18 March 2010

Sirih junjung

Dah memang menjadi adat Melayu sejak berzaman lagi sirih junjung boleh dikatakan perkara wajib dalam hantaran. Macam tak lengkap jeh hantaran-hantaran semua tanpa sirih junjung. Sirih junjung macam ketua. Kalau tanpa ketua, apalah sangat anak-anak buahnye kan? Cewah haha. Sekarang ni pun bermacam-macam fashion (ingat baju jeh ada fashion? sirih junjung pun ade tau :D ) orang mengubah sirih junjung semuanya mengikut citarasa penggubah. Biasanya, bunga segar lah yang akan digunakan untuk gubah sirih junjung. Barulah naik seri gitu. Tapi sekarang ni ada juge orang yang pakai artificial flower untuk gubah, cuma efek keserian dia tu lain sikit lah. Hmm.

Ni contoh-contoh gubahan yang menarik hati:

Wow! Ni memang gorjes

Simple jeh tapi ceria. Maybe sebab efek warna kuning.

Source: Lace&Beads
Memang superb


Cute dan ceria ;)

Red & White memang padanan yang menarik lah

Source: Weddings by Sher

Source: wee-wearegettingmarried
Unique yet so cute hiks ;)

Source: Koleksi d_decorribbons

Source: Lace&Beads
Macam ni okey jugak rasanya kalau nak deco sirih with wooden tray i tuh. tapi tengok lah camne nanti. huhu.

Cantek dan tinggi. Tapi fashion (hihi) yang macam ni susah sikit lah untuk orang yang jauh perjalanannye. Nanti sirih tu rebah tumbang habis tak lawa dah. Heh.

Ada lagi satu contoh yang i suka sangat. Puas i google cari gambar yang sepadan tapi tidak berjumpa T_T. Akhirnya gambar ini di ambil dari majalah itself huhu. Disebabkan i rasa fashion ni really gives me inspiration, i nak tunjuk lah pada semua. Ni i amek pakai kamera henpon kesayangan i yang masih elok walaupun dah beribu kali terhempas ke lantai tsk. Taraa..

Kualiti gambar memang amat tidak cantik T_T tetapi fashion sirih junjung begini amat menarik! I suka. Jatuh cinta. Hiasan atas mungkin boleh digantikan dengan bunga lain supaya lebih menarik, tapi yang ni pun dah cukup cantek. Sumber gambar adalah dari majalah Pesona Pengantin keluaran April 2010 : Edisi Khas Pengantin Muslimah. Sila pergi dapatkannya sekarang!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

18 March 2010

Sirih junjung

Dah memang menjadi adat Melayu sejak berzaman lagi sirih junjung boleh dikatakan perkara wajib dalam hantaran. Macam tak lengkap jeh hantaran-hantaran semua tanpa sirih junjung. Sirih junjung macam ketua. Kalau tanpa ketua, apalah sangat anak-anak buahnye kan? Cewah haha. Sekarang ni pun bermacam-macam fashion (ingat baju jeh ada fashion? sirih junjung pun ade tau :D ) orang mengubah sirih junjung semuanya mengikut citarasa penggubah. Biasanya, bunga segar lah yang akan digunakan untuk gubah sirih junjung. Barulah naik seri gitu. Tapi sekarang ni ada juge orang yang pakai artificial flower untuk gubah, cuma efek keserian dia tu lain sikit lah. Hmm.

Ni contoh-contoh gubahan yang menarik hati:

Wow! Ni memang gorjes

Simple jeh tapi ceria. Maybe sebab efek warna kuning.

Source: Lace&Beads
Memang superb


Cute dan ceria ;)

Red & White memang padanan yang menarik lah

Source: Weddings by Sher

Source: wee-wearegettingmarried
Unique yet so cute hiks ;)

Source: Koleksi d_decorribbons

Source: Lace&Beads
Macam ni okey jugak rasanya kalau nak deco sirih with wooden tray i tuh. tapi tengok lah camne nanti. huhu.

Cantek dan tinggi. Tapi fashion (hihi) yang macam ni susah sikit lah untuk orang yang jauh perjalanannye. Nanti sirih tu rebah tumbang habis tak lawa dah. Heh.

Ada lagi satu contoh yang i suka sangat. Puas i google cari gambar yang sepadan tapi tidak berjumpa T_T. Akhirnya gambar ini di ambil dari majalah itself huhu. Disebabkan i rasa fashion ni really gives me inspiration, i nak tunjuk lah pada semua. Ni i amek pakai kamera henpon kesayangan i yang masih elok walaupun dah beribu kali terhempas ke lantai tsk. Taraa..

Kualiti gambar memang amat tidak cantik T_T tetapi fashion sirih junjung begini amat menarik! I suka. Jatuh cinta. Hiasan atas mungkin boleh digantikan dengan bunga lain supaya lebih menarik, tapi yang ni pun dah cukup cantek. Sumber gambar adalah dari majalah Pesona Pengantin keluaran April 2010 : Edisi Khas Pengantin Muslimah. Sila pergi dapatkannya sekarang!

No comments: