21 March 2010

Tips segarkan sirih junjung

Dah 2 hari i selamat digelar risik rupenye. Ceh, terasa macam dah lama lah 2 hari tuh. Heh. Alamatnya pasni dah kene bersiap-siap sedikit demi sedikit untuk preparation tunang. Semalam En Risik cakap minggu depan nak pegi jumpe mak andam tu and book terus. Boleh tengok-tengok baju mane lah tahu kalau-kalau dah siap. Wee..Seronok :D

Okeh, kali ni i nak bagi tips untuk segarkan sirih junjung. Sumbernya ialah daripada Pesona Pengantin. I cuma share saje huhu :)
  1. Seeloknya beli bunga sehari sebelum majlis. Supaya tidak kelam kelibut pagi-pagi time majlis. Time tu lah nak sibuk-sibuk nak pergi cari bunga memang serabut lagi lah jadinya. OKeh.
  2. Since beli bunga sehari sebelum, make sure beli bunga yang masih kuncup especially ros. Jangan beli yang kembang nanti esok pagi tengok-tengok ros dah layu kalau tak dijaga dengan baik. Tsk.
  3. Gunakan peniti yang sesuai untuk gubahan. Peniti yang berkepala bulat lebih elok sebab daun sirih mudah koyak.
  4. Batang bunga perlu direndam dengan air bersih. Jangan rendam dengan air banyak sangat sebab batangnya akan mudah busuk dan rosak.
  5. Jangan pasang kipas kuat sangat, nanti bunga jadi lebam.
  6. Bagi daun sirih tulen, boleh sapu minyak masak atau minyak zaitun untuk menaikkan seri sirih.
  7. Daun sirih Melayu lebih cantek sebab warnanya lebih gelap dan daunnya lebih lebar. Pelengkap kepada sirih seperti pinang, gambir, kapur jangan dilupakan okeh.
Itu lah serba sedikit tips untuk segarkan sirih junjung dan bunga-bunga dia sekali. Daa..:)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

21 March 2010

Tips segarkan sirih junjung

Dah 2 hari i selamat digelar risik rupenye. Ceh, terasa macam dah lama lah 2 hari tuh. Heh. Alamatnya pasni dah kene bersiap-siap sedikit demi sedikit untuk preparation tunang. Semalam En Risik cakap minggu depan nak pegi jumpe mak andam tu and book terus. Boleh tengok-tengok baju mane lah tahu kalau-kalau dah siap. Wee..Seronok :D

Okeh, kali ni i nak bagi tips untuk segarkan sirih junjung. Sumbernya ialah daripada Pesona Pengantin. I cuma share saje huhu :)
  1. Seeloknya beli bunga sehari sebelum majlis. Supaya tidak kelam kelibut pagi-pagi time majlis. Time tu lah nak sibuk-sibuk nak pergi cari bunga memang serabut lagi lah jadinya. OKeh.
  2. Since beli bunga sehari sebelum, make sure beli bunga yang masih kuncup especially ros. Jangan beli yang kembang nanti esok pagi tengok-tengok ros dah layu kalau tak dijaga dengan baik. Tsk.
  3. Gunakan peniti yang sesuai untuk gubahan. Peniti yang berkepala bulat lebih elok sebab daun sirih mudah koyak.
  4. Batang bunga perlu direndam dengan air bersih. Jangan rendam dengan air banyak sangat sebab batangnya akan mudah busuk dan rosak.
  5. Jangan pasang kipas kuat sangat, nanti bunga jadi lebam.
  6. Bagi daun sirih tulen, boleh sapu minyak masak atau minyak zaitun untuk menaikkan seri sirih.
  7. Daun sirih Melayu lebih cantek sebab warnanya lebih gelap dan daunnya lebih lebar. Pelengkap kepada sirih seperti pinang, gambir, kapur jangan dilupakan okeh.
Itu lah serba sedikit tips untuk segarkan sirih junjung dan bunga-bunga dia sekali. Daa..:)

No comments: