15 March 2010

Engagement preparation edisi perempuan

Checklist for my engagement preparation

1. Beli cincin risik dan cincin tunang - done
(oh this was did by him, but we both pegi pilih rings sama-sama :) )

simple yet unique
(obviously it is not mine huhu)

2. Memilih warna tema - done
I choose pink and a little bit of chocolate. Yummy :)

pic taken from http://missniff.blogspot.com/

3. Beli kain dan buat tempahan baju - done

4. Pilih mak andam yang berkenan di hati - done

5. Booking mak andam - done

6. Membeli barang-barang hantaran tunang - almost done
- gadget - done
- sunglass - done
- kain baju melayu - done
- songkok - not done (tunggu gaji this month lah)
- samping/songket - not done (tunggu gaji this month jugak lah hiks)
- towel - done.

Part beli towel i paling suka sebab tak kuarkan duit satu sen pun. sebabnya aritu pegi redeem towel bonuslink kat Shell. hihi :D Tapi kan, petang tadi time borak-borak with kak Nadia sambil joging, she said there's no nid lah to give towel lagi, since i already bought him the gadget thing. So tukar towel with gadget. Hmm..Maybe betul jugak what she had said. So, we have decided towel tu dapat kat i lah. Hiks.

7. Membeli bekas hantaran - done. Lovely wooden white tray-ku :)

8. Booking photographer - done.
He is my childhood bestfriend. Yang, hopefuli ko free lah time aku tunang nanti okeh? Kene book awal-awal since he is really super duper busy right now. Huhu.

9. Menyiapkan paper bag for gift - in progress.
Untuk paper bag ni, i DIY jeh. Mula-mula i ingat nak bagi time kawen nanti, tapi mama macam tanak yang macam i buat tu. Aritu dia pegi kenduri kawen dapat uncang besar white in colour, and dia dah macam berkenan kat uncang tuh. Dia siap suruh i pegi survey harga uncang tu. Huhu. Macam-macam mama neh :) For engagement, the paper bag would be chocolate in colour with pink ribbon. Simple jeh :)

Haha! Besar gila lah paper bag i. Kalau macam ni lah, dah boleh isi pampers, botol susu anak, kain sebagai dah neh. Hihihi :D

10. Mengemas rumah - in progress.

Hmm...ape lagi eh? So far yang ni je lah i dapat fikirkan for now. Kalau ada lagi i akan add on later lah. Actually, tak terasa pening sangat pun nak settlekan all the hantarans thingy. Sebabnya we started survey dan beli barang tu awal-awal. The most important thing is SURVEY. And tanya-tanya orang (orang refer to kakak-kakak ofis yang dah berkahwin ke, mak mak sedare, or even teman-teman yang sama-sama in process of wedding hunting hoyeh!). Tanya lah tempat mana yang murah, kualiti elok contoh macam nak beli emas. Diorang semua ni mesti lagi terer bab-bab membeli emas neh. Nak lagi best tanya lah kat makcik-makcik yang gelang sampai ke siku tuh. Dia sure tahu punye kedai mana yang best. Hehe. Plus, beli barang sikit-sikit ni menguntungkan dari segi psikologi. Sebabnya kita tak terasa sangat duit habis sedebuk walaupun pada hakikatnya memang duit dah habis banyak tsk tsk T_T.

Kepada teman-teman di luar sana (especially to my deng-deng), kalau rasa-rasa nak menamatkan zaman bujang tu kan, silalah menyimpan dari SEKARANG. Supaya tidak menyesal di kemudian hari. Cewah. Kawen zaman sekarang tak macam zaman dulu lagi dah. Mama cakap time dia kawen dulu belanje 2 ribu jeh. Sekarang mau cecah 20 riban untuk kenduri T_T. Tapi, itu lah kehidupan antara dulu dan sekarang.

Guys! I found this! Alamak cute gile lah. I can't help it. Droolinggg..


pic taken from http://www.tinytotties.com

The soft pink colour really blends well with chocolate. At least, dari pandangan mata i lah. Huhu. Sweet amat. Yummy!

I rasa sampai di sini dahulu entry kali ni. Semoga kita bertemu di lain entry. Bye bye sayangs sayangs! Muahx!!

3 comments:

cik syahira said...

assalamualaikum mas,

terima kasih follow saya.
sy link E-day kamu ye.
sekarang gigih linking E-days bertemakan pink untuk sumber inspirasi.
tak sangka E ring kamu bentuk bunga juga. sweet~ sy belum finalize kan lagi E ring. masih survey-survey.
dan terima kasih juga sediakan checklist ni. sy tak siap-siap lagi checklist jadi berserabut sebab semua dah bercampur aduk. hu3x

masmOna said...

cik syahira:
wslm dear..sila sila link =)ur welcome dear, harap-harap ia dapat membantu u for ur e-day. hapi preparing!! oh bila e-day kamu?

miey anna said...

tibe2 jatuh chenta ngan pink+brown...aishh..ssh2..uhu..

jom x change link..=)suke b2b y suke kaler pink..smber inspirasi

hehe..http://akemiey.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

15 March 2010

Engagement preparation edisi perempuan

Checklist for my engagement preparation

1. Beli cincin risik dan cincin tunang - done
(oh this was did by him, but we both pegi pilih rings sama-sama :) )

simple yet unique
(obviously it is not mine huhu)

2. Memilih warna tema - done
I choose pink and a little bit of chocolate. Yummy :)

pic taken from http://missniff.blogspot.com/

3. Beli kain dan buat tempahan baju - done

4. Pilih mak andam yang berkenan di hati - done

5. Booking mak andam - done

6. Membeli barang-barang hantaran tunang - almost done
- gadget - done
- sunglass - done
- kain baju melayu - done
- songkok - not done (tunggu gaji this month lah)
- samping/songket - not done (tunggu gaji this month jugak lah hiks)
- towel - done.

Part beli towel i paling suka sebab tak kuarkan duit satu sen pun. sebabnya aritu pegi redeem towel bonuslink kat Shell. hihi :D Tapi kan, petang tadi time borak-borak with kak Nadia sambil joging, she said there's no nid lah to give towel lagi, since i already bought him the gadget thing. So tukar towel with gadget. Hmm..Maybe betul jugak what she had said. So, we have decided towel tu dapat kat i lah. Hiks.

7. Membeli bekas hantaran - done. Lovely wooden white tray-ku :)

8. Booking photographer - done.
He is my childhood bestfriend. Yang, hopefuli ko free lah time aku tunang nanti okeh? Kene book awal-awal since he is really super duper busy right now. Huhu.

9. Menyiapkan paper bag for gift - in progress.
Untuk paper bag ni, i DIY jeh. Mula-mula i ingat nak bagi time kawen nanti, tapi mama macam tanak yang macam i buat tu. Aritu dia pegi kenduri kawen dapat uncang besar white in colour, and dia dah macam berkenan kat uncang tuh. Dia siap suruh i pegi survey harga uncang tu. Huhu. Macam-macam mama neh :) For engagement, the paper bag would be chocolate in colour with pink ribbon. Simple jeh :)

Haha! Besar gila lah paper bag i. Kalau macam ni lah, dah boleh isi pampers, botol susu anak, kain sebagai dah neh. Hihihi :D

10. Mengemas rumah - in progress.

Hmm...ape lagi eh? So far yang ni je lah i dapat fikirkan for now. Kalau ada lagi i akan add on later lah. Actually, tak terasa pening sangat pun nak settlekan all the hantarans thingy. Sebabnya we started survey dan beli barang tu awal-awal. The most important thing is SURVEY. And tanya-tanya orang (orang refer to kakak-kakak ofis yang dah berkahwin ke, mak mak sedare, or even teman-teman yang sama-sama in process of wedding hunting hoyeh!). Tanya lah tempat mana yang murah, kualiti elok contoh macam nak beli emas. Diorang semua ni mesti lagi terer bab-bab membeli emas neh. Nak lagi best tanya lah kat makcik-makcik yang gelang sampai ke siku tuh. Dia sure tahu punye kedai mana yang best. Hehe. Plus, beli barang sikit-sikit ni menguntungkan dari segi psikologi. Sebabnya kita tak terasa sangat duit habis sedebuk walaupun pada hakikatnya memang duit dah habis banyak tsk tsk T_T.

Kepada teman-teman di luar sana (especially to my deng-deng), kalau rasa-rasa nak menamatkan zaman bujang tu kan, silalah menyimpan dari SEKARANG. Supaya tidak menyesal di kemudian hari. Cewah. Kawen zaman sekarang tak macam zaman dulu lagi dah. Mama cakap time dia kawen dulu belanje 2 ribu jeh. Sekarang mau cecah 20 riban untuk kenduri T_T. Tapi, itu lah kehidupan antara dulu dan sekarang.

Guys! I found this! Alamak cute gile lah. I can't help it. Droolinggg..


pic taken from http://www.tinytotties.com

The soft pink colour really blends well with chocolate. At least, dari pandangan mata i lah. Huhu. Sweet amat. Yummy!

I rasa sampai di sini dahulu entry kali ni. Semoga kita bertemu di lain entry. Bye bye sayangs sayangs! Muahx!!

3 comments:

cik syahira said...

assalamualaikum mas,

terima kasih follow saya.
sy link E-day kamu ye.
sekarang gigih linking E-days bertemakan pink untuk sumber inspirasi.
tak sangka E ring kamu bentuk bunga juga. sweet~ sy belum finalize kan lagi E ring. masih survey-survey.
dan terima kasih juga sediakan checklist ni. sy tak siap-siap lagi checklist jadi berserabut sebab semua dah bercampur aduk. hu3x

masmOna said...

cik syahira:
wslm dear..sila sila link =)ur welcome dear, harap-harap ia dapat membantu u for ur e-day. hapi preparing!! oh bila e-day kamu?

miey anna said...

tibe2 jatuh chenta ngan pink+brown...aishh..ssh2..uhu..

jom x change link..=)suke b2b y suke kaler pink..smber inspirasi

hehe..http://akemiey.blogspot.com/