08 August 2010

Door Gift : DIY

Salam dan hai semua.

Sekarang ni i tengah gigih nak DIY door gift. Kepada yang belum tahu apa door gift i boleh klik sini. Klik lah dulu. Ngehehe.

Haaa..dah tau kan apa yang dah beli? Lepas i beli gift tu puas fikir camne nak deco. Dapat banyak jugak ideas from other b2b. Thanks for sharing uols =) Really appreciate that. Mula-mula i came out with some deco and tunjuk kat mama. Tengok yang mana dia berkenan.

Yang ni i buat satu sample. Ok tak?

Kat dalam tu i fikir just letak gula-gula, jelly ke tak kesahlah. Tapi bila nak kena masukkan all the things inside? Takkan lagi 1 bulan baru masukkan pastu nak balut dengan net, ikat reben, tempek bunga semua. Tak sempat. Tak sempat. Risau jugak.

Pastu alhamdulillah, kelmarin tiba-tiba i mendapat ilham untuk deco cara lain pulak. Cara ni i rasa insyaAllah possible. Boleh direalisasikan. I boleh start DIY from now. Since ada 6 bulan lagi. Hmm..sempat agaknya. InsyaAllah.

Hasilnya, ni lah =)

I tunjuk kat mama, dia sangat sookaa!! Sebenarnya time pergi Nilai harituh dah tengok dah plastic box camni. Tapi size yang paling besar pun still tak muat nak letak dat glass. And harga nya pun a bit pricey lah. Rm1.20 each if i'm not mistaken. Gila mahal.


Lantas i terfikir why not beli plastic PVC tu then DIY sendiri jadi kotak? Murah pun murah. Gembira betul huhu.

Sekarang i dah buat kotak tu 30 ketul. Tinggal lagi ---------------------> hmm 1970 ketul. Hua hua hua. Doakan i gigih buat that box yeh? Dengan dibantu oleh mama dan adik, insyaAllah we will able make this happen.

15 comments:

Meey@ said...

ya allah,gigihnya kamu!!salute la.toink.toink.
mcm mana nak diy plastic PVC tu masmona?ada template ke?heeeee..=)
sikit2 lama2 jadi bukit.buktikan kamu boleh.hoyeee!!

Cik Belle said...

bagusnyaaa! gigih ok kamu! yela camna tuh nak buat kotak tuh. eheh

Sya Sakura said...

wahh banyaknye nk kene buat.. takpe, kene kekalkan semangat! heheh.. goodluck eh! :)

missbutterfly said...

wow!byk nye!! slmt mendeco! eh..plastic pvc tu buat mcmana plk?

@ty_farEd said...

memang menarik sangat...!! i pon suka... :)
eerrkkk... lagi 1970..??!!! banyak nyer...!!!! gigih ok... :p

jihan musfirah musa said...

cayok3!!!..xper banyak masa lagi...6 bulan lg..boleh punyerla..!!..ti postla mcmner cara buat kotak sendiri tu yer..;)

mysarah said...

siyes gigih giler! buat sendiri plak tu kotak tu. ish mcam susah jer. kalo i tak boleh dh kot! huhu

yg 1st tu memang comel n tersangatlah sweet but then mcm u ckp tak tau bila nak bajet time kan? anyway doorgift u memang best lah! ;)

Said Saiful Fazli said...

aku nk coklat byk sket~

masmOna said...

Meey@:
ngehehe.toink toink! *dah lama tak guna toink2 ni* :D insyaAllah sikit2 lama2 jadi bukit!i boleh!yeehaaa *semangat nih*

Cik Belle:
Kak tia, senang je sebenarnya =) nnt mas update entry pasal camne nk buat pulak k.

Sya Sakura:
thanks dear for ur support!hug2!

miss butterfly:
thanks jaja =) u pun selamat mendeci ur gift hihi.

@ty:
disebabkan menarik tu lah i kena GIGIH ok nak buat that thing huhu! go go! =)

jihan:
thank u thank u! insyaAllah nnt akan update pasal macam mana nk buat kotak tu huhu

mysarah:
aip aip.jgn camtu. i rasa u pun boleh buat jugak. yg penting kena gigih *ye, i cakap untuk diri sendri jugak supaya gigih* huhu. thanks dear =)

Said Saiful Fazli:
ngehehehe. coklat je yg ko tau.ish3 ;p

dyane said...

nk tnye...mne u beli glass tu ek? hehe..btw..canteq sgt!!

douBLe S said...

i buy same glass as urs but to make that kind of box using pvc plastic i failed..x boley nk tutp bawah die :(
i appreciate if u can give me the measurement hehehe...
i dah ukur..everyting ok just x boley nk cover bottom die huhu...
yg PVC plastic tu i use A4 size..tp kenapa i x dpt same as urs huuhu..
help me plez :)

masmOna said...

dyane:
saya beli kat IKEA dear..

double S:
alololo..siannya dear..boleh bagi i ur email add? i boleh send contoh measurement yang i guna, ok?

douBLe S said...

my mail add:- sonata_ina@yahoo.com
thanks nway for ur kind help:)

spora33 said...

nak jugak measurement kotak tu boleh...and kat mana beli pastik transparent tu..n berapa kos dia......kacang33@yahoo.com.my....
so cute tengok kotak tuu

Unknown said...

Hai masmona..saye jaja.kte pn guna gelas mcmtu tuk doorgift.tp xth nak buat kotak.blh x saye dapatkan measurement kotak tu =) ni email saya jalilah84@gmail.com tq

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

08 August 2010

Door Gift : DIY

Salam dan hai semua.

Sekarang ni i tengah gigih nak DIY door gift. Kepada yang belum tahu apa door gift i boleh klik sini. Klik lah dulu. Ngehehe.

Haaa..dah tau kan apa yang dah beli? Lepas i beli gift tu puas fikir camne nak deco. Dapat banyak jugak ideas from other b2b. Thanks for sharing uols =) Really appreciate that. Mula-mula i came out with some deco and tunjuk kat mama. Tengok yang mana dia berkenan.

Yang ni i buat satu sample. Ok tak?

Kat dalam tu i fikir just letak gula-gula, jelly ke tak kesahlah. Tapi bila nak kena masukkan all the things inside? Takkan lagi 1 bulan baru masukkan pastu nak balut dengan net, ikat reben, tempek bunga semua. Tak sempat. Tak sempat. Risau jugak.

Pastu alhamdulillah, kelmarin tiba-tiba i mendapat ilham untuk deco cara lain pulak. Cara ni i rasa insyaAllah possible. Boleh direalisasikan. I boleh start DIY from now. Since ada 6 bulan lagi. Hmm..sempat agaknya. InsyaAllah.

Hasilnya, ni lah =)

I tunjuk kat mama, dia sangat sookaa!! Sebenarnya time pergi Nilai harituh dah tengok dah plastic box camni. Tapi size yang paling besar pun still tak muat nak letak dat glass. And harga nya pun a bit pricey lah. Rm1.20 each if i'm not mistaken. Gila mahal.


Lantas i terfikir why not beli plastic PVC tu then DIY sendiri jadi kotak? Murah pun murah. Gembira betul huhu.

Sekarang i dah buat kotak tu 30 ketul. Tinggal lagi ---------------------> hmm 1970 ketul. Hua hua hua. Doakan i gigih buat that box yeh? Dengan dibantu oleh mama dan adik, insyaAllah we will able make this happen.

15 comments:

Meey@ said...

ya allah,gigihnya kamu!!salute la.toink.toink.
mcm mana nak diy plastic PVC tu masmona?ada template ke?heeeee..=)
sikit2 lama2 jadi bukit.buktikan kamu boleh.hoyeee!!

Cik Belle said...

bagusnyaaa! gigih ok kamu! yela camna tuh nak buat kotak tuh. eheh

Sya Sakura said...

wahh banyaknye nk kene buat.. takpe, kene kekalkan semangat! heheh.. goodluck eh! :)

missbutterfly said...

wow!byk nye!! slmt mendeco! eh..plastic pvc tu buat mcmana plk?

@ty_farEd said...

memang menarik sangat...!! i pon suka... :)
eerrkkk... lagi 1970..??!!! banyak nyer...!!!! gigih ok... :p

jihan musfirah musa said...

cayok3!!!..xper banyak masa lagi...6 bulan lg..boleh punyerla..!!..ti postla mcmner cara buat kotak sendiri tu yer..;)

mysarah said...

siyes gigih giler! buat sendiri plak tu kotak tu. ish mcam susah jer. kalo i tak boleh dh kot! huhu

yg 1st tu memang comel n tersangatlah sweet but then mcm u ckp tak tau bila nak bajet time kan? anyway doorgift u memang best lah! ;)

Said Saiful Fazli said...

aku nk coklat byk sket~

masmOna said...

Meey@:
ngehehe.toink toink! *dah lama tak guna toink2 ni* :D insyaAllah sikit2 lama2 jadi bukit!i boleh!yeehaaa *semangat nih*

Cik Belle:
Kak tia, senang je sebenarnya =) nnt mas update entry pasal camne nk buat pulak k.

Sya Sakura:
thanks dear for ur support!hug2!

miss butterfly:
thanks jaja =) u pun selamat mendeci ur gift hihi.

@ty:
disebabkan menarik tu lah i kena GIGIH ok nak buat that thing huhu! go go! =)

jihan:
thank u thank u! insyaAllah nnt akan update pasal macam mana nk buat kotak tu huhu

mysarah:
aip aip.jgn camtu. i rasa u pun boleh buat jugak. yg penting kena gigih *ye, i cakap untuk diri sendri jugak supaya gigih* huhu. thanks dear =)

Said Saiful Fazli:
ngehehehe. coklat je yg ko tau.ish3 ;p

dyane said...

nk tnye...mne u beli glass tu ek? hehe..btw..canteq sgt!!

douBLe S said...

i buy same glass as urs but to make that kind of box using pvc plastic i failed..x boley nk tutp bawah die :(
i appreciate if u can give me the measurement hehehe...
i dah ukur..everyting ok just x boley nk cover bottom die huhu...
yg PVC plastic tu i use A4 size..tp kenapa i x dpt same as urs huuhu..
help me plez :)

masmOna said...

dyane:
saya beli kat IKEA dear..

double S:
alololo..siannya dear..boleh bagi i ur email add? i boleh send contoh measurement yang i guna, ok?

douBLe S said...

my mail add:- sonata_ina@yahoo.com
thanks nway for ur kind help:)

spora33 said...

nak jugak measurement kotak tu boleh...and kat mana beli pastik transparent tu..n berapa kos dia......kacang33@yahoo.com.my....
so cute tengok kotak tuu

Unknown said...

Hai masmona..saye jaja.kte pn guna gelas mcmtu tuk doorgift.tp xth nak buat kotak.blh x saye dapatkan measurement kotak tu =) ni email saya jalilah84@gmail.com tq