28 September 2010

Amatur DIY centerpiece

Salam dan hai semua.

Sihat tak? Dah makan?
Hehe.Apa lah i tetibe tanya soalan camtuh. Takde keje :P

.........................................................

Sekarang ni i mahu buat pengumuman. Penting. Sila take note (ye, untuk menampakkan ia sangat penting). Maka dengan ini saya mengistiharkan bahawa saya sudah jatuh chenta dengan...................doily paper!! Yehaa! -_-

Hik. I tak tahu kenapa suddenly suka sangat. Sebab ia sangat cute. Pn Purple Lady kata ia comel, murah dan simple! Hehe ;) Jangan marah ye. I bergurau je pasal pengumuman penting tuh. Tengah busan nih, maka ini lah tabiat dikala bosan huhu. Ampun -_-

Hari ni i takde apa nak buat. Tadi terfikir nak DIY centerpiece. Yang simple punye jeh. Nak tengok? Jangan gelak tau. Ini amatur punya gubahan. Huhuhu.

Ni dia..

Cantik tak? Huhu. I suka sangat. Sebab dengan penggunaan doily paper, centerpiece dah jadi cantik. Centerpiece macam ni sesuai di letak di meja makan khas untuk famili pengantin. Supaya orang luar tak duduk di situ. Boleh tak camtu? Hihi =)

Simple je tau nak DIY centerpiece nih. Mula-mula kita mesti ada bahan-bahan.

Bahan-bahan : (dari kiri) Lidi, Glass, Gunting, Gam UHU, Riben pink dan putih, doily paper, bunga yang telah digubah mengikut citarasa masing-masing.

Bahan-bahan semua dah ada kan? Seterusnya, ikat riben pada glass dan tampal riben yang telah siap di bentuk macam gambar di bawah.

Seterusnya, masukkan bunga yang telah digubah ke dalam glass. I bungkus styrofoam tu dengan aluminium foil dan cucuk-cucuk bunga padanya. Gubah mengikut kreativiti masing-masing. Kemudian, lilit lidi dengan riben putih. Guna gam untuk lekatkan ia.

Selepas itu, lekatkan doily paper pada lidi yang telah dililit dengan riben. Tempek riben kecil kalau nak nampak lagi cantik. Huhu.

Dan..Cucuk lidi doily paper tuh pada bunga. Taaraa!! Dah pun siap. Boleh juga guna word "Thank you" sebagai appreciation kepada para tetamu yang hadir =)

Selamat mencuba ya!

=)


26 comments:

miss nona said...

cntik!suke. mane nk dpt doily paper ek?

masmOna said...

miss nona:
=) hee..doily paper ada macam2 size kat SSF. pegi cari nuh. rm4.50 je seratus kot.

ElyaElmo said...

macam senang jee buat..
tapi kemlasann laaa...ha3

@ty_farEd said...

waaaa... cantik..!! menarik..!! murah..jimat..paling penting..senang.... huhu... uuhh.. naper tak ajar sebelom i kawen ari tu....~ngeeee

hana yoriee said...

wow..menarik centerpiece ni..ideA yg bernas..

rose said...

cantik2!!sweet n comel tau centrepiece u ni..i nk rompak nnt ley?hehehe

nYomeL said...

ello~!! i love doilies too~!! they are adorable kann..?? sygnye i dh kawen sblm jatuh cinta ngan doilies.. rugi btul! kalo x, mcm2 bole wat.. :(

azma_aziz said...

cantik sgt2...suke tgk..=)

masmOna said...

ElyaElmo:
aip aip.tak baik malas malas gini. pergi jadik rajin nuh! hik

@ty:
ngehehehe..macam mana nk ajar u aritu.idea ni pun i baru je terpk.pastu terus rasa nk buat hihi :P

hana yorie:
thanks dear =)

masmOna said...

rose:
hehehe..thanks rose! kalau ilang satu nanti i dah tau lah sape yg amek hihihihi :P

nYomeL:
yup yup.they're realli adorable! i sangat suka! huhu. takpe lah u, nk wat camne dah terlepas nk wat guna doilies. u try wat untuk deco rumah je lah hihi =)

azma_aziz:
thanks azma =) mas pun suka juga hik!

~ mizzAmy ~ said...

salam,

mmg cantik doily paper tuh. kreatif2. ;)

masmOna said...

mizzAmy:
wslm..thanks amy =) saya suka doilies xoxo =)

sharifuddin N shakina said...

cantik la mas..jgn lupe invite kina..nk tgk real punye..hehe

Mia-Ina said...

wah penuh design ni...bestnya ada DIY

mysarah said...

u memang rajin DIY la dear!

masmOna said...

shakina:
thanks kina =) oh for sure mesti kena invite kamu nnt. mana boleh lupa blogger fren kesayangan nih huhu.

Mia-Ina:
u shud try it too..senang sahaja =)

mysarah:
ini namanya buat benda yang tak penting daripada benda yang lebih penting = buang masa! hahaha :P

Malia & Faizal said...

dear...sgt cantik & kreatif!! tgk u diy ni convince kan i utk diy juge. =)

btw, folo n linked u =)

-MALIA-

masmOna said...

Malia:
hi dear..thanks tau =) gud gud! u pun selamat men-DIY ok? =)

and thanks for following!

Adila Yusof said...

waaaa niceee....teruja i..blh buat gak ni..hihi..tp doily paper tu u print cmne ek?dh follow ur blog yg i bru jmpe je..hehe..nasib baik jmpe sblm kawin ni..:)

~mspija~ said...

hye sis!!

ehem22!! 1st time drop komeng to ur post. memulakan, sy nih rasa cam susah jek nk wat centerpiece nih..sekali jekk..bile tgk sis punye nih..sgt jatuh cinta. nk tiruuu!!

masmOna said...

Adila:
so long baru nk reply u..soriiiii...i noticed u dah kawen dah pon! hua..tahniah dear!

mspija:
hai pija =)

hehe..tiru je..sbb sgt senang nak buat centerpiece ni..gud luck!

SophRoSyNe @ cik giRang said...

cantik..cantik!!!

nak tiru boleh? seb bek jumpa blog ni b4 kawen :)

masmOna said...

SophRosyNe @ cik girang:
for sure dear..tiru lah hehe =)

cheQmOomOo said...

suke sgt :)

cikpia said...

riben kat glass tu nak wat caner....?? *kerastangan*

masmOna said...

cikpia:
awak boleh tgk tutorial yang huda buat kat link ni dear..http://spreadmyhappiness.blogspot.com/2010/07/tutorial-diy-reben-rozek-yang-simple-je.html..gud luck!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

28 September 2010

Amatur DIY centerpiece

Salam dan hai semua.

Sihat tak? Dah makan?
Hehe.Apa lah i tetibe tanya soalan camtuh. Takde keje :P

.........................................................

Sekarang ni i mahu buat pengumuman. Penting. Sila take note (ye, untuk menampakkan ia sangat penting). Maka dengan ini saya mengistiharkan bahawa saya sudah jatuh chenta dengan...................doily paper!! Yehaa! -_-

Hik. I tak tahu kenapa suddenly suka sangat. Sebab ia sangat cute. Pn Purple Lady kata ia comel, murah dan simple! Hehe ;) Jangan marah ye. I bergurau je pasal pengumuman penting tuh. Tengah busan nih, maka ini lah tabiat dikala bosan huhu. Ampun -_-

Hari ni i takde apa nak buat. Tadi terfikir nak DIY centerpiece. Yang simple punye jeh. Nak tengok? Jangan gelak tau. Ini amatur punya gubahan. Huhuhu.

Ni dia..

Cantik tak? Huhu. I suka sangat. Sebab dengan penggunaan doily paper, centerpiece dah jadi cantik. Centerpiece macam ni sesuai di letak di meja makan khas untuk famili pengantin. Supaya orang luar tak duduk di situ. Boleh tak camtu? Hihi =)

Simple je tau nak DIY centerpiece nih. Mula-mula kita mesti ada bahan-bahan.

Bahan-bahan : (dari kiri) Lidi, Glass, Gunting, Gam UHU, Riben pink dan putih, doily paper, bunga yang telah digubah mengikut citarasa masing-masing.

Bahan-bahan semua dah ada kan? Seterusnya, ikat riben pada glass dan tampal riben yang telah siap di bentuk macam gambar di bawah.

Seterusnya, masukkan bunga yang telah digubah ke dalam glass. I bungkus styrofoam tu dengan aluminium foil dan cucuk-cucuk bunga padanya. Gubah mengikut kreativiti masing-masing. Kemudian, lilit lidi dengan riben putih. Guna gam untuk lekatkan ia.

Selepas itu, lekatkan doily paper pada lidi yang telah dililit dengan riben. Tempek riben kecil kalau nak nampak lagi cantik. Huhu.

Dan..Cucuk lidi doily paper tuh pada bunga. Taaraa!! Dah pun siap. Boleh juga guna word "Thank you" sebagai appreciation kepada para tetamu yang hadir =)

Selamat mencuba ya!

=)


26 comments:

miss nona said...

cntik!suke. mane nk dpt doily paper ek?

masmOna said...

miss nona:
=) hee..doily paper ada macam2 size kat SSF. pegi cari nuh. rm4.50 je seratus kot.

ElyaElmo said...

macam senang jee buat..
tapi kemlasann laaa...ha3

@ty_farEd said...

waaaa... cantik..!! menarik..!! murah..jimat..paling penting..senang.... huhu... uuhh.. naper tak ajar sebelom i kawen ari tu....~ngeeee

hana yoriee said...

wow..menarik centerpiece ni..ideA yg bernas..

rose said...

cantik2!!sweet n comel tau centrepiece u ni..i nk rompak nnt ley?hehehe

nYomeL said...

ello~!! i love doilies too~!! they are adorable kann..?? sygnye i dh kawen sblm jatuh cinta ngan doilies.. rugi btul! kalo x, mcm2 bole wat.. :(

azma_aziz said...

cantik sgt2...suke tgk..=)

masmOna said...

ElyaElmo:
aip aip.tak baik malas malas gini. pergi jadik rajin nuh! hik

@ty:
ngehehehe..macam mana nk ajar u aritu.idea ni pun i baru je terpk.pastu terus rasa nk buat hihi :P

hana yorie:
thanks dear =)

masmOna said...

rose:
hehehe..thanks rose! kalau ilang satu nanti i dah tau lah sape yg amek hihihihi :P

nYomeL:
yup yup.they're realli adorable! i sangat suka! huhu. takpe lah u, nk wat camne dah terlepas nk wat guna doilies. u try wat untuk deco rumah je lah hihi =)

azma_aziz:
thanks azma =) mas pun suka juga hik!

~ mizzAmy ~ said...

salam,

mmg cantik doily paper tuh. kreatif2. ;)

masmOna said...

mizzAmy:
wslm..thanks amy =) saya suka doilies xoxo =)

sharifuddin N shakina said...

cantik la mas..jgn lupe invite kina..nk tgk real punye..hehe

Mia-Ina said...

wah penuh design ni...bestnya ada DIY

mysarah said...

u memang rajin DIY la dear!

masmOna said...

shakina:
thanks kina =) oh for sure mesti kena invite kamu nnt. mana boleh lupa blogger fren kesayangan nih huhu.

Mia-Ina:
u shud try it too..senang sahaja =)

mysarah:
ini namanya buat benda yang tak penting daripada benda yang lebih penting = buang masa! hahaha :P

Malia & Faizal said...

dear...sgt cantik & kreatif!! tgk u diy ni convince kan i utk diy juge. =)

btw, folo n linked u =)

-MALIA-

masmOna said...

Malia:
hi dear..thanks tau =) gud gud! u pun selamat men-DIY ok? =)

and thanks for following!

Adila Yusof said...

waaaa niceee....teruja i..blh buat gak ni..hihi..tp doily paper tu u print cmne ek?dh follow ur blog yg i bru jmpe je..hehe..nasib baik jmpe sblm kawin ni..:)

~mspija~ said...

hye sis!!

ehem22!! 1st time drop komeng to ur post. memulakan, sy nih rasa cam susah jek nk wat centerpiece nih..sekali jekk..bile tgk sis punye nih..sgt jatuh cinta. nk tiruuu!!

masmOna said...

Adila:
so long baru nk reply u..soriiiii...i noticed u dah kawen dah pon! hua..tahniah dear!

mspija:
hai pija =)

hehe..tiru je..sbb sgt senang nak buat centerpiece ni..gud luck!

SophRoSyNe @ cik giRang said...

cantik..cantik!!!

nak tiru boleh? seb bek jumpa blog ni b4 kawen :)

masmOna said...

SophRosyNe @ cik girang:
for sure dear..tiru lah hehe =)

cheQmOomOo said...

suke sgt :)

cikpia said...

riben kat glass tu nak wat caner....?? *kerastangan*

masmOna said...

cikpia:
awak boleh tgk tutorial yang huda buat kat link ni dear..http://spreadmyhappiness.blogspot.com/2010/07/tutorial-diy-reben-rozek-yang-simple-je.html..gud luck!