05 September 2010

Tentang door gift dan D.I.Y atau die?

Salam dan hai semua.

Kali ni semua orang macam sibuk-sibuk cerita pasal Matta Fair. Jeles tak dapat pergi huuu. Nanti jangan lupe share okay?

..................................................................

Orang sibuk pasal Matta Fair, i nak sibuk-sibuk pasal door gift i hihi :P

Kalau ada sesiapa ingat ada satu masa i sibuk cari paper cutting factory lah bagai. Refer to this link. Now i nak bagitau i dah jumpa dah 'paper cutting factory' tuh. Huhu. Thanks a lot Cik Belle aka Kak Tia sebab bagi idea kat mas ni. Muah muah hugs >_<

Hari tu terus pergi survey kedai printing besar-besar kat Kuantan nih. Alhamdulillah, deorg memang ada buat. Suka sangat.

Ada 3 printing company je yang i survey. Ni quotation yang printing company tu bagi untuk DIY 2000 cards.

1. Printing company A - RM 480
2. Printing company B - RM 900 (Mahal! Mungkin deorang tak berapa biasa buat this thingy)
3. Printing company C - RM 400

Ok, mama cakap pilih printing company C lah. Paling murah =)

................................................................

Lagi satu hal, i tak pasti apa yang printing company ni panggil / gelarkan untuk buat box nih. Sebab i mempunyai masalah jugak sebenarnya yang menerangkan what am i going to do with the boxes -_-

Satu printing company tu cakap it is called diy box. Dia sebut diy as 'dai'. I macam 'Ha?' Die? Tak paham.

Then, i pergi ke printing company nombor 2. Manager dia pun cakap 'dai' box. I konfius lagik. Disebabkan curiosity yang sangat tinggi i pun bertanya lah pada manager di situ. I bercakap dengan manager dia since staff dia macam not aware yang their company buat this thingy.

Me : Actually, apa eh yang uols panggil untuk buat this thing? (i mean the boxes lah)
Manager: Oh, 'dai' box lah.
Me : Ha? Ermm..macam mana eja 'dai' tuh?
Manager: Eja dia D.I.E lah. Mati. Kita bagi mati sama dia.

I was like, what? Hahahaha!

Me : Oh, maybe it's D.I.Y kot. Not die. Hihihi :D

So, korang sebut DIY tu as 'di ai wai' ke 'dai' eh?

Konfius. Konfius.

:P

5 comments:

gadis jumaat said...

entah2 macam 'die cut' kot? die cut pernah dengar.. macam pelik plakk kalo dia sebut DIY as die, tak pnah dibuat orang.. huhu.

curious nak tau maksud dia, jadik ai tolong carikkan dalam dictionary yek :P

Machinery .
any of various devices for cutting or forming material in a press or a stamping or forging machine.

masmOna said...

gadis jumaat:
ohhhh..die cut rupenya. penah dengar lah hihi :D thanks sya =)

Nora a.k.a Aira said...

hehe nora pun baru tahula hehe =) thanks juga sya =)

sharifuddin N shakina said...

haha..klaka la yg manager tu cakap bagi mati tu..hehe..tergelak kina..

kisahkasih said...

ap nm kdai printing tu??kdai printing kad kawen blh buat x ye?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

05 September 2010

Tentang door gift dan D.I.Y atau die?

Salam dan hai semua.

Kali ni semua orang macam sibuk-sibuk cerita pasal Matta Fair. Jeles tak dapat pergi huuu. Nanti jangan lupe share okay?

..................................................................

Orang sibuk pasal Matta Fair, i nak sibuk-sibuk pasal door gift i hihi :P

Kalau ada sesiapa ingat ada satu masa i sibuk cari paper cutting factory lah bagai. Refer to this link. Now i nak bagitau i dah jumpa dah 'paper cutting factory' tuh. Huhu. Thanks a lot Cik Belle aka Kak Tia sebab bagi idea kat mas ni. Muah muah hugs >_<

Hari tu terus pergi survey kedai printing besar-besar kat Kuantan nih. Alhamdulillah, deorg memang ada buat. Suka sangat.

Ada 3 printing company je yang i survey. Ni quotation yang printing company tu bagi untuk DIY 2000 cards.

1. Printing company A - RM 480
2. Printing company B - RM 900 (Mahal! Mungkin deorang tak berapa biasa buat this thingy)
3. Printing company C - RM 400

Ok, mama cakap pilih printing company C lah. Paling murah =)

................................................................

Lagi satu hal, i tak pasti apa yang printing company ni panggil / gelarkan untuk buat box nih. Sebab i mempunyai masalah jugak sebenarnya yang menerangkan what am i going to do with the boxes -_-

Satu printing company tu cakap it is called diy box. Dia sebut diy as 'dai'. I macam 'Ha?' Die? Tak paham.

Then, i pergi ke printing company nombor 2. Manager dia pun cakap 'dai' box. I konfius lagik. Disebabkan curiosity yang sangat tinggi i pun bertanya lah pada manager di situ. I bercakap dengan manager dia since staff dia macam not aware yang their company buat this thingy.

Me : Actually, apa eh yang uols panggil untuk buat this thing? (i mean the boxes lah)
Manager: Oh, 'dai' box lah.
Me : Ha? Ermm..macam mana eja 'dai' tuh?
Manager: Eja dia D.I.E lah. Mati. Kita bagi mati sama dia.

I was like, what? Hahahaha!

Me : Oh, maybe it's D.I.Y kot. Not die. Hihihi :D

So, korang sebut DIY tu as 'di ai wai' ke 'dai' eh?

Konfius. Konfius.

:P

5 comments:

gadis jumaat said...

entah2 macam 'die cut' kot? die cut pernah dengar.. macam pelik plakk kalo dia sebut DIY as die, tak pnah dibuat orang.. huhu.

curious nak tau maksud dia, jadik ai tolong carikkan dalam dictionary yek :P

Machinery .
any of various devices for cutting or forming material in a press or a stamping or forging machine.

masmOna said...

gadis jumaat:
ohhhh..die cut rupenya. penah dengar lah hihi :D thanks sya =)

Nora a.k.a Aira said...

hehe nora pun baru tahula hehe =) thanks juga sya =)

sharifuddin N shakina said...

haha..klaka la yg manager tu cakap bagi mati tu..hehe..tergelak kina..

kisahkasih said...

ap nm kdai printing tu??kdai printing kad kawen blh buat x ye?