese. Masa tu belum jadi menantu lagi ko. Sebabnya mama (his mom) nak belajar cara masak spaghetti bolognese. Masa tu punyalah berdebar gila, dalam hati bukan main berdoa harap-haraplah menjadi masakan nanti. Padahal bukan pertama kali saya masak sos bolognese tu..Tapi kecut perut bukan main lagi. Haha =p Alhamdulillah, nasib baik menjadi dan semua kata sedap. Wehuu =)

Sekarang bila dah jadi menantu, lain pula keadaannya. Saya belajar kita mesti masak mengikut apa yang disukai suami dan keluarganya. Jangan masak sesuka hati ikut selera kita je tau. 

Tips:
Time tengah nak masak tu, buat-buatlah tanya mertua macam ni..
''Ayam ni nak potong kecik ke besar-besar ma?"
" Lepas ni nak masuk apa pulak ma?''
'' Ni nak guna cili api kat depan rumah ke cili yang beli ni?''

Itu contohlah. Kalau kita dah biasa potong ayam sederhana besar, keluarga mertua dan husband mungkin lebih suka kalau ayam di potong kecil-kecil. Pastu goreng garing-garing. Kalau kita jenis makan kurang pedas, mereka mungkin lebih suka kalau masakan tu pedas. So, apa salahnya bertanya. Jangan malu. 

Siapa yang tak senang hati lihat husband sendiri makan sampai bertambah-tambah? Lebih-lebih lagi kalau lauk kena dengan selera dia. Woah..Seronok tau. Dan hepi jeh =) Mula-mula dulu rasa tak best jugak bila saya masak tapi husband macam kurang sikit lah makan. Lama-kelamaan saya dah belajar. Belajar memasak dengan mertua. Ada seronoknya tau? Nak tahu..sila cuba..Hehe.

Secara tak langsung, perkara macam ni lah yang akan mengeratkan hubungan kita dengan mertua. Boleh gitu? Hihihi =p 

6 comments:

choclairissa @ intan said...

betull...rase sgt best bila tgk husben makan lauk kite tambah2..n licin pinggannye..kenyang rase tgk :) hilang segala penat masak kan..

masmOna said...

choclairissa @ intan:
yep sangat betul intan! kita pun jadi kenyang bila tengok dia sungguh2 makan..hehe

mRs mysarah said...

setuju bab "Masak kena ikut selera suami" :)

n0rraslida alias said...

best! tenkiu sbb she yew mas...hihi
akn lida ikutin...hii

n0rraslida alias said...

*she >> share

masmOna said...

mrs mysarah:
kan? *wink*

norasslida alias:
ur welcome lida =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

03 July 2011

Masak-masak Bersama Mertua

Hai semua.

Dah lama rasanya saya tak update blog ni kan..Nak update pasal kawen, saya dah pun kawen. Nak review pasal kawen, masih tercari-cari idea..Hehe. Sebenarnya tiada idea lagi buat masa sekarang. Tunggu lah masa dan ketika saya akan review lagi. InsyaAllah..

Saya terasa jugak nak share pasal kehidupan saya selepas kawen ni. Kisah seorang isteri. Boleh? Dari awal kesahkaseh di wujudkan memang untuk cerita segala persiapan perkahwinan saya, but as time goes by, ia lebih kepada kehidupan kami berdua. Tagline (ceh, perlulah tagline?? hihi ) kesahkaseh pun ''Tentang perjalanan sebuah cinta''..So, blog ni memang bukan terhad kepada persiapan perkahwinan sahaja lah kan..Selagi kami masih meneruskan perjalanan dalam hubungan ni, tak kiralah sebagai kekasih, tunang atau suami isteri, selagi itu lah saya akan terus menulis di sini. InsyaAllah..

From time to time, saya akan update bout our journey. Lepas ni bila dah ada anak, boleh cerita pasal anak pulak kan? Hahaha.. Amin. Amin. Amin *doakan yek* Tak lupa juga kalau saya ada idea-idea yang baru, saya kan share kat sini. Sebab saya sangat-sangat sukakan wedding preparation dan segala mende yang cantik-cantik dan cute dan kreatif! 

.............................................................

Kepada semua yang belum tahu, i'm the only sister, daughter, adik lelaki pulak 4 orang. Sekarang tambah lagi seorang adik lelaki (adik ipar). So what do you expect? Kakak ni lah yang menjadi chef terhebat dikala ibu bapa sibuk bekerja wahaha =p Dulu, masak-memasak memang menjadi rutin jugaklah walaupun kadang-kadang tu malas. Alaaa...adat lah kan malas sekali sekala.

Sekarang bila dah bersuami..tinggal pulak dengan mertua. Lagi la kena rajin-rajinkan diri ke dapur kan, walaupun sekali sekala je. Asal jejak ke dapur. Hehe. 

Saya nak share pengalaman memasak bersama mertua. Ingat lagi, first time saya masak kat dapur mertua ialah saya masak spaghetti bolognese. Masa tu belum jadi menantu lagi ko. Sebabnya mama (his mom) nak belajar cara masak spaghetti bolognese. Masa tu punyalah berdebar gila, dalam hati bukan main berdoa harap-haraplah menjadi masakan nanti. Padahal bukan pertama kali saya masak sos bolognese tu..Tapi kecut perut bukan main lagi. Haha =p Alhamdulillah, nasib baik menjadi dan semua kata sedap. Wehuu =)

Sekarang bila dah jadi menantu, lain pula keadaannya. Saya belajar kita mesti masak mengikut apa yang disukai suami dan keluarganya. Jangan masak sesuka hati ikut selera kita je tau. 

Tips:
Time tengah nak masak tu, buat-buatlah tanya mertua macam ni..
''Ayam ni nak potong kecik ke besar-besar ma?"
" Lepas ni nak masuk apa pulak ma?''
'' Ni nak guna cili api kat depan rumah ke cili yang beli ni?''

Itu contohlah. Kalau kita dah biasa potong ayam sederhana besar, keluarga mertua dan husband mungkin lebih suka kalau ayam di potong kecil-kecil. Pastu goreng garing-garing. Kalau kita jenis makan kurang pedas, mereka mungkin lebih suka kalau masakan tu pedas. So, apa salahnya bertanya. Jangan malu. 

Siapa yang tak senang hati lihat husband sendiri makan sampai bertambah-tambah? Lebih-lebih lagi kalau lauk kena dengan selera dia. Woah..Seronok tau. Dan hepi jeh =) Mula-mula dulu rasa tak best jugak bila saya masak tapi husband macam kurang sikit lah makan. Lama-kelamaan saya dah belajar. Belajar memasak dengan mertua. Ada seronoknya tau? Nak tahu..sila cuba..Hehe.

Secara tak langsung, perkara macam ni lah yang akan mengeratkan hubungan kita dengan mertua. Boleh gitu? Hihihi =p 

6 comments:

choclairissa @ intan said...

betull...rase sgt best bila tgk husben makan lauk kite tambah2..n licin pinggannye..kenyang rase tgk :) hilang segala penat masak kan..

masmOna said...

choclairissa @ intan:
yep sangat betul intan! kita pun jadi kenyang bila tengok dia sungguh2 makan..hehe

mRs mysarah said...

setuju bab "Masak kena ikut selera suami" :)

n0rraslida alias said...

best! tenkiu sbb she yew mas...hihi
akn lida ikutin...hii

n0rraslida alias said...

*she >> share

masmOna said...

mrs mysarah:
kan? *wink*

norasslida alias:
ur welcome lida =)