29 July 2010

Sharing pada hari ini

Salam dan hai semua.

Hari ni i nak share satu cerita. Aip bukan cerita macam Sang Kancil dan Buaya tu..-_- Tapi cerita ni more to experience kawan2 i termasuk lah i sendiri.

Ada satu birdal gallery yang agak femes jugak lah kat Kuantan nih. I rasa B2B mesti tahu punye. Ok, mari gelarkan butik ni as xxxx (bukan nama sebenar). Exclusive jugaklah. Pelamin dia gempak-gempak. Baju dia pun cantek-cantek. Kira hot lah! Semua pakej dia memang tiptop lah i tak nafikan.

Tapi, (ceh wajib lah ada tapi kan hehe)...

1. Seorang kawan i ni (kira yang rapat jugak) pernah dah siap booking bagai dengan xxxx nih. Booking like awal gila kot before her wedding. Alih alih..lebih kurang dalam less than a month if i'm not mistaken xxxx pergi cancel booking kawan i nih. Cancel last minit! Sebabnya ada orang bayar mahal kat dia! Kesian gila kawan i. Menggelabah nak cari mak andam lain bagai. Nasib baik dapat. Haru tak kalau mak andam buat macam tu kat kita? Tapi tak baiklah buat orang macam tu kan. Dia pun dah plan siap-siap everything awal2 tapi kau pulak yang buat taik. Ish ish! Tak patut. Tak patut.

2. Ofismate i pernah masuk xxxx ni nak tanya pakej. Biasalah mula-mula nak survey kan. Deorang ni jenis yang somb*** sikit agaknya (dah femes sikit kan), time orang masuk butik dia memang dia tak layan sangat. Mungkin sebab tengok orang yang biasa-biasa je kot yang masuk. Bila TM nak masuk siap ber-red karpet bagai agaknya. Hehe.

Ofismate i ni pun tanya bout the pakej kan. xxxx tu jawab lebih kurang macam ni lah "Oh pakej kita semua 5 ribu, 6 ribu ke atas". Cara dia cakap tu macam berlagak lah. Nak merendahkan orang? Tak patutlah. Alangkah baiknya kalau xxxx jawab elok-elok, baik-baik, hormat semua orang tak kira lah dia tu siapa. Baru rasa best sikit nak amek servis dia kan? Kita ni manusia jeh, ada hati perasaan. Mana lah tahu kalau customer yang masuk butik kau tuh pakai selekeh atau baju biasa2 jeh sebab baru balik site muka minyak-minyak busy sangat tak sempat nak cari vendor sebab terlalu busy, tapi sebenarnya duit dia ribu-ribu dalam poket? Baru nak malu. Hehe.

3. Yang last ni terjadi pada i sendiri. Pernah suatu ketika dulu i masuk xxxx untuk survey pakej. I paling ingatlah dia cakap "Kalau bukan fresh flowers, kita takkan layan" Eh berlagak nye kau? Ada jeh artificial flowers yang betul2 nampak macam fresh flowers. Haih. Tapi i tak tanya pun nak fresh flowers ke artificial ke hape. Ish! Dah lah fresh flowers yang dia guna kat pelamin kat rumah kawan i (my other friend) macam layu-layu. Ingat cantek? Emo lak i haha :D

4. Baru-baru ni i tengah sibuk-sibuk survey baju kan i sengaja masuk lagi xxxx. Eh sebenarnya malas nak masuk tapi kepoci punya pasal, i nak survey jugak dia letak sewa baju berapa. Hihihi :P I masuk tu buat muka berlagak sikit hehe :D Time tu pekerja dia je yang ada. I tanya lah sewa baju kat patung tu sepasang berapa? That girl cakap rm1000. Mak aih!!! I tanya lagi harga baju-baju lain kat wardrobe tu. Semua seribu sepasang. Gila ah! Bapak segala mahal. Sewa jeh dah seribu. Then, i tanya ada baju kuning tak. That girl tunjuk baju warna gold. Ish budak nih buta warna kot. Malas nak layan. Hek -_-

Fyi, baju kat patung tu kan, sama jeh design and material dengan baju Riffai (Seri Andaman 3R). Tapi Riffai bagi sewa dalam rm600-700 jeh sepasang. And yang lagi best, baju2 pada patung xxxx ialah sama dengan baju2 Riffai yang dia simpan kat bilik belakang (sort of bilik yang dia letak baju-baju lain sekali ngan fitting room). Siapa yang dah pernah pergi Butik 3R akan tahu Riffai gantung baju-baju yang grand2 (rm1k and above) kat luar. I mean ada small hall ngan sofa, table semua. Kat situ ada wardrobe yang dia letak baju grand2 tuh. And kat bilik belakang tu dia letak baju-baju lain yang salah satunya macam baju di patung xxxx.

See the difference? -_-

Kesimpulannya, kita mesti menjadi pengguna / pembeli yang bijak! =) Untuk peringatan buat diri sendiri dan jugak kawan-kawan.

I kena rahsiakan identiti xxxx. Nanti kang orang cakap i menjatuhkan bisnes orang pulak. Huhu. Sebenarnya up to masing-masing, kalau rasa berkenan dengan hasil kerja vendor yang kita nak tu and rasa boleh bekerjasama dengan baik with them, why not? Just amek as vendor ok. Yang paling penting sekali kita kena puas hati dan happy! Hoyeh!

Till then..bye!

11 comments:

♥LAYLA RAHMAN ♥ said...

cik masmona..
sgt terkejut bc entry u kali ni..
boleh share tak dgn i butik mana yg u maksudkan ni? mana la tau terkena yg i dah booked utk bulan 10 ni. takut gak jadi mcm u ckp,bunga layu bagai la..aduh,tetibe rs risau gler. butik dia kat complex teruntum tu ke? pls email me butik mana eh cayang..tq

myviseku2008@gmail.com

Cik Belle said...

rasa macam dah boleh agak siapa. hahaha.. biasa jugak dengar dialog "Kalau bukan fresh flowers, kita takkan layan".. hahaha.. kekwat noo! i palang butik ni! maaf, teremo terlebih. huhu..

Nadia said...

i tau spe u maksudkn..ape email u,i nk smbang2 skit..:)

Lala said...

aiyok, seramnya..

dh glamor kekwat lak. macam-macam perangai orang kan. ada yang dh jd nama besar tapi still down to earth, releks ja!huhu

hana yoriee said...

uishh..buat taik pulak butik nih..hurmm..sapelah gerangannye eyh?

@ty_farEd said...

grrrr....geram lak i bace.. i memang anti kaLo ade orang macam nie.. ape die pikir.. die nyer butik tuk orang2 ala2 cantik bergaye banyak duit jer ley masuk..?? cisss... jangan ingat orang ala2 biase ni tak de duit taw... n tak reti sumer tu... lelagi kaLo pekerje die pon samer kekwat.. adoyy... i pon pernah jugak sikit kene tempias macam tu mase teman adik i pegi carik butik.. pekerje yang lelebih kekwat... n direct my sis cakap kat orang kedai tu .. "baju dah berbulu2 n tak cantik tapi bajet macam baju tuk Diva jer...ade ker orang nak sewa mahal2..??" huhu...memang keji..tapi thats better tuk puaskan hati sendiri.. hahahaha

rose said...

hehehe..i tau butik mana..sbb dl i pernah part time ngn butik pengantin kt cni..n ada customer dtg butik kata si xxxx batalkan tempahan sbb dpt job lg mahal..n onwer butik i keje 2 pn kata mmg dah bnyk kali dia dgr cite sal butik xxxx 2 cancel last minute..so,butik dia da lme i blacklist..hehe..

Nora a.k.a Aira said...

waaah....teruknya butik tu...huhu mas boleh bgtau dengan nora tak butik mana tu? nora baru 4 tahun pindah dok kuantan ni so xtau sgt la...plssss =)

pastu boleh kasi tau 3R butik tu kat mana? teringin nak survey gak ni ..

thanks mas =) email to : anzcis@yahoo.com

masmOna said...

layla:
will email u okay? tp u jgn lah terkejut ke hape if let say butik tu ialah butik yg u dah booked. kalau u rasa suka n bole get long well with them shud be okay =)

Cik Belle:
Haha! Haha! teremo lebih lak kan? takpe2..mas pun dah lama emo ngan deorang neh hehe.

Nadia:
ni email i : mas.masmona@gmail.com
nnt emaillah..boleh sembang2 huhu =)

Lala:
aah lala ada je org yg dah femes tapi still rilek jeh bagai kan..

masmOna said...

hana yorie:
gerangannya rahsia..hehehe :D

@ty:
hahaha!!ur sis sangat cool!! i loike! ;)

rose:
if we are talking bout the same butik here..then gud!!i pun dah lama pangkah butik tuh. haha. biarlah dia buat cantek mana tapi still ada cacat di mata i *keji mode* hihi

Nora:
Okay dear..nnt i email to you. bukan apa, i tanak that thing happen again untuk kawan2 b2b =)

oh ye, 3R tu kat stadium. Dia ada 2 kedai. Satu memang butik pengantin satu lagi kedai untuk dia jahit2 baju. selamat mencari!

Sya Sakura said...

Yg no 3 pnh kene gak.. tp thru email je la.. i was just asking for 2 quotations, utk artificial flowers & fresh flowers.. so senang boleh compare kan..
Reply email yg diterima just 2 ayat je.. "pakej kami mula dari RMxxxx dan kami tak buat artificial flower".

Terus xmo email or contact dia dh.. sbb sgt x friendly and PR tak best... hahaha..

Btw, i follow ur blog eh.. And i've linked ur blog jugak.. heheh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

29 July 2010

Sharing pada hari ini

Salam dan hai semua.

Hari ni i nak share satu cerita. Aip bukan cerita macam Sang Kancil dan Buaya tu..-_- Tapi cerita ni more to experience kawan2 i termasuk lah i sendiri.

Ada satu birdal gallery yang agak femes jugak lah kat Kuantan nih. I rasa B2B mesti tahu punye. Ok, mari gelarkan butik ni as xxxx (bukan nama sebenar). Exclusive jugaklah. Pelamin dia gempak-gempak. Baju dia pun cantek-cantek. Kira hot lah! Semua pakej dia memang tiptop lah i tak nafikan.

Tapi, (ceh wajib lah ada tapi kan hehe)...

1. Seorang kawan i ni (kira yang rapat jugak) pernah dah siap booking bagai dengan xxxx nih. Booking like awal gila kot before her wedding. Alih alih..lebih kurang dalam less than a month if i'm not mistaken xxxx pergi cancel booking kawan i nih. Cancel last minit! Sebabnya ada orang bayar mahal kat dia! Kesian gila kawan i. Menggelabah nak cari mak andam lain bagai. Nasib baik dapat. Haru tak kalau mak andam buat macam tu kat kita? Tapi tak baiklah buat orang macam tu kan. Dia pun dah plan siap-siap everything awal2 tapi kau pulak yang buat taik. Ish ish! Tak patut. Tak patut.

2. Ofismate i pernah masuk xxxx ni nak tanya pakej. Biasalah mula-mula nak survey kan. Deorang ni jenis yang somb*** sikit agaknya (dah femes sikit kan), time orang masuk butik dia memang dia tak layan sangat. Mungkin sebab tengok orang yang biasa-biasa je kot yang masuk. Bila TM nak masuk siap ber-red karpet bagai agaknya. Hehe.

Ofismate i ni pun tanya bout the pakej kan. xxxx tu jawab lebih kurang macam ni lah "Oh pakej kita semua 5 ribu, 6 ribu ke atas". Cara dia cakap tu macam berlagak lah. Nak merendahkan orang? Tak patutlah. Alangkah baiknya kalau xxxx jawab elok-elok, baik-baik, hormat semua orang tak kira lah dia tu siapa. Baru rasa best sikit nak amek servis dia kan? Kita ni manusia jeh, ada hati perasaan. Mana lah tahu kalau customer yang masuk butik kau tuh pakai selekeh atau baju biasa2 jeh sebab baru balik site muka minyak-minyak busy sangat tak sempat nak cari vendor sebab terlalu busy, tapi sebenarnya duit dia ribu-ribu dalam poket? Baru nak malu. Hehe.

3. Yang last ni terjadi pada i sendiri. Pernah suatu ketika dulu i masuk xxxx untuk survey pakej. I paling ingatlah dia cakap "Kalau bukan fresh flowers, kita takkan layan" Eh berlagak nye kau? Ada jeh artificial flowers yang betul2 nampak macam fresh flowers. Haih. Tapi i tak tanya pun nak fresh flowers ke artificial ke hape. Ish! Dah lah fresh flowers yang dia guna kat pelamin kat rumah kawan i (my other friend) macam layu-layu. Ingat cantek? Emo lak i haha :D

4. Baru-baru ni i tengah sibuk-sibuk survey baju kan i sengaja masuk lagi xxxx. Eh sebenarnya malas nak masuk tapi kepoci punya pasal, i nak survey jugak dia letak sewa baju berapa. Hihihi :P I masuk tu buat muka berlagak sikit hehe :D Time tu pekerja dia je yang ada. I tanya lah sewa baju kat patung tu sepasang berapa? That girl cakap rm1000. Mak aih!!! I tanya lagi harga baju-baju lain kat wardrobe tu. Semua seribu sepasang. Gila ah! Bapak segala mahal. Sewa jeh dah seribu. Then, i tanya ada baju kuning tak. That girl tunjuk baju warna gold. Ish budak nih buta warna kot. Malas nak layan. Hek -_-

Fyi, baju kat patung tu kan, sama jeh design and material dengan baju Riffai (Seri Andaman 3R). Tapi Riffai bagi sewa dalam rm600-700 jeh sepasang. And yang lagi best, baju2 pada patung xxxx ialah sama dengan baju2 Riffai yang dia simpan kat bilik belakang (sort of bilik yang dia letak baju-baju lain sekali ngan fitting room). Siapa yang dah pernah pergi Butik 3R akan tahu Riffai gantung baju-baju yang grand2 (rm1k and above) kat luar. I mean ada small hall ngan sofa, table semua. Kat situ ada wardrobe yang dia letak baju grand2 tuh. And kat bilik belakang tu dia letak baju-baju lain yang salah satunya macam baju di patung xxxx.

See the difference? -_-

Kesimpulannya, kita mesti menjadi pengguna / pembeli yang bijak! =) Untuk peringatan buat diri sendiri dan jugak kawan-kawan.

I kena rahsiakan identiti xxxx. Nanti kang orang cakap i menjatuhkan bisnes orang pulak. Huhu. Sebenarnya up to masing-masing, kalau rasa berkenan dengan hasil kerja vendor yang kita nak tu and rasa boleh bekerjasama dengan baik with them, why not? Just amek as vendor ok. Yang paling penting sekali kita kena puas hati dan happy! Hoyeh!

Till then..bye!

11 comments:

♥LAYLA RAHMAN ♥ said...

cik masmona..
sgt terkejut bc entry u kali ni..
boleh share tak dgn i butik mana yg u maksudkan ni? mana la tau terkena yg i dah booked utk bulan 10 ni. takut gak jadi mcm u ckp,bunga layu bagai la..aduh,tetibe rs risau gler. butik dia kat complex teruntum tu ke? pls email me butik mana eh cayang..tq

myviseku2008@gmail.com

Cik Belle said...

rasa macam dah boleh agak siapa. hahaha.. biasa jugak dengar dialog "Kalau bukan fresh flowers, kita takkan layan".. hahaha.. kekwat noo! i palang butik ni! maaf, teremo terlebih. huhu..

Nadia said...

i tau spe u maksudkn..ape email u,i nk smbang2 skit..:)

Lala said...

aiyok, seramnya..

dh glamor kekwat lak. macam-macam perangai orang kan. ada yang dh jd nama besar tapi still down to earth, releks ja!huhu

hana yoriee said...

uishh..buat taik pulak butik nih..hurmm..sapelah gerangannye eyh?

@ty_farEd said...

grrrr....geram lak i bace.. i memang anti kaLo ade orang macam nie.. ape die pikir.. die nyer butik tuk orang2 ala2 cantik bergaye banyak duit jer ley masuk..?? cisss... jangan ingat orang ala2 biase ni tak de duit taw... n tak reti sumer tu... lelagi kaLo pekerje die pon samer kekwat.. adoyy... i pon pernah jugak sikit kene tempias macam tu mase teman adik i pegi carik butik.. pekerje yang lelebih kekwat... n direct my sis cakap kat orang kedai tu .. "baju dah berbulu2 n tak cantik tapi bajet macam baju tuk Diva jer...ade ker orang nak sewa mahal2..??" huhu...memang keji..tapi thats better tuk puaskan hati sendiri.. hahahaha

rose said...

hehehe..i tau butik mana..sbb dl i pernah part time ngn butik pengantin kt cni..n ada customer dtg butik kata si xxxx batalkan tempahan sbb dpt job lg mahal..n onwer butik i keje 2 pn kata mmg dah bnyk kali dia dgr cite sal butik xxxx 2 cancel last minute..so,butik dia da lme i blacklist..hehe..

Nora a.k.a Aira said...

waaah....teruknya butik tu...huhu mas boleh bgtau dengan nora tak butik mana tu? nora baru 4 tahun pindah dok kuantan ni so xtau sgt la...plssss =)

pastu boleh kasi tau 3R butik tu kat mana? teringin nak survey gak ni ..

thanks mas =) email to : anzcis@yahoo.com

masmOna said...

layla:
will email u okay? tp u jgn lah terkejut ke hape if let say butik tu ialah butik yg u dah booked. kalau u rasa suka n bole get long well with them shud be okay =)

Cik Belle:
Haha! Haha! teremo lebih lak kan? takpe2..mas pun dah lama emo ngan deorang neh hehe.

Nadia:
ni email i : mas.masmona@gmail.com
nnt emaillah..boleh sembang2 huhu =)

Lala:
aah lala ada je org yg dah femes tapi still rilek jeh bagai kan..

masmOna said...

hana yorie:
gerangannya rahsia..hehehe :D

@ty:
hahaha!!ur sis sangat cool!! i loike! ;)

rose:
if we are talking bout the same butik here..then gud!!i pun dah lama pangkah butik tuh. haha. biarlah dia buat cantek mana tapi still ada cacat di mata i *keji mode* hihi

Nora:
Okay dear..nnt i email to you. bukan apa, i tanak that thing happen again untuk kawan2 b2b =)

oh ye, 3R tu kat stadium. Dia ada 2 kedai. Satu memang butik pengantin satu lagi kedai untuk dia jahit2 baju. selamat mencari!

Sya Sakura said...

Yg no 3 pnh kene gak.. tp thru email je la.. i was just asking for 2 quotations, utk artificial flowers & fresh flowers.. so senang boleh compare kan..
Reply email yg diterima just 2 ayat je.. "pakej kami mula dari RMxxxx dan kami tak buat artificial flower".

Terus xmo email or contact dia dh.. sbb sgt x friendly and PR tak best... hahaha..

Btw, i follow ur blog eh.. And i've linked ur blog jugak.. heheh..