09 August 2010

Door Gift : Cara-cara DIY

Salam dan hai semua.

Semua sihat kan? Alhamdulillah =) Since ada b2b yang nak tahu camne i men-DIY door gift i tuh, entri ni khas untuk kamu-kamu ya? Huhu. I sebenarnya fail sikit nak terangkan pada orang nih *sebab tu i bukan cikgu macam Nora ngehehe* I mintak maaf awal2. But i will try my best okeh?

Mula-mula i fikir macam susah je nak buat ni. Tapi lepas dah cuba buat, laaa...senang je rupanya. Walaupun adalah cerewet sikit hihi. Tapi gigih punya pasal and since mama pun dah berkenan ngan deco macam ni, i tetap teruskan! Hoyeh!

Let's get started!


Pertama.
Of course lah kena ada plastik PVC tu. Untuk trial i pergi mydin beli 1 bungkus (10 keping) harga dia rm2.90 jeh. So dah boleh kira kan sekeping berapa? Hihi. Tapi kitorang akan beli daripada supplier, sebab akan dapat lebih murah =)

Ni contoh template yang i guna. Source: tak ingat melalui google =)

Kedua.
Buat ukuran pada gift untuk dapatkan ukuran pada template. I carik template ni kat google jeh *love u google muah* Lepas tu, lukis2 mengikut template tadi tuh pada plastik PVC. Guna pembaris ok? Nanti herot berot hihi :P Template ni i akan guna untuk tekapkan pada plastik PVC yang lain. Means, bila dah gunting jangan lipat yang satu ni. Senang untuk tekap pada plastik lain nanti. Yang lain tu baru kita gunting. Tak payah ukur-ukur da. Ok? Erk..Paham tak apa yang i cuba sampaikan?

Ketiga.
Gunting lah apa lagi. Tapi make sure gunting pada garisan yang betul. Jangan gunting sesuka hati tau. Nanti tak jadi pulak bentuk kotak hehe. Nampak tak paper clip tu? Tu maksudnya i gunting banyak2 sekaligus. Tak kuasa lah i nak gunting satu-satu. Gunting 3-4 sekaligus akan dapat menjimatkan masa dan tenaga hihihi.

Keempat.
Lipat lipat lah dengan senang hati =)

Kelima.
Lepas dah lipat, cantum kan bahagian bawah kotak kemudian bahagian atas kotak pula. Kemudian gam pada tempat yang perlu gam.

Testing-testing masukkan gelas hehe :P

Keenam.
Deco dengan riben wajib warna pink! Hoyeh! Dah pun siap gift box =)


See? Senang tak? Selamat mencuba semua!

=)

25 comments:

Cik Belle said...

google ade template ikut size yang kite nak eyh? kene google la eyh?

farahfatihah said...

wahhh sgt gigih!!!!

.:Mrs. Engineer:. said...

cantik... :)

Meey@ said...

hoyeeee!!tapi.tapi.mcm susah jugak tu nk buat.tabik la kt masmona.toink.toink.
i pun nak gugel jgkla!nak try buat!tq masmona.*hugs*
p/s:cik belle, da jumpa sila share.muahaha.

thezaila said...

wah... bagus nya u.. buat sendiri..
i mmg x bleh buat sendiri benda2 mcm ni, cz i can't even draw a straight line walaupun guna ruler..

mysarah said...

hebat ah u. tak pernh terpk pown nak DIY. pernah cuba ty harga n memang mahal. buat sendiri baru berapa jer kan kos dia. thanx for sharing dear! it helps me a lot ;)

masmOna said...

Cik Belle:
Kak tia, bukan bukan. google box template tu just nk tgk design jeh. size tu kita ukur sendri. pastu lukis sendri kat atas plastik tuh. huhu

farahfatihah:
perlu gigih! huhu. wish me luck eh =)

mrs engineer:
thank you =)

meey@:
sila try DIY tau. senang je ngehehe :) dah siap nnt boleh share jugak toink2!ur welcome dear. hugs back!

thezaila:
oh? bagusnya u. adakah itu bermaksud u sangat berseni sampai tak perlu guna ruler? hihihi :P gurau je tau. jgn amek hati huhu. hug2!

mysarah:
ur welcome dear =) aah kalau beli mmg mahal. tak berbaloi. tapi kalau nk buat mmg kena gigih tau. u try la buat =)

|Liyan| said...

arghhhh~ kenapa i tak rajin mcm u ni.... best lau rajin cam u..

diri aku said...

euuww!!gigihnya kamu lalink....tahniah!
n linked u! ;D

masmOna said...

Liyan:
hehe..i poun takde lah rajin sgt pun. tapi nak kawen punye pasal, serba serbi jadi rajin hihihihi :P

diri aku:
thanks dear. keep in touch k! =)

rose said...

wahhhh..gigih nyer u..hehe..bagus2..semangat ni yang kita mau..hik3..

good luck tau! =)

masmOna said...

rose:
hik!thanks rose =) mari kita sama-sama bersemangat! winks =)

gadis jumaat said...

perghhh gigihnye... penatnyier tengok... u nk buat 2000 pcs ke! syabbas bette...

ElyaElmo said...

rajinnnyee dear....jeleess tol laa elya dgn org2 yg rajin ni!!!~hu3...
chaiyok2 gurl

masmOna said...

gadis jumaat:
yup nk buat 2k.hua!! bnyk gile. wish me luck k =)

ElyaElmo:
huhu..thanks elya!wish me luck jugak =)

Meey@ said...

masmona, nak tanya ni.berapa size u punye glass tu yer?u gune pvc plastic tu size A4 da muat ek?klu tak muat A4, ada ke yg size lebih besar sikit dari A4 ek?haha.

masmOna said...

Meey@ dear, size glass tu lebih kurang 9.5cm tinggi x 7cm lebar. mmg muat2 jeh size plastic A4 tuh. kalau yg lebih besar dr tu i tak sure lah. hihi. macam susah je nak cari. tp u try lah cari dulu?

Meey@ said...

patutla lebar 7cm jek.i try nak diy jugak.tapi glass tu lebar dia round 9-10cm.mmg tak muat la.=( oke, i try la tanye kedai stationary.hihi.btw, tq masmona!=)

masmOna said...

Meey@:
Laa..ye ke dear.hm, kalau lebar 9-10cm macam tak muat lah kan? maybe u can try search template yang agak2 boleh muat A4? if tak dapat kena tny stationery lah huhu. gud luck tau!

Durruz said...

wau! . hehe. bagusnya, tak terfikir nak diy box cmni.. slalu servey harga mahal je. so, xrasa nak bg kotak. hehe...

R-YuzSha said...

ehy bestnyer idea awak.. slalu kte diy pakai kertas jew..tapi nie pakai plastik...

masmOna said...

Durruz:
kotak tu mmg mahal pun. sbb tu rasa macam nk DIY hihi

R-YuzSha:
idea nih biasa2 je lah awak..anyway, tq =)

cKyN WaN said...

uwahhh.simple tapi sangat cantik! n comel!

masmOna said...

cKyN wan:
tenkiu =)

Muhammad Shahezy said...

SALAM boleh tahu vendor plastik pvc ni x? tq.. boleh email ke amarant_ff@yahoo.com..tq sgt

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

09 August 2010

Door Gift : Cara-cara DIY

Salam dan hai semua.

Semua sihat kan? Alhamdulillah =) Since ada b2b yang nak tahu camne i men-DIY door gift i tuh, entri ni khas untuk kamu-kamu ya? Huhu. I sebenarnya fail sikit nak terangkan pada orang nih *sebab tu i bukan cikgu macam Nora ngehehe* I mintak maaf awal2. But i will try my best okeh?

Mula-mula i fikir macam susah je nak buat ni. Tapi lepas dah cuba buat, laaa...senang je rupanya. Walaupun adalah cerewet sikit hihi. Tapi gigih punya pasal and since mama pun dah berkenan ngan deco macam ni, i tetap teruskan! Hoyeh!

Let's get started!


Pertama.
Of course lah kena ada plastik PVC tu. Untuk trial i pergi mydin beli 1 bungkus (10 keping) harga dia rm2.90 jeh. So dah boleh kira kan sekeping berapa? Hihi. Tapi kitorang akan beli daripada supplier, sebab akan dapat lebih murah =)

Ni contoh template yang i guna. Source: tak ingat melalui google =)

Kedua.
Buat ukuran pada gift untuk dapatkan ukuran pada template. I carik template ni kat google jeh *love u google muah* Lepas tu, lukis2 mengikut template tadi tuh pada plastik PVC. Guna pembaris ok? Nanti herot berot hihi :P Template ni i akan guna untuk tekapkan pada plastik PVC yang lain. Means, bila dah gunting jangan lipat yang satu ni. Senang untuk tekap pada plastik lain nanti. Yang lain tu baru kita gunting. Tak payah ukur-ukur da. Ok? Erk..Paham tak apa yang i cuba sampaikan?

Ketiga.
Gunting lah apa lagi. Tapi make sure gunting pada garisan yang betul. Jangan gunting sesuka hati tau. Nanti tak jadi pulak bentuk kotak hehe. Nampak tak paper clip tu? Tu maksudnya i gunting banyak2 sekaligus. Tak kuasa lah i nak gunting satu-satu. Gunting 3-4 sekaligus akan dapat menjimatkan masa dan tenaga hihihi.

Keempat.
Lipat lipat lah dengan senang hati =)

Kelima.
Lepas dah lipat, cantum kan bahagian bawah kotak kemudian bahagian atas kotak pula. Kemudian gam pada tempat yang perlu gam.

Testing-testing masukkan gelas hehe :P

Keenam.
Deco dengan riben wajib warna pink! Hoyeh! Dah pun siap gift box =)


See? Senang tak? Selamat mencuba semua!

=)

25 comments:

Cik Belle said...

google ade template ikut size yang kite nak eyh? kene google la eyh?

farahfatihah said...

wahhh sgt gigih!!!!

.:Mrs. Engineer:. said...

cantik... :)

Meey@ said...

hoyeeee!!tapi.tapi.mcm susah jugak tu nk buat.tabik la kt masmona.toink.toink.
i pun nak gugel jgkla!nak try buat!tq masmona.*hugs*
p/s:cik belle, da jumpa sila share.muahaha.

thezaila said...

wah... bagus nya u.. buat sendiri..
i mmg x bleh buat sendiri benda2 mcm ni, cz i can't even draw a straight line walaupun guna ruler..

mysarah said...

hebat ah u. tak pernh terpk pown nak DIY. pernah cuba ty harga n memang mahal. buat sendiri baru berapa jer kan kos dia. thanx for sharing dear! it helps me a lot ;)

masmOna said...

Cik Belle:
Kak tia, bukan bukan. google box template tu just nk tgk design jeh. size tu kita ukur sendri. pastu lukis sendri kat atas plastik tuh. huhu

farahfatihah:
perlu gigih! huhu. wish me luck eh =)

mrs engineer:
thank you =)

meey@:
sila try DIY tau. senang je ngehehe :) dah siap nnt boleh share jugak toink2!ur welcome dear. hugs back!

thezaila:
oh? bagusnya u. adakah itu bermaksud u sangat berseni sampai tak perlu guna ruler? hihihi :P gurau je tau. jgn amek hati huhu. hug2!

mysarah:
ur welcome dear =) aah kalau beli mmg mahal. tak berbaloi. tapi kalau nk buat mmg kena gigih tau. u try la buat =)

|Liyan| said...

arghhhh~ kenapa i tak rajin mcm u ni.... best lau rajin cam u..

diri aku said...

euuww!!gigihnya kamu lalink....tahniah!
n linked u! ;D

masmOna said...

Liyan:
hehe..i poun takde lah rajin sgt pun. tapi nak kawen punye pasal, serba serbi jadi rajin hihihihi :P

diri aku:
thanks dear. keep in touch k! =)

rose said...

wahhhh..gigih nyer u..hehe..bagus2..semangat ni yang kita mau..hik3..

good luck tau! =)

masmOna said...

rose:
hik!thanks rose =) mari kita sama-sama bersemangat! winks =)

gadis jumaat said...

perghhh gigihnye... penatnyier tengok... u nk buat 2000 pcs ke! syabbas bette...

ElyaElmo said...

rajinnnyee dear....jeleess tol laa elya dgn org2 yg rajin ni!!!~hu3...
chaiyok2 gurl

masmOna said...

gadis jumaat:
yup nk buat 2k.hua!! bnyk gile. wish me luck k =)

ElyaElmo:
huhu..thanks elya!wish me luck jugak =)

Meey@ said...

masmona, nak tanya ni.berapa size u punye glass tu yer?u gune pvc plastic tu size A4 da muat ek?klu tak muat A4, ada ke yg size lebih besar sikit dari A4 ek?haha.

masmOna said...

Meey@ dear, size glass tu lebih kurang 9.5cm tinggi x 7cm lebar. mmg muat2 jeh size plastic A4 tuh. kalau yg lebih besar dr tu i tak sure lah. hihi. macam susah je nak cari. tp u try lah cari dulu?

Meey@ said...

patutla lebar 7cm jek.i try nak diy jugak.tapi glass tu lebar dia round 9-10cm.mmg tak muat la.=( oke, i try la tanye kedai stationary.hihi.btw, tq masmona!=)

masmOna said...

Meey@:
Laa..ye ke dear.hm, kalau lebar 9-10cm macam tak muat lah kan? maybe u can try search template yang agak2 boleh muat A4? if tak dapat kena tny stationery lah huhu. gud luck tau!

Durruz said...

wau! . hehe. bagusnya, tak terfikir nak diy box cmni.. slalu servey harga mahal je. so, xrasa nak bg kotak. hehe...

R-YuzSha said...

ehy bestnyer idea awak.. slalu kte diy pakai kertas jew..tapi nie pakai plastik...

masmOna said...

Durruz:
kotak tu mmg mahal pun. sbb tu rasa macam nk DIY hihi

R-YuzSha:
idea nih biasa2 je lah awak..anyway, tq =)

cKyN WaN said...

uwahhh.simple tapi sangat cantik! n comel!

masmOna said...

cKyN wan:
tenkiu =)

Muhammad Shahezy said...

SALAM boleh tahu vendor plastik pvc ni x? tq.. boleh email ke amarant_ff@yahoo.com..tq sgt